Νέα Υόρκη: Ο κόσμος των συναισθημάτων στην ελληνική αρχαιότητα

Νέα Υόρκη: Ο κόσμος των συναισθημάτων στην ελληνική αρχαιότητα

Από τις 9 Μαρτίου, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης φωτίζει το εν πολλοίς αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων του αρχαίου κόσμου, παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή έκθεση: «Ενας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ-200 μ.Χ.».

Η έκθεση, που θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα λειτουργεί μέχρι τις 24 Ιουνίου, συγκεντρώνει περισσότερα από 130 εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης (Αθήνα), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα), Μουσείο του Λούβρου (Παρίσι), το Βρετανικό Μουσείο και τα Μουσεία του Βατικανού.

Διαμορφωμένη από ομάδα διακεκριμένων επιμελητών, περιλαμβάνει αγγεία, γλυπτά (από αγάλματα φυσικού μεγέθους από την Ακρόπολη μέχρι ταφικά ανάγλυφα), θεατρικές μάσκες, φυλακτά, νομίσματα και αναθήματα, καθώς και άλλα έργα τέχνης, η δημιουργία των οποίων εκτείνεται από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.Χ. Πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και κάποια από αυτά ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων. Τα εκθέματα στο σύνολό τους προσφέρουν την ευκαιρία να συλλογιστούμε ξανά τον ρόλο των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή, ενώ παράλληλα συνδράμουν στην προώθηση του σχετικά νέου τομέα της ιστορίας των συναισθημάτων.

Μίλυ Πασχάλη: Γιορτάζουμε ως οικοδεσπότες με τους κατοίκους της χώρας

«Η έκθεση και τα προγράμματα που τη συνοδεύουν είναι δυναμικές εκφράσεις της αποστολής του Ιδρύματος Ωνάση: της στήριξης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών ως μέσων για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής. Η έκθεση δεν αποτελεί μόνο μια σπάνια και αναστοχαστική θεματική συλλογή από όμορφα και συναρπαστικά αντικείμενα του αρχαίου κόσμου, αλλά κάτι παραπάνω: αποτελεί συμβολή στη βαθύτερη κατανόηση της καθημερινής μας πραγματικότητας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση δρ Αντώνης Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά της η Αμάλια Κοσμετάτου, εκτελεστική διευθύντρια και διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, σημειώνει: «Χάρη στην εκπληκτική δουλειά των επιμελητών, η έκθεση θα συνεισφέρει σημαντικά στην επιστημονική έρευνα, ενώ συγχρόνως θα φέρει το κοινό σε επαφή με αντικείμενα τα οποία έχουν ακόμα τη δύναμη να συναρπάζουν και να ενθουσιάζουν πάνω από 2.000 χρόνια μετά τη δημιουργία τους». Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών (Πρίνστον) και μέλος του δ.σ. του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, ο Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η έκθεση θα πλαισιώνεται από ποικιλία καλλιτεχνικών έργων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων, σε ένα δυναμικό και εναλλασσόμενο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με στόχο τη συμμετοχή του κοινού στον διάλογο γύρω από τα συναισθήματα. Το Art Wall, που βρίσκεται στον χώρο του Αίθριου του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, θα φιλοξενήσει το εντυπωσιακό δίπτυχο ζωγραφικό έργο «Black Frames», δημιουργία κατόπιν ειδικής ανάθεσης του καλλιτέχνη Γιάννη Βαρελά. Ο φιλόσοφος και μέλος του δ.σ. του Ιδρύματος Ωνάση Σάιμον Κρίτσλεϊ και ο συγγραφέας Τζον Φρίμαν θα παρουσιάσουν τις περιπατητικές συζητήσεις «Let’s Walk» με τη συμμετοχή διάσημων καλεσμένων, όπως η ηθοποιός Φιόνα Σόου και η συγγραφέας και συντάκτης του περιοδικού «New Yorker» Τζούντιθ Θέρμαν.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί μια σειρά οργανωμένων ξεναγήσεων και οικογενειακών προγραμμάτων, ενώ στις 3 Απριλίου και στο πλαίσιο της Μεγάλης Εβδομάδας, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Αξιον Εστί, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης θα φιλοξενήσει συναυλία βυζαντινών ύμνων στον χώρο της έκθεσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter