Νέα Ζηλανδία: Στους 19 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου

Νέα Ζηλανδία: Στους 19 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου

Ο απολογισμός της ηφαιστειακής έκρηξης στο Νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκε σε τουλάχιστον 19 νεκρούς μετά τον θάνατο ενός από τους τραυματίες σε νοσοκομείο, εξέλιξη που ανακοίνωσε σήμερα η νεοζηλανδική αστυνομία.

Ο άνθρωπος αυτός υπέκυψε το βράδυ της Κυριακής στα τραύματά του στο νοσοκομείο Μίντλμορ του Όκλαντ, εξήγησε ο Τζον Τιμς, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας. Δεν αποκάλυψε το όνομα ή την εθνικότητα του θύματος.

Επισήμως, ο απολογισμός ανέρχεται σε 17 επιβεβαιωμένους νεκρούς, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Σαράντα επτά άνθρωποι, κυρίως τουρίστες από την Αυστραλία, επισκέπτονταν το ηφαιστειογενές Νησί Γουάιτ, στο βόρειο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας, όταν έγινε η έκρηξη. Είκοσι πέντε συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νεοζηλανδικά και αυστραλιανά νοσοκομεία με σοβαρά εγκαύματα. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υποδιευθυντής της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Κλέμεντ διαβεβαίωσε έπειτα από συνάντησή του με μέλη των οικογενειών θυμάτων πως οι αρχές «δεν έχουν εγκαταλείψει» ακόμη την προσπάθεια να βρουν τα δύο πρόσωπα που αγνοούνται, τη 17χρονη μαθήτρια Γουαϊνόνα Λάνγκφορντ από την Αυστραλία και τον 40χρονο νεοζηλανδό Χέιντεν Μάρσαλ-Ίνμαν, τουριστικό οδηγό, προσθέτοντας όμως ότι πλέον «όλα εξαρτώνται από τη θάλασσα».

Η ένταση και το εύρος των επιχειρήσεων έρευνας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τα πτώματα των θυμάτων πιστεύεται από τις νεοζηλανδικές αρχές πως παρασύρθηκαν από τα νερά της θάλασσας.

Διενεργείται έρευνα για το πώς και το γιατί ταξιδιωτικά γραφεία μπόρεσαν να συνεχίσουν τις περιηγήσεις πελατών τους στον κρατήρα, γνωστό με την ονομασία του στη γλώσσα των Μαορί, Ουακαάρι, μολονότι το επίπεδο της απειλής έκρηξης είχε αυξηθεί από ηφαιστειολόγους μόλις μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα. Κατά την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν, η διάρκεια της έρευνας ενδέχεται να φθάσει ακόμη και τον έναν χρόνο, ενώ εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες, οι υπόλογοι θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter