Νέες κουρδικές περιοχές στο στόχαστρο του Ερντογάν

Νέες κουρδικές περιοχές στο στόχαστρο του Ερντογάν

Καθώς το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας και ειδικά του Ιράν, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι στραμμένο στην Ουκρανία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε μια νέα εισβολή κατά των Κούρδων της Συρίας. 

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση για την απόφαση μας να εγκαθιδρύσουμε μια ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων βαθιά νότια (σ.σ. στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας). Θα καθαρίσουμε το Τελ Ριφάτ και το Μανμπίτζ από τους τρομοκράτες» δήλωσε ο Ερντογάν σε διαδικασία του κόμματος του AKP.

Κατά τον ίδιο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει να δημιουργήσουν ασφαλείς ζώνες πλησίον των τουρκικών συνόρων και ως εκ τούτου οι αντάρτες του PKK και του YPG δρουν ανενόχλητοι εναντίον τουρκικών στόχων. Για την Άγκυρα το PKK και το YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχο έχουν την απελευθέρωση των κουρδικών εδαφών στην Τουρκία όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο. Μάλιστα, το κουρδικό ζήτημα εργαλειοποιείται από τη Τουρκία σε τέτοιο βαθμό που παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιείται στο Ιράκ ενώ μέχρι και σήμερα μεγάλα τμήματα της Βόρειας Συρίας (Ιντλίμπ, Αφρίν) κατέχονται από τη Τουρκία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση της Τουρκίας διενεργείται στον απόηχο του ουκρανικού πολέμου, πιθανότατα με το πράσινο φως τόσο των Ρώσων, όσο και των Αμερικανών. Άλλωστε οι Ρώσοι έχουν στρατιωτική παρουσία στη Συρία και υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ασάντ ενώ οι Αμερικανοί έχουν παρουσία στα ελεγχόμενα από τους Κούρδους εδάφη στα ανατολικά της χώρας. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter