Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Μπλόκο στη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Μπλόκο στη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία από το εξωτερικό, η Τουρκία έθεσε βέτο στο αίτημα της Κύπρου για τη συμμετοχή της ως παρατηρήτρια χώρα στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη.

Η Κύπρος ζήτησε να συμμετέχει στη συνεδρίαση του 65μελούς φόρουμ στη Γενεύη, ωστόσο όταν εγέρθηκε το αίτημά της, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας έλαβε τον λόγο τονίζοντας ότι «δεν θα υποστηρίξουμε το συγκεκριμένο αίτημα», αν και τις προηγούμενες φορές η χώρα του εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της μέσω επιστολής, μετά το πέρας κάθε συνεδρίασης. 

Η κίνηση της Τουρκίας βρήκε «χλιαρές» αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την κίνηση των Τούρκων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, Ρόμπερτ Γουντ, αρκέστηκε σε μία προτροπή προς την Τουρκία καλώντας τη γείτονα χώρα «να επανεξετάσει τη στάση της», χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «ατυχές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό συνέρχεται τρεις φορές ανά έτος στη Γενεύη της Ελβετίας και ο ρόλος της συνίσταται στη διαπραγμάτευση συμφωνιών για τον έλεγχο των όπλων αλλά και την κατάπαυση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

23/01/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter