Νέα πρόκληση από Τουρκία: Η Ελλάδα υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Η Ελλάδα υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε από την τουρκική πλευρά η επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Αρμενία, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κατηγόρησε τη χώρα μας για εξολόθρευση Τούρκων και μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Η απάντηση ήρθε αμέσως από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζει πως «σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα στη χώρα της και να φυλακίζει ακόμη και μουφτήδες επειδή προσεύχονται τις Παρασκευές».

Η ανακοίνωση εξεδόθη λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Γενεύη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνάντησης που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα «Στρατηγικός Διάλογος για τα Δυτικά Βαλκάνια». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παίρνει θέση δίπλα σε εχθρικούς κύκλους προς την Τουρκία και να υποστηρίζει τις εις βάρος της χώρας μας αβάσιμες απόψεις και ισχυρισμούς τους.

Η Τουρκία δεν έχει ξεχάσει ποτέ τα βασανιστήρια της Ελλάδας προς τους Τούρκους και τους άλλους Οθωμανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εξολόθρευε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και έπειτα.

Ακόμη και σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα στη χώρα της και να φυλακίζει ακόμη και μουφτήδες επειδή προσεύχονται τις Παρασκευές.

Η Τουρκία πιστεύει ότι τα διδάγματα που πρέπει να λαμβάνονται από την ιστορία πρέπει να είναι διδάγματα ειρήνης και αδελφοσύνης κι όχι έχθρας, και οπωσδήποτε να υπάρχει επίγνωση της ιστορικής πραγματικότητας.

Με αυτή την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε ότι η στήριξη ενεργειών κατά της χώρας μας δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Την καλούμε να είναι υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας.

Από την άλλη, όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, ήδη από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο πρόεδρός μας, είχε διατυπωθεί σαφώς η στάση της Τουρκίας με τη δήλωσή του στις 23 Απριλίου 2014. Περαιτέρω εξηγήσεις πάνω στο ζήτημα δεν χρειάζονται».

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

«Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση του κ. Γεννηματά έρχεται ως απάντηση σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που σχολίαζε δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου από την Αρμενία. Η δήλωση του εκπροσώπου Χαμί Ακσόι είχε και αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Την καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής», καταλήγει ο κ. Γεννηματάς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter