Τριγμοί στην Ιαπωνική κυβέρνηση

Nέα συγγνώμη Άμπε για οικονομικό σκάνδαλο όπου πρωταγωνιστεί η σύζυγός του

Για μία ακόμα φορά, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ζήτησε σήμερα συγγνώμη επειδή έχει προκαλέσει ανησυχία και απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, καθώς η χώρα συγκλονίζεται από νέο σκάνδαλο νεποτισμού και συγκάλυψης.

Διαδηλωτές κάλεσαν τον Άμπε να παραιτηθεί, ενώ ειδικές μονάδες της αστυνομίας εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας έξω από το κτίριο όπου διεξάγεται το ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του, στο οποίο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεσή του να αναθεωρήσει το ειρηνιστικό μεταπολεμικό σύνταγμα της Ιαπωνίας, που είχε σχεδιαστεί από τις ΗΠΑ.

Ο Άμπε αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο 2012, καθώς αυξάνονται οι υποψίες σχετικά με την πώληση κρατικής γης με τεράστια έκπτωση σε έναν επιχειρηματία με διασυνδέσεις με τη σύζυγό του.

«Το πρόβλημα αυτό έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Άμπε στο συνέδριο. «Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, αισθάνομαι την ευθύνη μου και θα ήθελα να ζητήσω βαθιά συγγνώμη από τον λαό».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα αποσαφηνίσει λεπτομερώς τα γεγονότα και ότι θα αποτρέψει μια επανάληψη συσπειρώνοντας την κυβέρνηση, όμως δεν έδειξε ότι προτίθεται να παραιτηθεί.

Ο Άμπε αρνήθηκε ότι ο ίδιος ή η σύζυγός του παρενέβησαν για την πώληση ή ότι επεδίωξε να τροποποιήσει έγγραφα σχετικά με τη συμφωνία.

Ο στενός σύμμαχός του υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο έχει επίσης αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξή του στις αλλαγές των εγγράφων αυτών, που έγιναν από αξιωματούχους του υπουργείου του.

Δημοσκοπήσεις το περασμένο σαββατοκύριακο έδειξαν πως η υποστήριξη στην κυβέρνηση του Άμπε έχει μειωθεί στο 31%, με την πλειονότητα των ερωτηθέντων να λέει πως ο πρωθυπουργός φέρει κάποια ευθύνη για την υπόθεση.

Η πτώση της δημοτικότητάς του μπορεί να συντρίψει τις ελπίδες του να κερδίσει μια τρίτη τριετή θητεία ως ηγέτης του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κόμμα τον Σεπτέμβριο. Αν νικήσει σ' αυτή την αναμέτρηση, θα έχει τη δυνατότητα να γίνει ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην Ιαπωνία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.