Νέες επιθέσεις πραγματοποίησε το Ισραήλ στο κέντρο της Δαμασκού. Μετά το χτύπημα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, τα συριακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το μεσημέρι, με το Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Άμυνας να δέχονται πλήγματα.
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το Ισραήλ πλήττει τη Συρία κι ενώ στη χώρα οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται με ντόπιους Δρούζους μαχητές τους οποίους το Ισραήλ, ισχυρίζεται, ότι θέλει να προστατεύσει.
Israel bombs Damascus. pic.twitter.com/rIL8PlY9jK
— Clash Report (@clashreport) July 16, 2025
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ το Reuters αναφέρει πως σημειώθηκε νέα αεροπορική ισραηλινή επιδρομή δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο.
JUST IN: Footage of 3rs Israeli airstrike on the Umayyad square area in Damascus. pic.twitter.com/kciBqd5xUL
— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) July 16, 2025
Η στιγμή της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό:
🚨🇮🇱🇸🇾 BREAKING: Al Jazeera captures the moment of the third Israeli airstrike on the Presidential palace in Damascus pic.twitter.com/cRY1T1O8iF
— The Saviour (@stairwayto3dom) July 16, 2025
Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Άρχισαν τα βαριά χτυπήματα
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας δημοσίευσε βίντεο με την παρουσιάστρια της συριακής τηλεόρασης να αιφνιδιάζεται από το χτύπημα: «Τα βαριά χτυπήματα έχουν αρχίσει».
Νωρίτερα είχε προειδοποιήσει τη Συρία για βαριά πλήγματα εάν οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν αποσυρθούν από τη Sweida, μια πόλη των Δρούζων στα νότια.
החלו המכות הכואבות pic.twitter.com/1kJFFXoiua
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) July 16, 2025
Ο Νετανιάχου καλεί τους Δρούζους πολίτες του Ισραήλ να μην περνούν στη Συρία
Σε ομιλία του προς την κοινότητα των Δρούζων στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου αναφέρει ότι η κατάσταση στη νότια Συρία είναι «πολύ σοβαρή», καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πραγματοποιεί πλήγματα κατά του συριακού στρατού.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός εργάζεται για να «σώσει τους Δρούζους αδελφούς μας και να εξαλείψει τις συμμορίες του καθεστώτος».
«Και τώρα έχω ένα αίτημα από εσάς: Είστε οι πολίτες του Ισραήλ. Μην περνάτε τα σύνορα».
«Θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας. Μπορεί να δολοφονηθείτε. Μπορεί να σας απαγάγουν και βλάπτετε τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού. Γι’ αυτό σας ζητώ – επιστρέψτε στα σπίτια σας, αφήστε τον [στρατό] να δράσει», πρόσθεσε.
Χτυπήσαμε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Συρίας, είπαν το πρωί οι IDF
Νωρίτερα το πρωί, συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σημειώθηκε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Δαμασκό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακούστηκε ισχυρή έκρηξη στην πρωτεύουσα, μετά από πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την περιοχή. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς, ενώ εκτιμάται ότι το χτύπημα είχε κυρίως χαρακτήρα προειδοποίησης.
Την ευθύνη ανέλαβε ο στρατός του Ισραήλ, σημειώνοντας πως έπληξε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου (στον χώρο που βρίσκεται το υπουργείο Άμυνας) του συριακού στρατού: «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιτέθηκαν πρόσφατα στην πύλη εισόδου του αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου του συριακού καθεστώτος στην περιοχή της Δαμασκού της Συρίας».
Μάλιστα, οι IDF δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες με αξιωματικούς να παρακολουθούν και να αξιολογούν την κατάσταση στη Συρία..
כוחות צה״ל ממשיכים לעקוב אחר ההתפתחויות במרחב סוריה – תיעוד מהערכת מצב של מאו״ג 210 בשטח
בהתאם להערכת המצב, הוחלט על תגבור סד״כ בגזרת גבול סוריה במרחב הגדר.
בצה"ל מבוצעות באופן רציף הערכות מצב ובהתאם נקבע הסד״כ הנחוץ למימוש המשימות המבצעיות בגזרות השונות.
צה״ל ימשיך לפעול… pic.twitter.com/AetbqNtFsz
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) July 16, 2025
Το Reuters, από την πλευρά του, επικαλέστηκε δύο συριακές πηγές ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες «ισραηλινή επίθεση είχε ως στόχο το Υπουργείο Άμυνας στη Δαμασκό».
#Breaking: Gunfire in Damascus at MoD
Two people wounded as Israeli army attacked the entrance of Syrian ministry of Defence building in the capital of Syria.
Israeli media says the army attacked Damascus — in a message directed at the Shara govt regarding the events in Sweida https://t.co/VUz7tSRyqd pic.twitter.com/bAPg7TCqpy
— Osama Bin Javaid (@osamabinjavaid) July 16, 2025
Διαβάστε επίσης:
Επίθεση του Ισραήλ στη Συρία: Χτυπήσαμε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, λένε οι IDF
Συρία: 19 άμαχους Δρούζους κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις
Ισραηλινή κρατική εταιρεία διαφημίζει δολοφονίες στη Γάζα για να πουλήσει όπλα (Video)