Νέα συγκέντρωση στο Αιγάλεω για τα σεισμόπληκτα σχολεία – Απαιτούν ασφαλή σχολική στέγη για τα παιδιά

Νέα συγκέντρωση στο Αιγάλεω για τα σεισμόπληκτα σχολεία –  Απαιτούν ασφαλή σχολική στέγη για τα παιδιά

Κοντεύει να κλείσει χρόνος από τον σεισμό του περασμένου Ιουλίου που άφησε τραυματισμένα κτίρια και σχολικά κτίρια σε δήμους της Αθήνας. Σε πολλούς δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την επισκευή τους, όμως στον δήμο Αιγάλεω η κατάσταση έχει παραμείνει ίδια κι απαράλλακτη – εκτός κι αν προστεθούν μερικές υποσχέσεις και «θα» πολύ πρόσφατα, σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς λόγω Covid-19 σχολεία που συστεγάζονταν θα αλλάξουν την καθημερινότητά τους, κοντέινερ θα έρθουν για προσωρινή λύση που ίσως γίνει μόνιμη για χρόνια. Όπως αναφέρουν οι γονείς σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, «Στις προσωρινές μεταστεγάσεις συνωστίζονται πολλοί μαθητές είτε σε μικρές αίθουσες, σε διαδρόμους που χρησιμοποιούνται ως αίθουσες και σε όμορα σχολεία επιβαρύνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα με την έλευση του Covid-19». Γονείς και μαθητές, με τη συμπαράσταση εκπαιδευτικών διοργανώνουν συγκέντρωση σήμερα στις 7 μ.μ. ακριβώς στο κέντρο του Αιγάλεω, στη συμβολή της Ιεράς οδού με τη Θηβών.

Στο κάλεσμά τους, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω, η Ένωση Γονέων Αιγάλεω και η Β΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας έχουν ως σύνθημα: «Τέρμα πια στην κοροϊδία, θέλουμε ασφαλή κτίρια για όλα τα σχολεία!».

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Οι ζωές των παιδιών μας δεν μπορούν να μπουν σε καμιά ζυγαριά, δεν χωρούν στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του κάθε παραγοντίσκου και του κάθε δημάρχου! Η θωράκιση των σχολείων μας είναι για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Απαιτούμε:

1. Όχι άλλες καθυστερήσεις! Οι συνθήκες στις οποίες λειτουργούν τα σχολεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό είναι απαράδεκτες! Να αποκατασταθούν άμεσα και έγκαιρα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν. Να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα που χρονίζει και αφορά την ολική ανακατασκευή του κτιρίου του παλιού 15ου Δ.Σ στο οποίο θα στεγαστεί μόνιμα το Ειδικό Δημοτικό και να λειτουργήσει επιτέλους το Ειδικό νηπιαγωγείο που βρίσκεται 6 χρόνια τώρα σε αναστολή λειτουργίας! Να επισκευαστούν άμεσα τα κτίρια του 7ου και 17ου Δ.Σ Αιγάλεω (εφόσον επισκευάζονται). Να κτιστεί καινούριο κτίριο στη θέση του 11ου Δ.Σ Αιγάλεω (εφόσον είναι ακατάλληλο).

2. Να ελεγχθούν επιτέλους όλα τα σχολεία. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤ.ΥΠ. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης -παράθυρα – αθλητικές εγκαταστάσεις – κάγκελα κ.λπ.)».

Δημαρχικά τερτίπια ή έλλειμμα δημοκρατίας;

Αν για κάποιους φαίνεται παράξενη η αντίδραση του δήμου στο μέγα πρόβλημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων και συνεπώς της επάρκειάς τους για την κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού, η απαξιωτική στάση του δημάρχου σε εκλεγμένους εκπροσώπους συλλόγων είναι επική. Πέρα από την πεζοδρομιακή γλώσσα και τη στάση των συνεργατών τους, εμφανίζεται να αρνείται τον διάλογο με φορείς παλαιότερα και τώρα, να επιτίθεται φραστικά σε γονείς και σε αιρετούς, να υποβιβάζει τους συνδικαλιστές, να αποφεύγει να ζητήσει συγγνώμη για τα πασιφανή προβλήματα του δήμου όσον αφορά τη σχολική στέγη. Μάλιστα ακόμη και βουλευτές της συμπολίτευσης, του κόμματος που τον στήριξε κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα των σχολικών κτιρίων, με το υπουργείο εσωτερικών να απαντά ότι ουδέποτε πήρε κάποια πρόταση από τον δήμο για να την συζητήσει.

Θυμίζοντας πρακτικές Τραμπ, για όλα φταίνε οι «άλλοι», η δημοκρατία πάει περίπατο όταν οι ερωτήσεις και οι πιέσεις για λύσεις γίνονται ενοχλητικές, οι αποφάσεις είναι ενός ανδρός κ.λπ. Γι’ αυτό και η στάση του δημάρχου προκαλεί αντιδράσεις όπως αυτή ΄της Ένωσης Συλλόγων Γονέων:

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Τρίτη 2/6, με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει την απαράδεκτη φραστική επίθεση εκ μέρους του δημάρχου Αιγάλεω κ. Γιάννη Γκίκα, ο οποίος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας γονέων χτες στο 17ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω και παρουσία όλων αμφισβήτησε το συλλογικό όργανο και τον θεσμικό ρόλο της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω. Ο δήμαρχος δεν αναγνωρίζει δευτεροβάθμιο συλλογικό όργανο εκλεγμένων εκπροσώπων των γονέων της πόλης μας και το εκφράζει δημόσια, σε δημόσια συγκέντρωση. Ας απαντήσει ο δήμαρχος, αν αναγνωρίζει τις αποφάσεις των σχολικών επιτροπών του δήμου και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, όργανα στα οποία μετέχουμε με τον θεσμικό μας ρόλο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αν δεν έχουμε θεσμικό ρόλο, είναι άκυρη η συμμετοχή μας στα όργανα του δήμου, που συγκαλούνται με ευθύνη δική του και άρα άκυρες οι αποφάσεις τους.

Ως ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω δηλώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές. Ούτε τις προκαλέσαμε επειδή επιτελούμε τον θεσμικό μας ρόλο και θέτουμε ερωτήματα για την κατάσταση των σχολείων της περιοχής μας, ούτε καμία ένταση δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές εκ μέρους του.

Η απαξίωση του δικού μας θεσμικού φορέα δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα στα σχολεία του Αιγάλεω, γιατί αυτό βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση του δήμου και τον ίδιο. Αρνούμενος να αναγνωρίσει τη φωνή των γονιών, δεν θα αποτρέψει τα παράθυρα των σχολείων να πέφτουν στα κεφάλια των μητέρων που συνοδεύουν τα παιδιά τους ως την είσοδο, ούτε θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα τεσσάρων πληγέντων από τον σεισμό σχολείων που, λόγω των έως τώρα χειρισμών, πρόκειται για σχολεία χωρίς σχολική στέγη.

Καλούμε τον δήμαρχο Αιγάλεω να ανακαλέσει δημοσίως τα όσα είπε για την Ένωση Γονέων και να ασχοληθεί σοβαρά με τα πολλά και μεγάλα προβλήματα των σχολείων του δήμου μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter