Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν καθηγητές και φοιτητές των Τ.Ε.Φ.Α.Α

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν καθηγητές και φοιτητές των Τ.Ε.Φ.Α.Α

Με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αθλητισμού και σειρά αιτημάτων όπως την πλήρη κατοχύρωση για την άσκηση του επαγγέλματος των Πτυχιούχων Φ.Α. & Α.καθητγητές και φοιτητές στα Τ.Ε.Φ.Α.Α έκαναν χθες γενικές συνελεύσεις και ετοιμάζουν σειρά κινητοποιήσεων

Διαβάστε το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Γ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α του Ε.Κ.Π.Α

H Γ.Σ του Συλλόγου, μετά από πρόσκληση των μελών της, συνήλθε στις 3/12/2018 και συζήτησε το Σχ. Ν. «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – προπονητές και εκπαιδευτές – ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις» του Υφ. Αθλητισμού. Κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις:

1) Το σ.ν. επιχειρεί να θεσμοθετήσει επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού υπό την εποπτεία του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού (αρ. 1), με καθαρά εμπορικούς και οικονομικούς όρους και όχι αθλητικούς και επιστημονικούς.

2) Συστήνει επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού η οποία θα απαρτίζεται κυρίως άτομα που η επαγγελματική τους ενασχόληση είναι η δικηγορία και όχι η επιστημονική – αθλητική γνώση και ειδίκευση (αρ. 4).

3) Συστήνει εθνικό μητρώο επαγγελματιών άθλησης και άσκησης, το οποίο ορίζεται από το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρ. 29) και όχι από αντίστοιχο επιμελητήριο.

4) Κατηγοριοποιεί το επάγγελμα του προπονητή σε τρία (3) επίπεδα (Α, Β, & Γ) βάσει επαγγελματικών προσόντων, από αυτό του κατόχου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Πτυχίο ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση) έως και του τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (απολυτήριο Λυκείου) !!! (αρ. 31).

5) Δεν διατηρεί απλά, αλλά πλέον νομιμοποιεί το απαράδεκτο καθεστώς μια Ομοσπονδία να καθορίζει την επιμόρφωση των Πτυχιούχων της Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (αρ. 32,5).

6) Ιδρύει, λειτουργεί και πιστοποιεί προγράμματα σπουδών Ι.Ε.Κ. για την ειδίκευση “Προπονητής Αθλήματος” διαμορφούμενα σε τρία (3) επίπεδα (Γ, Β, Α), όπου για την εισαγωγή στο επίπεδο Γ ο υποψήφιος αρκεί να διαθέτει τίτλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (απολυτήριο Λυκείου) και ενεργή αγωνιστική δραστηριότητα πέντε (5) έτων (αρ. 33).

7) Εισάγει το επάγγελμα του «εκπαιδευτή» ειδικότητας που μπορεί να ασκηθεί από τον Πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ, έως τον πτυχιούχο, διπλωματούχο επαγγελματικής ειδικότητας ή κατάρτισης (άρ. 38).

8) Συνιστά επιτροπή αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων προπονητή-εκπαιδευτή (αρ. 44 και 45) και εισάγει και ανταποδοτικό τέλος για την αναγνώριση.

Τα παραπάνω δείχνουν πως:

· To σ.ν συνειδητά στοχεύει στην υποβάθμιση του Πτυχίου της Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, δηλ. καθιερώνει Πτυχίο χωρίς αξία.

· Η υποβάθμιση αυτή είναι συνυφασμένη και με την απαξίωση του επαγγέλματος του προπονητή.

· Εξομοιώνει τον Πτυχιούχο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με άλλες κατηγορίες κατόχων τίτλων ή πιστοποιητικών διαφόρων «κολεγίων», «προγραμμάτων» και «έμπειρων» με τον Αθλητισμό. Η εξομοίωση αυτή είναι εξωφρενικά επικίνδυνη και ανοίγει «παράθυρο» για μελλοντικές αντίστοιχες «παρεμβάσεις», όπου για παράδειγμα ένα άτομο που απασχολεί συστηματικά τη δικαιοσύνη μπορεί να δικηγορεί, κ.ά.

· Αν και η κυβέρνηση το έχει κάνει κανόνα, η μορφή του επείγοντος με την οποία προωθείται το σ.ν., με σκοπό να προλάβει τις αντιδράσεις, προκαλεί ανεξήγητα τον καθένα μας.

· Αναθέτει την υγεία των ασκούμενων-αθλουμένων, αλλά και ευαίσθητων ειδικών πληθυσμών σε «εκπαιδευτές» με εμπειρία, αλλά χωρίς επιστημονικές γνώσεις.

· Το σ.ν προσθέτει υποψήφιους για το επάγγελμα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις χιλιάδες των ανέργων πτυχιούχων Φ.Α & Α (ήδη περισσότεροι των 30.000 κατόχων πτυχίων με εν δυνάμει 12.000 μελλοντικούς πτυχιούχους από τα ΤΕΦΑΑ της χώρας).

· Στο σ.ν δεν υφίσταται ο Αθλητισμός στην Εκπαίδευση, με τις υπάρχουσες αναλογίες καθηγητή Φ.Α. ανά μαθητή να δείχνουν το ελάχιστο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την άθληση της νέας γενιάς (1 καθηγητής Φ.Α για 130 τουλάχιστον μαθητές γυμνασίου, για περίπου 200 μαθητές λυκείου, και για 160 μαθητές δημοτικού σχολείου !!!).

· Η πρόληψη της υγείας κάθε ατόμου και η βελτίωση αυτής μέσω της Άσκησης αποτελεί «ψιλά» γράμματα για το σ.ν και τις διατάξεις του.

Η διεκδίκηση θα είναι κλιμακούμενη – ζητάμε:

1) Απόσυρση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αθλητισμού.

2) Πλήρης κατοχύρωση για την άσκηση του επαγγέλματος των Πτυχιούχων Φ.Α. & Α.

3) Καμία εξίσωση των Πτυχίων Φ.Α. & Α. με τίτλους σχολών και εκπαιδευτηρίων κατάρτισης.

4) Χρηματοδότηση της αθλητικής παιδείας και της μαζικής άθλησης.

5) Ενίσχυση της αθλητικής υποδομής και των χώρων άθλησης.

6) Ίδρυση επαγγελματικού επιμελητηρίου άθλησης (Ε.Ε.Α).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter