Νέες αποκαλύψεις: Τι είπε η Σπυράκη ενώ «έπινε καφέ» με τον Ζάεφ

Νέες αποκαλύψεις: Τι είπε η Σπυράκη ενώ «έπινε καφέ» με τον Ζάεφ

Νέες διαστάσεις και αποκαλύψεις για τη μυστική διπλωματία της Νέας Δημοκρατίας για το Μακεδονικό φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Όπως προκύπτει η συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη στις Βρυξέλλες με τον Ζόραν Ζάεφ, τον Δεκέμβριο του 2017 – κατ’ εξουσιοδότηση του Κυριακου Μητσοτάκη (οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου του 2018) είχε ως στόχο να μεταφέρει σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργός της πΓΔΜ ώστε «να προλάβει» και να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις… για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο κόμμα του προ των εκλογών και να κάνει τις διαπραγματεύσεις αργότερα ο ίδιος…  

Η κυρία Σπυράκη φέρεται κατά τη συνάντηση «του καφέ» να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «αναξιόπιστο» λέγοντας μάλιστα -για να αποθαρρύνει τον Ζόραν Ζάεφ- πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άντεχε την αξιολόγηση για την έξοδο από τα μνημόνια, προκηρύσσοντας εκλογές!

«Σύμφωνα με έγκυρες πηγές – και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο – πηγές από τα Σκόπια, η κ. Σπυράκη ήταν επιφορτισμένη να μεταφέρει ένα πολύ σαφές μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στον Ζόραν Ζάεφ, ώστε εκείνος και η κυβέρνησή του να μην προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει:

«”Μην εμπιστεύεστε τον Τσίπρα, είναι αναξιόπιστος και στο τέλος θα σας πουλήσει”, φέρεται να είπε η κ. Σπυράκη ευθύς εξαρχής στον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό. Παράλληλα επιχείρησε να εμφανίσει ως μοναδικό ικανό να επιλύσει το πρόβλημα τον Κυριάκο Μητσοτάκης όταν αυτός θα γινόταν πρωθυπουργός. Για να προλάβει την εύλογη απορία του συνομιλητή της “γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσα θα μπορέσει ως πρωθυπουργός, στηρίζοντας από τώρα μια ενδεχόμενη συμφωνία;”, η κ. Σπυράκη –πάντα κατά τις ίδιες πηγές – ξεδίπλωσε μια πολύπλευρη επιχειρηματολογία. Ένα από τα επιχειρήματα που κατέθεσε στον συνομιλητή της είναι ότι ο πρόεδρος της N.Δ. αναγκάζεται να αρνηθεί οποιαδήποτε συμφωνία φέρει ο Αλ. Τσίπρας, γιατί έχει μπροστά του τις εκλογές και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την ενότητα του κόμματός του.»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Σπυράκη φέρεται να είπε πως «μια συμφωνία με κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία με κυβέρνηση Τσίπρα. Και τούτο διότι τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα η Ν.Δ. θα υποχρεωθεί, για εσωκομματικούς λόγους, να την καταψηφίσει, ενώ αντίθετα μια συμφωνία από κυβέρνηση της Ν.Δ. ο Αλ. Τσίπρας θα την υπερψηφίσει…»

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η κυρία Σπυράκη προσπάθησε να απογοητεύσει τον Ζ. Ζάεφ «έτσι ώστε εκείνος να μην προχωρήσει στην επισημοποίηση των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυρία Σπυράκη μετέφερε στον κ. Ζάεφ και την άποψη της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ολοκλήρωνε τις αξιολογήσεις του μνημονίου και θα έπεφτε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. 

«Η Ν.Δ. θα είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντέξει, γιατί δεν θα ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις του μνημονίου [σ.σ. τότε που λέγονταν αυτά ήταν Δεκέμβριος 2017] με αποτέλεσμα να πέσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Συνεπώς δεν έχετε κανένα λόγο να προχωρήσετε τώρα, αλλά να περιμένετε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Χθες, το Μ. Μαξίμου έδωσε νέα συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., για το τι διημείφθη στη συνάντηση Σπυράκη- Ζάεφ.

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει: «Με την ελπίδα, στις 24 ώρες που πέρασαν η κα Σπυράκη να μη συνάντησε, ξανά, τυχαία, για καφέ τον κ. Ζάεφ, περιμένουμε, ακόμα, απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη: Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη, ως ειδική απεσταλμένη του, τον κ. Ζάεφ; Ισχύει ότι του μετέφερε το μήνυμα πως η Ν.Δ. θα συναινέσει σε συμφωνία για το ονοματολογικό, αρκεί να συμφωνήσει και ο κ. Καμμένος, όπως προκύπτει από τα λόγια του κ. Ζάεφ στα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της γείτονος; Και το βασικότερο: Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων; Τι μήνυμα μετέφερε η κα Σπυράκη εξ ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη;»

Διαβάστε επίσης: «Τελικά δεν ξέρουμε τι είναι πιο γελοίο: Ο τυχαίος καφές της Σπυράκη ή η υποκρισία του Μητσοτάκη;»

Πηγή: Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter