Νέα συμφωνία Βρετανίας – Γαλλίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στη Μάγχη

Νέα συμφωνία Βρετανίας – Γαλλίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στη Μάγχη

Οι δύο χώρες ήρθαν αυτή τη Δευτέρα πέτυχαν την ανανέωση της συμφωνίας για την αναχαίτιση των παράνομων διελεύσεων από το κανάλι της Μάγχης, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Το Λονδίνο αναμένεται να αναθεωρήσει τις επιδοτήσεις στο Παρίσι προς τα πάνω, ενώ βρίσκεται υπό πίεση από τους συντηρητικούς Τόριδες βουλευτές για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, αφού ένα από τα συνθήματα του Brexit ήταν η επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων.

Αύξηση των ροών

Κανένας ποσοτικοποιημένος στόχος για αναχαίτιση σκαφών, όπως ήθελε η Βρετανία σύμφωνα με Μέσα της χώρας, δεν εμφανίζεται σε αυτό το έγγραφο, το οποίο υπέγραψαν σήμερα το πρωί στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν και η  βρετανίδα ομόλογός του, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει μέχρι στιγμής τη Μάγχη είναι ήδη 40.000, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, ενώ όλο το 2021 οι διελεύσεις ήταν της τάξης των 28.500.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Αναλυτικά, η συμφωνία που υπέγραψαν Γαλλία και Βρετανία προβλέπει ότι οι Βρετανοί θα πληρώσουν 72,2 εκατ. ευρώ το 2022-2023 στη Γαλλία, έναντι 67,7 εκατ. το 2021-2022. Από το 2018, η Βρετανία έχει πληρώσει συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία για την αστυνόμευση του καναλιού μεταξύ των δύο χωρών. Η Γαλλία, από την πλευρά της, δηλώνει ότι ξοδεύει 250 εκατομμύρια ετησίως για αυτό το θέμα.

Σε αντάλλαγμα, η Γαλλία θα αυξήσει τις δυνάμεις ασφαλείας της κατά 40%. Συνολικά 350 επιπλέον αστυνομικοί και χωροφύλακες – συμπεριλαμβανομένων των εφέδρων – θα αναπτυχθούν στις παραλίες της, από όπου αναχωρούν μετανάστες με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των δύο χωρών.

Στρατιωτικοποίηση της Μάγχης

Το Λονδίνο και το Παρίσι θέλουν επίσης να αναπτύξουν «τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους», συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στις γαλλικές ακτές για τον καλύτερο εντοπισμό και αναχαίτιση σκαφών. Οι δύο χώρες θέλουν επίσης να συλλέγουν πληροφορίες «από αναχαιτισμένους μετανάστες», για να εξαρθρώσουν καλύτερα τα δίκτυα των λαθρεμπόρων.

Οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι εάν το 75% των σκαφών αναχαιτιστεί, η πιθανότητα επιτυχούς διέλευσης θα είναι αρκετά χαμηλή ώστε να αποτρέψει τους λαθρέμπορους από τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter