Νέες περιπέτειες για τον Μπόρις Τζόνσον: Διακοπές σε βίλα που ανήκει σε offshore εταιρείες

Νέες περιπέτειες για τον Μπόρις Τζόνσον: Διακοπές σε βίλα που ανήκει σε offshore εταιρείες

Δεύτερο και πιο σημαντικό «επεισόδιο» στη Βρετανία μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Daily Mail και τις φωτογραφίες που δείχνουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να απολαμβάνει τις «ανέμελες» όψιμες καλοκαιρινές διακοπές του σε πανάκριβη βίλα στην Μαρμπέγια της Ισπανίας με τη Βρετανία -εκτός από την πανδημία- να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις σε εφοδιασμό καυσίμων και τροφίμων.

Σήμερα το θέμα επανέρχεται με μια άλλη διάστασή του με άρθρο της εφημερίδας Guardian.

Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα η υπερπολυτελής βίλα με τις δύο πισίνες, το βιολογικό αγρόκτημα και το ιδιωτικό δάσος θέτει θέματα διαφάνειας αφού τα έγγραφα δείχνουν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πολυτελούς βίλας που του δάνεισε ο υπουργός περιβάλλοντος Ζακ Γκόλντσμιθ, περνάει μέσα από διάφορες αδιαφανείς εταιρείες φορολογικών παραδείσων.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο υπουργός και η οικογένειά του ενδέχεται να κατείχαν το ακίνητο μέσω μιας εταιρείας της Μάλτας που διατηρούνταν από εταιρείες στα νησιά Τερκς και Κάικος (Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Καραϊβική) και διοικούνταν από μια εταιρεία με έδρα την Ελβετία.

Ο Γκόλντσμιθ αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ ο εκπρόσωπός του δεν το διέψευσε.

Όπως αναφέρει η Guardian, οι διακοπές του Μπόρις Τζόνσον σε ένα ακίνητο η ιδιοκτησία του οποίου φαίνεται να περνά μέσα από μια περίεργη αλυσίδα εταιρειών  θα μπορούσε να εγείρει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διαφάνεια όσον αφορά στις υπεράκτιες ιδιοκτησίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την περασμένη εβδομάδα, τα Pandora Papers έφεραν και πάλι στην επικαιρότητα τη χρήση υπεράκτιων δικαιοδοσιών από ανώτερα στελέχη και δωρητές του Συντηρητικού κόμματος. Απαντώντας στις αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πολιτικοί και πλούσιοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε υπεράκτιους παραδείσους για να προστατέψουν την περιουσία τους, η καγκελάριος, Rishi Sunak, είπε ότι η χρήση υπεράκτιων εταιρειών για την αποφυγή φόρων και την απόκρυψη του πλούτου από τις αρχές «είναι παγκόσμιο πρόβλημα».

 

Πηγή: Guardian
Πηγή: Guardian
Πηγή: Guardian
Πηγή: Guardian
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter