Νέα προκλητική απαλλαγή Μανιαδάκη για τη Novartis: Υιοθέτησαν ξανά το ίδιο σκανδαλώδες νομικό σκεπτικό

Νέα προκλητική απαλλαγή Μανιαδάκη για τη Novartis: Υιοθέτησαν ξανά το ίδιο σκανδαλώδες νομικό σκεπτικό

Τι συμβαίνει τελικά στη Δικαιοσύνη; Αυτό είναι το ερώτημα που τελικά απασχολεί όλο και περισσότερους πολίτες με όσα συμβαίνουν τελευταία με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Μετά τις σκανδαλώδεις και γεμάτες αντινομίες αρχειοθετήσεις από τον Εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Καψιμάλη σχετικά με τους Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη Novartis, άλλη μία προκλητική απόφαση ελήφθη από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, αυτή τη φορά για τον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη.

Με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε οριστικά το Νίκο Μανιαδάκη για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας υιοθετώντας το ίδιο σκανδαλώδες νομικό σκεπτικό του βουλεύματος  του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που εξεδόθη τον Οκτώβριο του 2021 με το οποίο είχε απαλλαγεί ο καθηγητής Μανιαδάκης, για να ασκηθεί στη συνέχεια έφεση από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Πρόκειται για το βούλευμα το οποίο είχε δημοσιοποιήσει το documentonews.gr το οποίο απήλλαξε το Μανιαδάκη από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας με ένα πρωτοφανές νομικό σκεπτικό, κρίνοντας ότι ο Μανιαδάκης δεν ήταν διορισμένος σύμβουλος υπουργών Υγείας αλλά «άτυπος».

Διαβάστε επίσης: Το βούλευμα που δείχνει Αδωνη και Λοβέρδο

Δηλαδή δεν ήταν «Γιάννης αλλά Γιαννάκης», ενώ παράλληλα στο απαλλακτικό βούλευμα γινόταν αναφορά σε πέντε ενδείξεις ενοχής του Νίκου Μανιαδάκη αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis και ειδικότερα για τις επί χρήμασι συναλλαγές του με την εταιρεία αλλά και το «παιχνίδι» του με τους πρώην υπουργούς Υγείας την επίμαχη περίοδο Ανδρέα Λοβέρδο και Αδωνη Γεωργιάδη.

Διαβάστε επίσης: Δυσμενής εξέλιξη για τον Νίκο Μανιαδάκη και τη Novartis: Έφεση κατά της απαλλαγής του

Συγκεκριμένα το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναφέρει:

« Σύμφωνα με την κατάθεση του προαναφερόμενου μάρτυρα (σ.σ. προστατευόμενος μάρτυρας υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»), «…Όσον αφορά στον Μανιαδάκη, το έργο αυτό αναφέρεται στην προστασία του στάτους κάποιων φαρμάκων του τμήματος ογκολογίας έτσι ώστε να προστατευτούν από επερχόμενες μειώσεις τιμών…», πλην όμως, από το περιεχόμενο του ως άνω εγγράφου δεν προκύπτει αν ο κατηγορούμενος ζήτησε ή έλαβε αθέμιτα ωφελήματα ή αποδέχθηκε υπόσχεση παροχής αυτών για το συγκεκριμένο έργο και σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ από τα λοιπά αποδεικτικά μέσα δεν προέκυψε λήψη ή απαίτηση χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων ή αποδοχή υπόσχεσης ωφελημάτων από τον κατηγορούμενο για όμοιες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο και δη μετά την 7.4.2014, οπότε αντικαταστάθηκε το άρθρο 235ΠΚ με τον ως άνω ν. 4254/2014.

Κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του έτους 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του έτους 2012, εντός του οποίου φέρονται ότι τελέσθηκαν οι προπεριγραφόμενες μερικότερες πράξεις του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, με αξία ωφελημάτων υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, τα καθήκοντα του κατηγορουμένου, όπως αυτά διαγράφονται παραπάνω και προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε, δεν περιλάμβαναν τη συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, είτε στη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων (τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, διορθώσεις κ.ο.κ.), είτε στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφού δεν είχε διορισθεί σε θέση συμβούλου κάποιου από τους παραπάνω Υπουργούς Υγείας, ενώ οι Ομάδες Εργασίας και οι Επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, δεν είχαν συναφές αντικείμενο.»

Η ανοιχτή δικογραφία που ερευνούσε η εισαγγελία

Να σημειωθεί ότι στο απαλλακτικό βούλευμα που  εξεδόθη στις 12 Οκτωβρίου του 2012 γινόταν λόγος σε εκκρεμότητες του Ν. Μανιαδάκη με τη Δικαιοσύνη.

Πιο αναλυτικά, στο επίμαχο βούλευμα αναφερόταν  επί λέξει: «Οι πράξεις που αποτέλεσαν αντικείμενο της επίδικης ποινικής δίωξης (για τις οποίες και μόνο εκδόθηκε τυπική κλήση) αφορούν αθέμιτα ωφελήματα που ζήτησε ή και έλαβε ο κατηγορούμενος για τον εαυτό του (είτε δώρα με λήπτη τον ίδιο είτε ως παρακράτηση ποσοστού από δώρα καταβαλλόμενα προς τρίτους) και όχι σε συμμετοχική δράση του τελευταίου σε πράξεις δωροληψίας τρίτων αυτουργών για την οποία άλλωστε εξακολουθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης…»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, στην Οικονομική Εισαγγελία όπου προΐσταται ο εισαγγελέας εφετών Χρήστος Μπαρδάκης τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο υπήρχε ανοικτή δικογραφία για τον Ν. Μανιαδάκη σχετικά με την τέλεση και άλλων πράξεων που αφορούν τη συμμετοχή του σε δωροδοκία τρίτων.

Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία εάν αυτή η υπόθεση παραμένει ανοικτή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter