Νέα Σμύρνη-«Ινδιάνος»: H εισαγγελική πρόταση επιβεβαιώνει το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ – Τον έβαλαν φυλακή χωρίς σοβαρά στοιχεία

Νέα Σμύρνη-«Ινδιάνος»: H εισαγγελική πρόταση επιβεβαιώνει το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ – Τον έβαλαν φυλακή χωρίς σοβαρά στοιχεία

Καταπέλτης κατά της ΕΛ.ΑΣ αλλά και όσων αποφάσισαν την προφυλάκιση και παραμονή του 30χρονου άνδρα, επονομαζόμενου και ως «Ινδιάνου», στη φυλακή για επτά μήνες, είναι η εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τον 30χρονο ο οποίος είχε συλληφθεί μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη το Μάρτιο του 2021 για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, με βάση την κατάθεσή του κουνιάδου του.

Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Διονύσης Πολυζωγόπουλος αποφαίνεται στην πρόταση του προς το Δικαστικό Συμβούλιο να μην γίνει κατηγορία κατά του «Ινδιάνου», ενώ υπογραμμίζει πως «από κανένα αποδεικτικό μέσο» δεν προκύπτει η εμπλοκή του κατηγορούμενου στα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη». Μάλιστα από οπτικοακουστικό υλικό που προσκόμισε στην ανακρίτρια ο συνηγόρός του «Ινδιάνου», Παύλος Σαράκης προέκυψε ότι την ώρα των επεισοδίων ο Ινδιάνος βρισκόταν στην Ελευσίνα και όχι στη Νέα Σμύρνη. Με απλά λόγια ο 30χρονος άνδρας έμεινε επτά μήνες στη φυλακή δίχως σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, παρά μόνο με την κατάθεση του 58χρονου κουνιάδου του. Ένα πρόσωπο που από την πρώτη στιγμή ήταν εντελώς αναξιόπιστο κάτι που ανέφερε και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χριστιάνα Φραγκιά στην πρόταση της προς το Δικαστικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2021 όπου και τον χαρακτήριζε ως πρόσωπο «εντελώς αναξιόπιστο» που «φάσκει και αντιφάσκει».

Όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο του αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Διονύση Πολυζωγόπουλου, «από κανένα αποδεικτικό μέσο πλην της κατάθεσης του κουνιάδου (αναφέρεται το όνομα του 58χρονου) δεν προέκυψε οποιαδήποτε εμπλοκή του κατηγορούμενου στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Νέα Σμύρνη».

Ο εισαγγελέας στην πρόταση του επισημαίνει, ότι ο 58χρονος άνδρας «ανασκεύασε» το περιεχόμενο της κατάθεσης που είχε δώσει στις 10 Μαρτίου του 2021, δύο μέρες μετά όταν εξετάστηκε από την ανακρίτρια, «υποπίπτοντας σε σωρεία αντιφάσεων». Ο εισαγγελέας στέκεται επίσης στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο documentonews.gr, ο κουνιάδος του Ινδιάνου τον Απρίλιο του 2021. Τότε ο 58χρονος είχε υποστηρίξει ότι δεν είδε ποτέ τον κουνιάδο του στη Νέα Σμύρνη αλλά η κατάθεσή του ήταν αποτέλεσμα υπαγόρευσης από την ίδια την αστυνομία, η οποία στη συνέχεια τον απείλησε ότι αν την αλλάξει… θα πάει φυλακή. Επίσης ο μάρτυρας είχε παραδεχτεί ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα και ήθελε να εκδικηθεί τον κουνιάδο του καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για τον χωρισμό του.

Κατά τον εισαγγελέα Πολυζωγόπουλο, «η συμπεριφορά αυτή καταδεικνύει έλλειψη αξιοπιστίας, κρίση που επιρρωνύεται» από την «έκρυθμη σχέση» μεταξύ των δυο ανδρών, καθώς ο 58χρονος είχε απομακρυνθεί από τη συζυγική του εστία και θεωρούσε ως υπεύθυνο για αυτό τον «Ινδιάνο».

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση, η μη παρουσία του «Ινδιάνου» στην Νέα Σμύρνη επιβεβαιώνεται και από οπτικοακουστικό υλικό που είχε προσκομίσει ο συνήγορος υπεράσπισής του Παύλος Σαράκης, τον οποίο τον εμφανίζει την ώρα των επεισοδίων να βρίσκεται στην Ελευσίνα. Κάτι που είχαν επιβεβαιώσει με καταθέσεις τους από την πρώτη στιγμή μάρτυρες υπεράσπισης του «Ινδιάνου», που την ώρα των επεισοδίων βρισκόταν μαζί τους στην Ελευσίνα.

Όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση «η προσκομιδή του βιντεοληπτικού υλικού έγινε σε χρόνο κατά πολύ μεταγενέστερο της απολογίας του κατηγορούμενου, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο υπεράνω πάσης αμφιβολίας το αληθές των ισχυρισμών του κατηγορούμενου και των μαρτύρων».

Σοβαρές ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ

Η εξέλιξη αυτή δείχνει τις σοβαρές ευθύνες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο Παύλος Σαράκης. Ευθύνες όμως έχουν και όσοι από τη Δικαιοσύνη, έκριναν ότι ο «Ινδιάνος» θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή για επτά μήνες, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο η κατάθεση του «ψυχικά ασταθούς» κουνιάδου του. Μην ξεχνάμε ότι η Δικαιοσύνη είναι διαχρονικά, με τα όποια λάθη, τις ελλείψεις της, το τελευταίο καταφύγιο των φτωχών και των αδυνάτων απέναντι στην αυθαιρεσία των ισχυρών αλλά και διαφόρων κρατικών οργάνων.

«Οι ευθύνες των αξιωματικών της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για το «φιάσκο» της υπόθεσης του «Ινδιάνου», είναι τεράστιες και πρέπει να αξιολογηθούν, τόσο από την πολιτική του ηγεσία, όσο και από την δικαιοσύνη. Η προφυλάκιση ενός αθώου συμπολίτη μας με μόνο στοιχείο μια σαθρή κατάθεση ενός παράφρονα, θα βαρύνει δια βίου τις συνειδήσεις όλων όσων συνέπραξαν σε αυτήν. Η περίπτωση του αποκαλούμενου «Ινδιάνου», θα πρέπει να αποτελέσει φάρο για την δικαιοσύνη, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα που στιγματίζουν την ζωές των ανθρώπων αλλά και την ίδια την δικαιοσύνη» υπογραμμίζει ο Παύλος Σαράκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter