Νέα Ζηλανδία: Πώς συμφώνησαν να καλύψουν τη δίκη του ρατσιστή εκτελεστή τα ΜΜΕ της χώρας

Οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι της Νέας Ζηλανδίας συμφώνησαν σήμερα «να περιορίσουν την μετάδοση των δηλώσεων που προωθούν ενεργά την ιδεολογία της λευκής υπεροχής» κατά τη διάρκεια της κάλυψης της δίκης του 28χρονου Μπρέντον Τάραντ, δράστη του μακελειού σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς που κόστισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους.

«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι τα μέσα που εκπροσωπούμε θα καλύπτουν την επερχόμενη δίκη με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο», ανέφερε η ανακοίνωση που υπογράφουν οι διευθυντές του Radio New Zealand, του TVNZ, του Stuff, του Mediaworks και του NZME.

Ο Τάραντ, ένας Αυστραλός ακροδεξιός, κατηγορείται για 50 ανθρωποκτονίες και 39 απόπειρες ανθρωποκτονίας και αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου στο Κράισττσερτς τον Ιούνιο.

«Στον βαθμό που συνάδει με τις αξίες της ανοικτής δικαιοσύνης θα περιορίσουμε τη μετάδοση δηλώσεων που προωθούν ενεργά την ιδεολογία της λευκής υπεροχής ή την τρομοκρατία», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα οι πέντε μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι της Νέας Ζηλανδίας συμφώνησαν να μην μεταδώσουν καμία εικόνα ή χειρονομία που προωθεί ή στηρίζει την ιδεολογία της λευκής υπεροχής στη διάρκεια της δίκης και τόνισαν ότι για τον σκοπό αυτό θα φροντίσουν να την καλύψουν «πεπειραμένοι» δημοσιογράφοι.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.