Νέες ταινίες: Η δυναμική επιστροφή του Ντενί Βιλνέβ στον πλανήτη Ντιουν

Νέες ταινίες: Η δυναμική επιστροφή του Ντενί Βιλνέβ στον πλανήτη Ντιουν

Το δεύτερο μέρος του «Dune» είναι ακόμη πιο συναρπαστικό σε σχέση με την πρώτη ταινία του 2021 και ανοίγει το δρόμο και για άλλες συνέχειες με βάση τα μυθιστορήματα του Φρανκ Χέρμπερτ

Dune: Μέρος Δεύτερο (Dune: Part Two) (***1/2)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2024 (166)

Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ Πρωταγωνιστούν: Τίμοθι Σαλαμέ, Ζεντάγια, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Χαβιέ Μπαρδέμ, Όστιν Μπάτλερ

Ο νεαρός Πολ Ατρείδης με τη νέα του ταυτότητα πλέον ως «μεσσίας» Μουά’ Ντιμπ θα επιχειρήσει να σφραγίσει το μέλλον του πλανήτη Αράκις και ταυτόχρονα να πάρει εκδίκηση από τον βαρώνο Χαρκόνεν για το θάνατο του πατέρα του Λίτο Ατρείδη.

Το «Dune: Μέρος Δεύτερο» εξερευνεί το ταξίδι του Πολ Ατρείδη από τη στιγμή που βρίσκεται ξανά με την Τσάνι και τους Φρέμεν. Αν το προ τριετίας «Dune» αποτελούσε μια απλή και ήπια εισαγωγή προς το φιλοσοφικό όραμα που έκρυβε το γραμμένο στα 1965 ομότιτλο μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ, η συνέχεια είναι η ευτυχής εκπλήρωση των υψηλών προσδοκιών που γέννησε εκείνη η ταινία.

Συνδυάζοντας τη θεαματική δράση με τις πολιτικές δολοπλοκίες και το μεταφυσικό μυστικισμό με την επίκαιρη οικολογική συνείδηση, το δεύτερο μέρος οδηγεί την ιστορία του Πολ Ατρείδη σε άλλα επίπεδα. Διχασμένος -καθώς πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα της ζωής του και το πεπρωμένο του- ο ήρωας θα αποτολμήσει να αλλάξει ένα ολέθριο μέλλον που μόνο εκείνος μπορεί να προβλέψει. Σε σχέση με το πρώτο φιλμ το θέαμα είναι σαφώς πιο ενισχυμένο και χορταστικό αποδεικνύοντας στην πράξη την ανάγκη να χωρέσει το εμβληματικό μυθιστόρημα του Χέρμπερτ σε δύο μέρη διάρκειας σχεδόν 5,5 ωρών κι όχι σε μία ενιαία δίωρη ταινία όπως ατυχώς έπραξε το 1984 ο Ντέιβιντ Λιντς στο δικό του φιλμ.

Η γραφή του Βιλνέβ ποντάρει στο κλίμα μυσταγωγίας που ζήσαμε στο αρχικό φιλμ αλλά με ακόμη πιο έντονα στοιχεία αποκρυφισμού. Αυτό ίσως να ξενίσει κάποιους. Όσοι όμως μπορέσουν να χαθούν στα σκοτεινά σημεία του υπαρξιακού λαβύρινθου που βρίσκεται εγκλωβισμένος ο ήρωας, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα απολαύσουν μια σπάνια φιλμική εμπειρία με νέους συναρπαστικούς παίχτες να μπαίνουν στη μάχη για την απόκτηση της εξουσίας. Ο ψυχάκιας διάδοχος των Χαρκόνεν του τρομακτικού Όστιν Μπάτλερ («Ελβις») θα σας καθηλώσει.

Ο πάγος που καίει (The Breaking Ice)(**1/2)

Αισθηματικό δράμα διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (97)

Σκηνοθεσία: Αντονι Τσεν Πρωταγωνιστούν: Ζου Ντονγιού, Λιου Χαοράν, Κου Τσουξάου

Στις μέρες της πανδημίας σε μια παραμεθόρια περιοχή της Κίνας τρεις νέοι- μια κοπέλα και άντρες- ενώνουν τις μοναξιές τους.
Μετά από την αισθαντική «Εποχή της βροχής» ο Άντονι Τσεν δημιουργεί ακόμη μια μελαγχολική ταινία που αποσκοπεί στο να σκιαγραφήσει διεξοδικά τα ερωτικά και μη άγχη της νέας γενιάς. H Generation Z λοιπόν είναι το θέμα του χαμηλόφωνου, υποτονικού και κάπως μπερδεμένου συναισθηματικά φιλμ, που θυμίζει έντονα το «Ζιλ και Ζιμ» του Φρανσουά Τριφό. Ρεαλισμός και ποίηση αλληλεπιδρούν στα καλοστημένα κάδρα του Τζεν, τα οποία σε κάποιες σκηνές θυμίζουν πίνακες ιμπρεσιονισμού.

Περάσματα (Passages)(**1/2)

Σκηνοθεσία: Άιρα Σακς Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Ρογκόφσκι, Μπεν Γουίσο, Αντέλ Εξαρχόπουλος

Αισθηματικό δράμα γαλλικής παραγωγής 2023 (92)

Στο σημερινό Παρίσι το παντρεμένο γκέι ζευγάρι των Τόμας και Μάρτιν, βλέπει τη σχέση του να γίνεται άνω κάτω όταν ο Τόμας ξεκινάει παθιασμένη ερωτική σχέση με μια σέξι δασκάλα ονόματι Αγκάτ.

Η ωμή ειλικρίνεια και οι περίπλοκες ερωτικές σχέσεις συμπορεύονται σε τούτο το παράδοξο αισθηματικό δράμα, που αποσκοπεί στην απόπειρα του δεξιοτέχνη Άιρα Σακς («Η αγάπη είναι παράξενη») να ανιχνεύει την ανάγκη του ανθρώπου για πειραματισμούς και αναζήτηση νέων συγκινήσεων. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό ίσως το έργο αν ο βασικός χαρακτήρας (ο εκκεντρικός σκηνοθέτης Τόμας του υπερτιμημένου Μαρκ Ρογκόφσκι) δινόταν με περισσότερο ρεαλισμό και λιγότερη επιτήδευση.

Πρίμα μπαλαρίνα (Joika) (**)

Βιογραφική διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (110)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον Πρωταγωνιστούν: Ντάιαν Κρούγκερ, Τάλια Ράιντερ, Μπόρις Ζικ

Diane_Kruger

Η αληθινή ιστορία της Τζόι Γούμακ που ήταν η πρώτη αμερικανίδα μπαλαρίνα που έγινε δεκτή στα μπαλέτα Μπολσόι.

Τυπικό βιογραφικό δράμα γύρω από την πραγματική ιστορία της αμερικανίδας χορεύτριας μπαλέτου που έχει στο επίκεντρο την αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας. Η περιπέτεια της τεξανής Τζόι Γούμακ που στα 15 της έφυγε μακριά από το σπίτι της για να γίνει πρίμα μπαλαρίνα στα διάσημα μπαλέτα της Ρωσίας, δίνεται ως ένα υπαρξιακό θρίλερ με αύρα… Ψυχρού Πολέμου, το οποίο παρακολουθείται με ενδιαφέρον λόγω της δυνατής ιστορίας αλλά δεν πείθει απόλυτα για την αληθοφάνεια του. Πολλές δραματουργικές «ανατροπές» είναι προβλέψιμες, ενώ η μανιχαϊστική λογική (η πλειοψηφία των ρώσων είναι μονοδιάστατα κακοί) σημαδεύει το σενάριο.

Μια Γυναίκα (Une Femme de Notre Temps) (*1/2)

Αστυνομικό θρίλερ γαλλικής παραγωγής 2023 (96)

Σκηνοθεσία: Ζαν-Πολ Σιβεϊράκ Πρωταγωνιστούν: Σοφί Μαρσό, Κριστίνα Φλουτούρ, Γιόχαν Χέλντεμπεργκ

Μία έμπειρη επιθεωρήτρια της αστυνομίας που έχει ως χόμπι την τοξοβολία και την συγγραφή βιβλίων ανακαλύπτει ότι ο μεσήλικας άντρας της έχει ερωμένη μια νεαρή γυναίκα.

Με μια αίσθηση φαινομενικής ελαφρότητας αλλά και μια παραπλάνηση αλά Κλοντ Σαμπρόλ,ο σκηνοθέτης Ζαν-Πολ Σιβεϊράκ, οδηγεί την προσωπική αγωνία της ηρωίδας του σε άγνωστα για εκείνη πεδία. Η μέχρι πρότινος μεθοδική, πραγματίστρια και αποστασιοποιημένη γυναίκα, θα δει τον κόσμο της να κλονίζεται όχι τόσο από την απιστία του άντρα της όσο από τα μυστικά που αποκαλύπτονται. Όμως ενώ το πρώτο μέρος βάζει τις σωστές βάσεις, η τραβηγμένη συνέχεια και το αφελές φινάλε διαλύουν κάθε ενδιαφέρουσα ιδέα που προηγήθηκε. Άψογη στο ρόλο της πάντως η αγέραστη Μαρσό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter