Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος υπουργός  Άμυνας Χουλούσι Ακάρ.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Sozcu υποστήριξε πως «δεν απειλούμε την Ελλάδα. Αλλά δεν είμαστε αδύναμοι στην άμυνα μας. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συνθήκες» επιμένοντας πως η Ελλάδα παραβίασε την Συνθήκη της Λωζάνης.

 «Είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης προβλημάτων με τον διάλογο στις σχέσεις με την Ελλάδα. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη γειτονία μας. Ωστόσο, η προσέγγιση της Ελλάδας στο ζήτημα καθιστά δύσκολη την επίλυση προβλημάτων σε κοινό έδαφος» πρόσθεσε ο υπουργός της Τουρκίας.

«Ενώ ο γείτονάς μας μιλάει για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για παρενοχλήσεις χωρίς αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα, διαπράττει έγκλημα παραβιάζοντας ακόμη και τη Συνθήκη της Λωζάνης.  Για παράδειγμα, αν και έχει γίνει αποδεκτό ότι στις συνθήκες της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητά το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, από το 1936 και μετά τα νησιά εξοπλίζονται βήμα προς βήμα» επισημαίνει ο Ακάρ. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις του ενάεριου χώρου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από την άλλη πλευρά, αν και τα χωρικά ύδατά τους είναι 6 μίλια, ισχυρίζονται ότι οι εναέριοι χώροι είναι 10 μίλια. Αυτοί οι ισχυρισμοί αντιτίθενται στις σχέσεις καλής γειτονίας, ιδίως στις διεθνείς συμφωνίες. . Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στην ιστορία, ούτε και σήμερα. Δεν είναι λογικό αυτό. Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter