Νέα Ζηλανδία: Η Αστυνομία απέκλεισε τη βία κατά διαδηλωτών ενάντια στα περιοριστικά μέτρα

Νέα Ζηλανδία: Η Αστυνομία απέκλεισε τη βία κατά διαδηλωτών ενάντια στα περιοριστικά μέτρα

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδία απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να κάνει χρήση βίας για να εκδιώξει τους διαδηλωτές κατά των υγειονομικών περιορισμών που πραγματοποιούν διαμαρτυρία εδώ και ένδεκα ημέρες έξω από το κοινοβούλιο, στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, παρά την αυξανόμενη αγανάκτηση κάποιων κατοίκων.

Η χρήση βίας “ενέχει τον πραγματικό κίνδυνο να προκληθούν τραυματισμοί μεταξύ των πολιτών, να ωθήσει περισσότερους διαδηλωτές να βγουν στον δρόμο και να καταστήσει βίαιη μια σε γενικές γραμμές ειρηνική διαδήλωση”, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αστυνομίας Άντριου Κόστερ. “Η μόνη ασφαλής επιλογή αυτή τη στιγμή είναι να εξακολουθήσουμε να ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτή τη στιγμή βρίσκονται έξω από το κοινοβούλιο περίπου 800 διαδηλωτές, ενώ περίπου 450 οχήματα κλείνουν τους δρόμους της πόλης, αλλά ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Παίρνοντας έμπνευση από τους οδηγούς φορτηγών στον Καναδά, που διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19, εκατοντάδες διαδηλωτές στο Ουέλινγκτον έχουν χρησιμοποιήσει τα οχήματά τους για να κλείσουν τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο και έχουν κατασκηνώσει στον κήπο του κτιρίου.

Ο Κόστερ δήλωσε ότι κατανοεί την αγανάκτηση των κατοίκων του Ουέλινγκτον, καθώς ολοένα και περισσότεροι δρόμοι κλείνουν από τους διαδηλωτές. Κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ότι τους παρενόχλησαν οι διαδηλωτές επειδή φορούσαν μάσκα.

“Οι κάτοικοι του Ουέλινγκτον έχουν κουραστεί από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, τις παρενοχλήσεις και την αναταραχή, ζητάμε να τερματιστούν”, διαμαρτυρήθηκε σήμερα με ανακοίνωσή της μια ομάδα τοπικών αξιωματούχων και επαγγελματιών.

Μια πρώτη άκαρπη απόπειρα να διαλυθούν οι διαδηλωτές έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και να γίνουν 120 συλλήψεις.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου προσπάθησε να διώξει τους διαδηλωτές από τον κήπο του κτιρίου ανοίγοντας το αυτόματο σύστημα ποτίσματος και παίζοντας εκκωφαντική μουσική.

Στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί λίγα περισσότερα από 10.000 κρούσματα covid-19 και 53 θάνατοι από τη νόσο. Όμως ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού.

Περίπου το 94% των πολιτών που μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 το έχουν πράξει και ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για κάποιους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Αρχικά οι διαδηλωτές τάσσονταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όμως αργότερα στις διαμαρτυρίες εντάχθηκαν ομάδες που ζητούσαν την πλήρη άρση των περιορισμών.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν έχει δηλώσει ότι οι διαδηλώσεις είναι ένα “εισαγόμενο” φαινόμενο και έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για άρση όλων των περιορισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter