Νέα πρόσωπα στην εκλογική φαρέτρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Νέα πρόσωπα στην εκλογική φαρέτρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Με νέα πρόσωπα πορεύεται προς τις κάλπες το ΜέΡΑ25. Οι εσωκομματικές ισορροπίες αλλά και η προσπάθεια ενίσχυσης της κοινωνικής εμβέλειας, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων (και μετεκλογικών διλημμάτων), αποτυπώνονται στις επιλογές των στελεχών που συνθέτουν τα νέα κομματικά όργανα κορυφής του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι ενδεικτικό ότι έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά η ανάδειξη συντονιστικού δίδυμου στην Κεντρική Επιτροπή.

Πέρα από τη φεμινιστική διάσταση,  η  δυάδα των στελεχών που συντονίζει πλέον το ΜέΡΑ25 αντανακλά μια απόπειρα δυναμικής αναδιάρθρωσης στην  κομματική ραχοκοκαλιά. Η εργάτρια Λίτσα Αλεξάκη και ο χημικός μηχανικός Κώστας Ντάσκας, προέρχονται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά, ενώ στο πρόσωπό τους σκιαγραφείται ο συγκερασμός νέας και παλαιότερης γενιάς στελεχών. Ο απερχόμενος συντονιστής του κόμματος του Γιάννη Βαρουφάκη, Κώστας Μπιτσάνης, είναι πλέον διαρκές μέλος επί τιμή της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ αναδείχθηκε και μέλος της νέας Πολιτικής Γραμματείας, με τον ίδιο να αναμένεται πως θα παίξει ρόλο στις εξελίξεις, αλλά με πιο «χαμηλό» κομματικό προφίλ αλλά με δυναμική τη συνεισφορά σε εκλογικό επίπεδο.

Το ΜέΡΑ25 πορεύεται προς τις εκλογές με σύνθημα «Ρήξη, είναι η μόνη απάντηση στην κρίση», ενώ στοχεύει να συσπειρώσει δυνάμεις, θεωρώντας ότι υπάρχει δυνατότητα σημαντικής εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο, στις κάλπες της απλής αναλογική, με οργισμένη δημόσια παρέμβασή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρόσφατα αμφισβήτησε την φερεγγυότητα δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν το ΜέΡΑ25 έξω από τα όρια εισόδου στη Βουλή. Η προσπάθεια να «ανοιχθεί» περισσότερο το ΜέΡΑ25 στους χώρους δουλειάς,  στη νεολαία και στο χώρο υπεράσπισης των δικαιωμάτων σκιαγραφείται στο δίδυμο των συντονιστών της Κεντρικής Επιτροπής. Το δίπολο κοινωνία και κινήματα  μπαίνουν στην αιχμή, ενώ παράλληλα, επιδιώκεται η εσωκομματική ενότητα , που τα τελευταία χρόνια, έχει δοκιμαστεί από αποχωρήσεις στελεχών.  Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στη σύνθεση των οργάνων έχουν σαφή εκλογική στόχευση και  η νέα Κεντρική Επιτροπή που αναδείχθηκε επιχειρεί να διαμορφώσει τους εκλογικούς όρους για την επόμενη μέρα, με δεδομένο άλλωστε ότι για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, η Κεντρική Επιτροπή είναι  το διαβουλευόμενο όργανο που καθοδηγεί για την εφαρμογή του προγράμματος, υλοποιεί τις πολιτικές συνεδριακές αποφάσεις αλλά και μεριμνά για την οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος.

Το ΜέΡΑ25 πρόέβαλε έντονα το ζήτημα της ισότιμης εκπροσώπησης  γυναικών και ανδρών στα κορυφαία συλλογικά όργανα. Μάλιστα, μια ακόμα δυάδα τίθεται στην κομματική εμπροσθοφυλακή . Το συνδικαλιστικό όργανο του ΜέΡΑ25 ανέλαβαν  η Αθηνά  Γιαννουλάκη και ο Κώστας Μπακάλης. Επίσης, δύο είναι οι συντονιστές της Νεολαίας του ΜέΡΑ25, η Ιόβη Μαραγκού και ο Θοδωρής Βαρβαρέσος (μέχρι τώρα συντονιστής Νεολαίας ήταν ο Θωμάς Αχταρίδης).

Η Λίτσα Αλεξάκη και ο Κώστας Ντάσκας προτάθηκαν από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας 154μελούς Κεντρικής Επιτροπής, μετά το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25, παρόντα ήταν τα 152 μέλη. Κατά την ψηφοφορία για τη συντονιστική δυάδα Λίτσας Αλεξάκη-Κώστα Ντάσκα , ψήφισαν  143 μέλη εκ των οποίων τα 134 υπερψήφισαν και 9 ψήφισαν λευκό.

Η  συνδικαλίστρια Λίτσα (Ευαγγελία) Αλεξάκη, με καταγωγή από τα λουτρά Λέσβου,  βγαίνει πιο έντονα στο προσκήνιο. Ηταν μέχρι τώρα συντονίστρια Συνδικαλιστικού  στο ΜέΡΑ25. Είναι γνωστή για τη συνδικαλιστική της δράση σε χώρους δουλειάς, ήδη από χρόνια, ως βιομηχανική εργάτρια για μια εξαετία και ως εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας  στο υπουργείο Οικονομικών επί τουλάχιστον 22 χρόνια. Μετείχε στο κίνημα των καθαριστριών κατά των των απολύσεων επί ΝΔ το 2013, συντάχθηκε πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά το δημοψήφισμα το 2015 διαχώρισε  τη θέση της και ακολούθησε την πορεία του ΜέΡΑ25.

Από την άλλη, ο Κώστας Ντάσκας εκπροσωπεί τη νέα γενιά στελεχών,  με δράση για την προστασία δικαιωμάτων και με εμπειρία στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και στο βιομηχανικό χώρο. Ο Κώστας Ντάσκας έχει πτυχίο χημικού μηχανικού ΕΜΠ, και έχει επαγγελματική εμπειρία στο γεωργικό χώρο και τη βιομηχανία-κατάγεται από τη Σπάρτη. Είχε έντονη παρουσία στο φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του 2000 και έκτοτε συνεχή δράση για την υπεράσπιση  των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων.  Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στη ριζοσπαστική Αριστερά ενώ εδώ και χρόνια είναι από τα δραστήρια στελέχη του ΜέΡΑ25 στην Ανατολική Αττική.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμος είναι ο ρόλος της Πολιτικής Γραμματείας. Αποτελείται από 24 μέλη εκ των οποίων εκλέγονται τα 12 ενώ  τα υπόλοιπα  κληρώνονται και ορίζονται από το Συνδικαλιστικό του κόμματος και τη Νεολαία. Από τα 12 αιρετά μέλη της, τα 6 τα πρότεινε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη νέα σύνθεσή της,  η Πολιτική Γραμματεία είναι αυξημένη σε αριθμό (26 μέλη), λόγω ισοψηφίας μεταξύ δυο μελών.

Η νέα ΠΓ του ΜέΡΑ25 αποτελείται από τα εξής στελέχη: Βαρουφάκης Γιάνης, Αλεξάκη Λίτσα, Βαρβαρέσσος – Δρόσος Θεόδωρος, Βελισσαρίου Σίσσυ,  Βρεττού Ντέπυ, Γιαννουλάκη Αθηνά, Ζαχάρος Σάκης, Καρακίτσου Μαρία, Καρακώστα Ανθή, Καράμπελας Πολυχρόνης, Κλουτσινιώτη Μαρία, Κριθαρίδης Μιχάλης, Λιβιεράτου Κωνσταντίνα, Μαραγκού Ιόβη, Μαρματάκης Κώστας, Μπακάλης Κωνσταντίνος, Μπαράκας Αθανάσιος, Μπιτσάνης Κωνσταντίνος, Ντάσκας Κώστας, Ξύδης Γιάννης, Παπαδοπούλου Ρένα, Σιγάλας Αντώνης, Σκούρα Λουίζα, Σμυρλής Αλέξης, Hakim Mary Doris,  Schult Jochen.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter