Νέα πτώση της τουρκικής λίρας – Επιμένει ο Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας – Επιμένει ο Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια

Έξι ποσοστιαίες μονάδες πτώση κατέγραψε η τουρκική λίρα σήμερα το πρωί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπόσχεται μείωση του πληθωρισμού επιμένοντας παράλληλα στα χαμηλά επιτόκια παρά τις έντονες πιέσεις των αγορών και τις ανησυχίες των τούρκων πολιτών.

Ο πληθωρισμός πλέον έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα για την καθημερινότητα των τούρκων πολιτών ανερχόμενος στο 21% ενώ αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 30% τους προσεχείς μήνες.

Όλα αυτά τη στιγμή που η τουρκική αντιπολίτευση βγαίνει στην αντεπίθεση, αμφισβητώντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και κάνει λόγο ότι ο πληθωρισμός ίσως να ανέρχεται στο 50%.

Ο Ερντογάν από τη πλευρά του τα έριξε στην θεολογία για να δικαιολογήσει την πολιτική της μείωσης των επιτοκίων δηλώνοντας ότι «ως μουσουλμάνος, θα κάνω ό,τι η θρησκεία μας με προστάζει να κάνω. Αν το θέλει ο Θεός, ο πληθωρισμός θα μειωθεί όταν γίνει δυνατόν».

Παράλληλα, προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού ύψους 50% για να «απαλύνει» τον πόνο του πληθωρισμού από λαϊκά στρώματα παρόλο που μια τέτοια αύξηση εκθέτει την τουρκική λίρα σε περαιτέρω υποτίμηση.

Βέβαια η καθημερινότητα για τους τούρκους πολίτες μόνο ως ζοφερή μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα έχουν εκτιναχθεί. Χαρακτηριστικά το ηλιέλαιο έχει ανατιμηθεί προς τα πάνω κατά 50% από τις αρχές του έτους.

Από τις αρχές του έτους, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 57% της αξίας της έναντι του δολαρίου ενόσω η χώρα βρίσκεται εξαρτημένη από τις εισαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter