Νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Φρουρών της Επανάστασης

Νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Φρουρών της Επανάστασης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τη Δευτέρα τις κυρώσεις της κατά των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού βραχίονα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν 5 πρόσωπα και δύο οντότητες, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. περιέλαβαν στη μαύρη λίστα τους «το Συνεταιριστικό Ίδρυμα IRCG», το αρμόδιο όργανο για τις επενδύσεις στους κόλπους των Φρουρών της Επανάστασης.

Η κύρωση επιτρέπει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, τα οποία έχει στην κατοχή του το ίδρυμα και απαγόρευσε οποιαδήποτε χρηματοδότησή του.

Η Ε.Ε. επέβαλε επίσης κυρώσεις στη «φοιτητική οργάνωση Μπασίτζ (SBO)», πτέρυγα της οργάνωσης Μπασίντζ που κατηγορείται για βίαιη καταστολή στις πανεπιστημιουπόλεις.

Τρεις στρατιωτικοί και ένας δικαστής, ο εισαγγελέας της Σιρτζάν Μοσέν Νικβάρζ, που θεωρείται υπεύθυνος για πολλές συλλήψεις δικηγόρων και θανατικές καταδίκες, απαγορεύεται να εισέλθουν στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά του Ιράν που αποφασίζεται από τους 27 μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, που πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα.

Τα ευρωπαϊκά περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται πλέον σε βάρος 217 ατόμων και 37 οντοτήτων στο Ιράν.

Πηγή: Reuters, Euronews

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter