Νέα συνεργασία των Βιβλιοθηκών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Βουλής των Ελλήνων

Νέα συνεργασία των Βιβλιοθηκών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Βουλής των Ελλήνων

Νέο μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη, χθες το απόγευμα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση, μεταξύ των Βιβλιοθηκών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Βουλής των Ελλήνων, που προβλέπει την παροχή τεχνογνωσίας από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής προς τη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με στόχο την πλήρη καταλογογράφησή της, την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της.

Το μνημόνιο υπέγραψαν από την πλευρά της Βουλής ο γενικός γραμματέας Κώστας Αθανασίου και από την πλευρά της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέροντας Δέρκων Απόστολος, παρουσία και του ηγούμενου της Σχολής Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου.

Ως «ένα πολύ σημαντικό και τολμηρό βήμα εκσυγχρονισμού, για το παρόν και το μέλλον της Βιβλιοθήκης, που μπορεί να είναι και γέφυρα με το παρελθόν, και θα οδηγήσει τη Σχολή να μεγαλουργήσει ξανά» χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης ο κ. Βούτσης. Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε πως η Βουλή θα συνεχίσει να στηρίζει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, «έτσι ώστε όλος αυτός ο τεράστιος θησαυρός και να διασωθεί, αλλά και να γίνει κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων».

Ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής, μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, αναφερόμενος στην υπογραφή του μνημονίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης συνεχίζει τη δράση της σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων και η μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση της ιστορικής και τόσο μοναδικής Βιβλιοθήκης της και συνέχισε:

«Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε κοντά μας όλες τις δυνάμεις του ελληνισμού. Ένας σημαντικός παράγοντας για την αξιοποίηση και προβολή της Βιβλιοθήκης μας είναι η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, η συνεργασία με την οποία έχει ξεκινήσει προ τριετίας περίπου και ήδη έχει δώσει αξιόλογους καρπούς. Στον σκοπό αυτό έχουμε σήμερα τη διαβεβαίωση και του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος θέλησε να το πράξει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο με την προσωπική του παρουσία, κατά την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου Συνεργασίας με την ευλογία του Πατριάρχη μας». Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης εξέφρασε στη συνέχεια την ευγνωμοσύνη για το έργο που έχει γίνει με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Ο μητροπολίτης Δέρκων ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για τη συνέχιση της συνεργασίας, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει τόσο για το Πατριαρχείο όσο και για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τονίζοντας πως η ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης και άρα η αξιοποίηση του πλούσιου και ιστορικού περιεχομένου της «θα είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα και κυρίως για τους επιστήμονες».

Αμέσως μετά, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και έκθεση φωτογραφίας για την παλαιά Πόλη, όπως και τη Βιβλιοθήκη Σακκουλίδη, όπου ξεναγήθηκε.

Ο κ. Βούτσης, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) που αποτελεί κεντρικό φορέα της ομογένειας, με τους οποίους συνομίλησε για θέματα που αφορούν τα Ρωμαίικα Κοινοτικά ευαγή ιδρύματα (Βακούφια), την υποστήριξη και τον συντονισμό τους, καθώς και την καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα ζητήματα αυτά.

Το κλιμάκιο της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής τον κ. Βούτση σήμερα επισκέπτεται την ιστορική Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter