Νέες ταινίες: Γυναικεία δύναμη στο «Sorry, baby»

Νέες ταινίες: Γυναικεία δύναμη στο «Sorry, baby»

Το φιλμ «Sorry, baby» της νεοφερμένης σκηνοθέτριας, σεναριογράφου και ηθοποιού Έβα Βίκτορ έκλεψε την παράσταση στο τελευταίο φεστιβάλ του Σάντανς καθώς ισορροπεί άψογα μεταξύ υπαρξιακού δράματος και μαύρης κωμωδίας.

Sorry, baby (****)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2025 (106)

Σκηνοθεσία: Εβα Βίκτορ Πρωταγωνιστούν: Εβα Βίκτορ, Ναόμι Ακι, Λούκας Χέτζες, Τζον Κάρολ Λιντς, Κέλι ΜακΚόρμακ

Νέα Αγγλία. Η νεαρή καθηγήτρια πανεπιστημίου Άγκνες θέλει να πάρει πίσω τη ζωή της επουλώνοντας ένα βαθύ τραύμα από το πρόσφατο παρελθόν. Ο ερχομός της Λίντι, φίλης της από την εποχή που έκαναν μαζί το μεταπτυχιακό τους στην αγγλική λογοτεχνία, είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή ώστε να κάνει η τραυματισμένη Άγκνες ένα νέο ξεκίνημα.

Χιούμορ και μελαγχολία. Τα δύο θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά των 90ς εξακολουθούν να εμπνέουν ακόμη και σήμερα επίδοξους κινηματογραφιστές, σαν την ηθοποιό Έβα Βίκτορ που στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο επιδεικνύει μια αλάνθαστη κινηματογραφική προσέγγιση πάνω στην ιστορία ενηλικίωσης της ηρωίδας της (την οποία υποδύεται η ίδια). Το μεγάλο όμως προτέρημα του έργου είναι η ειλικρινής προσέγγιση και η συστηματικότητα με την οποία η Βίκτορ αφηγείται την τραγική ιστορία της Άγκνες. Μέσω της ευρηματικής αλληλουχίας μικρών γλυκόπικρων σκετς, γινόμαστε μάρτυρες μιας σκληρής ιστορίας που έχει διάφορα επίπεδα ανάγνωσης.

Η φεμινιστική ματιά πάνω στα ερωτικά ζητήματα και τις διαμάχες των δύο φύλων προσδίδει στο έργο στοιχεία απολαυστικής σάτιρας ενώ φυσικά δεν απουσιάζει και η πιο καυστική ματιά πάνω σε ασυγχώρητες καταστάσεις . Όμως η Βίκτορ δεν επιδιώκει να σηκώσει την παντιέρα κατά της πατριαρχίας όπως επιτάσσει η μόδα της εποχής. Παραμένει cool και αντικειμενική, διασκεδάζει με τις αντρικές ανασφάλειες (σπαρταριστός ο διάλογος όπου οι δύο φίλες μοιράζονται προσωπικές στιγμές με ατάκες των εκάστοτε εραστών τους) και οδηγεί το δράμα της με σταθερό χέρι. Καταφέρνει έτσι να αποφορτίσει από σύνδρομα ανωτερότητας την εκκεντρική, σοφιστικέ ηρωίδα της και να προσδώσει στην σπιρτόζικη πρόζα της τα στοιχεία μιας γλυκιάς ιστορίας που καταφέρνει και να διασκεδάσει αλλά και να συγκινήσει τον θεατή, θυμίζοντας κορυφαία δείγματα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά των 90. Το «Sorry Baby», μια από τις πιο πρωτότυπες και ανθρώπινες ταινίες των τελευταίων χρόνων απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Όταν έρθει το φθινόπωρο (Quand Vient l’Automne /When Fall Is Coming) (**)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2024 (102)

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν Πρωταγωνιστούν: Ελέν Βινσάν, Ζοζιάν Μπαλασκό, Λουντιβίν Σανιέ

H Μισέλ που ζει μόνη σε χωριό της Βουργουνδίας είναι απαρηγόρητη από το γεγονός πως θα αργήσει να ξαναδεί τον αγαπημένο της εγγονό, λόγω μιας παρεξήγησης που είχε με την κόρη της.

Από τις πιο λεπτεπίλεπτες και ανθρώπινες ταινίες του Φρανσουά Οζόν που μας έχει συνηθίσει σε πιο καταγγελτικά ή πιασάρικα δράματα («Όλα πήγαν καλά», «Θέλημα Θεού», «8 γυναίκες»). Η ιστορία της Μισέλ που νιώθει δυνατή αν και όλα γύρω της φωνάζουν ότι το γήρας πλησιάζει, δίνεται με μια καλοδεχούμενη κριτική ματιά πάνω στα κοινωνικά στερεότυπα και τις εύκολες ταμπέλες. Εξαιρετικές ερμηνείες, εμφατικό δραματουργικό εύρος σε κάποιες κρίσιμες σκηνές αλλά και προφανής η ανάγκη του σκηνοθέτη να μας αιφνιδιάσει, με «αστείες» ανατροπές σε σκηνές που στοχεύουν στο να μετατραπεί κάπως αψυχολόγητα το δράμα σε… ψυχολογικό θρίλερ.

Την έλεγαν Μαρία (Maria) (***)

Βιογραφική γαλλικής παραγωγής 2024 (102)

Σκηνοθεσία: Τζεσικά Παλίντ Πρωταγωνιστούν: Αναμαρία Βαρτολομέι, Ιβάν Ατάλ, Ματ Ντίλον

Αρχές των 70ς. Η 19χρονη άγνωστη ηθοποιός Μαρία Σνάιντερ είναι η επιλογή του καταξιωμένου Μπερνάρντο Μπερτολούτσι για να παίξει στη επομένη ταινία στο πλευρό του «κολοσσού Μάρλον Μπράντο».

Η Τζεσικά Παλίντ, συνεργάτιδα του Μπερτολούτσι στους «Ονειροπόλους» αποφασίζει να ρίξει φως σε μια από τις πιο σκοτεινές κινηματογραφικές ιστορίες. Έχουν γραφτεί πολλά για την κλασική σκηνή του βουτύρου στο φιλμ «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» και την κακοποίηση της πρωταγωνίστριας Μαρία Σνάιντερ που αγνοούσε τη συμφωνία σκηνοθέτη- πρωταγωνιστή στα γυρίσματα. Ο τρόπος που χειρίζεται η σκηνοθέτρια το δράμα της Σνάιντερ, της επιτρέπει να αποφύγει τη δημαγωγία και να αναπτύξει ένα καίριο, ψύχραιμο και δηκτικό σχόλιο για τη σχέση της ηθικής με την καλλιτεχνική δημιουργία.

Ξέρω τι Κάνατε Πέρσι το Καλοκαίρι (I Know What You Did Last Summer) (*1/2)

Θρίλερ αμερικάνικής παραγωγής 2025 (111)

Σκηνοθεσία: Τζένιφερ Κέιτιν Ρόμπινσον Πρωταγωνιστούν: Μάντελιν Κλάιν, Τσέις Σούι Γουόντερς, Φρέντι Πρινζ Τζούνιορ, Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ

Πέντε νεαροί προκαλούν άθελα τους θανατηφόρο τροχαίο αλλά εγκαταλείπουν το θύμα τους για να μην υποστούν καμία συνέπεια. Ένα χρόνο αργότερα κι ενώ το συμβάν μοιάζει να έχει ξεχαστεί κάποιοι από την παρέα διαπιστώνουν ότι υπάρχει κάποιος που τους απειλεί.
Η διάσημη ομότιτλη ταινία τρόμου του 1998 που γνώρισε και δύο συνέχειες, επανέρχεται με κάποιες φρέσκες ιδέες κυρίως στο κομμάτι της σπλάτερ αισθητικής, που θα απολαύσουν κυρίως οι φαν του είδους. Όμως σχετικά με την υπόθεση δεν έγινε καμιά προσπάθεια να εμπλουτιστεί ο μύθος του εκδικητή- τιμωρού με κάποια στοιχεία που θα επέτρεπαν το φιλμ να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο με πιο επίκαιρο ή και πολιτικό χαρακτήρα. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία του νέου φιλμ η παρουσία κάποιων από τους παλιούς πρωταγωνιστές σε μικρούς ρόλους.

Επαναστάτης χωρίς αιτία (Rebel without a cause)(*****)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 1955 (111)

Σκηνοθεσία: Νίκολας Ρέι Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Ντιν, Νάταλι Γουντ, Σαλ Μινέο

Ο απροσάρμοστος Τζιμ, έφηβος που τσακώνεται συνέχεια με τους γονείς του, βρίσκει τη συναισθηματική ζεστασιά που του έλειπε στα πρόσωπα δύο συνομήλικων του, της Τζούντι και του Πλάτο.

Μια κορυφαία στιγμή του κλασικού Χόλιγουντ, γυρισμένη σε CinemaScope που απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, καθώς ευστόχησε στο να περιγράψει με ρεαλισμό και ειλικρίνεια τον εφηβικό ψυχισμό στα 50ς αλλά και τις οικογενειακές σχέσεις (ειδικά μεταξύ των εφήβων και των γονιών τους). Ο Τζέιμς Ντιν στον ρόλο του Τζιμ Σταρκ παραδίδει μία από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες στην ιστορία του κινηματογράφου που αποτελεί ορόσημο ακόμη και σήμερα καθώς παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα τόσο εύθραυστο και περίπλοκο ανδρικό χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Γαβράς: Εκλέχθηκε επίτιμος πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα της για τη νέα σεζόν

Με προβολή ταινιών ο Σύλλογος Φίλων Κέας τιμά τα 100 χρόνια Μίκη

Documento Newsletter