Νέα Τουρκοσυριακή κρίση: Απειλές Ερντογάν για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα των δύο χωρών

Νέα Τουρκοσυριακή κρίση: Απειλές Ερντογάν για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα των δύο χωρών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προχώρησε την Τετάρτη σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή από την πλευρά της Τουρκίας στην εθνική επικράτεια της χώρας θα θεωρηθεί «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση στην αναγγελία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τη Δευτέρα δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός προχωρήσει σε νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο η επιχείρηση στοχεύει στη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, για την καταπολέμηση «τρομοκρατικών απειλών», αναφερόμενος εμμέσως σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις της βόρειας Συρία.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα από το 2016 ως σήμερα έχει προχωρήσει σε τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και στοχεύοντας κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Η Δαμασκός απ’ την πλευρά της έχει εκλάβει τις εν λόγω εισβολές ως παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας και της συριακής εδαφικής της ακεραιότητας.

Την Τετάρτη, το συριακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιγράφοντας ως παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρει πως οι επιθέσεις από πλευράς της Τουρκίας «ισοδυναμούν με ό,τι μπορεί να περιγραφεί ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter