Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Μπλόκο στη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία από το εξωτερικό, η Τουρκία έθεσε βέτο στο αίτημα της Κύπρου για τη συμμετοχή της ως παρατηρήτρια χώρα στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη.

Η Κύπρος ζήτησε να συμμετέχει στη συνεδρίαση του 65μελούς φόρουμ στη Γενεύη, ωστόσο όταν εγέρθηκε το αίτημά της, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας έλαβε τον λόγο τονίζοντας ότι «δεν θα υποστηρίξουμε το συγκεκριμένο αίτημα», αν και τις προηγούμενες φορές η χώρα του εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της μέσω επιστολής, μετά το πέρας κάθε συνεδρίασης. 

Η κίνηση της Τουρκίας βρήκε «χλιαρές» αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την κίνηση των Τούρκων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, Ρόμπερτ Γουντ, αρκέστηκε σε μία προτροπή προς την Τουρκία καλώντας τη γείτονα χώρα «να επανεξετάσει τη στάση της», χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «ατυχές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό συνέρχεται τρεις φορές ανά έτος στη Γενεύη της Ελβετίας και ο ρόλος της συνίσταται στη διαπραγμάτευση συμφωνιών για τον έλεγχο των όπλων αλλά και την κατάπαυση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.