Νέες ταινίες: Μια βρετανική παμπ με σήμα της στην αλληλεγγύη

Νέες ταινίες: Μια βρετανική παμπ με σήμα της στην αλληλεγγύη

Το γεμάτο συνέπεια και ήθος σινεμά του Κεν Λόουτς χαρακτηρίζει και τη νέα του δημιουργία «Η παλιά παμπ» που περιγράφει άλλη μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία με φόντο το προσφυγικό.

Η παλιά παμπ (The old oak) (***)

Δραματική βρετανικής παραγωγής 2023 (113)
Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς Πρωταγωνιστούν: Ντέιβ Τέρνερ, Εμπια Μάρι, Κλερ Ρότζερσον

Σε μια μικρή πόλη της βόρειας Αγγλίας το 2016 φτάνουν πρόσφυγες από τη Συρία, προκαλώντας την αντίδραση της φτώχιας ντόπιας κοινότητας («γιατί δεν τους πάνε στο Τσέλσι;»). Όμως υπάρχουν κι εκείνοι – σαν τον ιδιοκτήτη της «Γέρικης Βελανιδιάς», της τελευταίας παμπ της πόλης- που δεν διστάζουν να συμπαρασταθούν στους ανήμπορους μετανάστες.

Η σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μοιάζει να είναι η μόνη λύση για το προσφυγικό, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζει ο Κεν Λόουτς στη νέα του ταινία «Η παλιά παμπ» που ήταν υποψήφια για το φετινό Χρυσό Φοίνικα. Η ιδεολογική ακεραιότητα και η πίστη προς ένα καλύτερο αύριο είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλη την κινηματογραφική διαδρομή του Κεν Λόουτς. Τα ανωτέρω στοιχεία κάνουν την παρουσία τους αισθητή και στο τελευταίο του φιλμ. Η νέα συνεργασία του με τον σεναριογράφο Πολ Λάβερι ξεδιπλώνει και πάλι – με όρους ενός αφτιασίδωτου ρεαλισμού- ένα κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό γύρω από το μείζον ζήτημα της εποχής, το προσφυγικό. Ο Λόουτς μπορεί να μην φτάνει στο υψηλό επίπεδο της κριτικής ματιάς και του δηκτικού ύφους αλλοτινών εποχών και δημιουργιών. Παραμένει όμως μάχιμος και ανθρώπινος σε συγκινητικό βαθμό. Με πρωταγωνιστή του τον ιδιοκτήτη της «Γέρικης Βελανιδιάς», της τελευταίας παμπ της πόλης όπου μαζεύονται για να πιουν την μπύρα τους οι ντόπιοι που δυσανασχετούν επειδή κάποιοι ξένοι «χαλάνε την ησυχία» τους, ο Λόουτς ανιχνεύει τα σημάδια του υφέρποντος ρατσισμού στις τάξεις των ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Ταυτόχρονα με καθαρή ματιά και απλότητα στη γραφή προάγει τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης στους κοινωνικούς αγώνες, ενισχύοντας παράλληλα το νοσταλγικό χαρακτήρα (οι αγώνες των ανθρακωρύχων από τα 80ς όπως αποτυπώνονται στις εξαίσιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της παμπ) πριν επισημάνει τη θλίψη του για το διχασμό της εργατικής τάξης αλλά και της ίδιας της Βρετανίας.

Ο μαέστρος (Maestro) (**1/2)

Βιογραφική αμερικανικής παραγωγής 2023 (129)
Σκηνοθεσία: Μπράντλεϊ Κούπερ Πρωταγωνιστούν: Μπράντλεϊ Κούπερ, Κάρι Μάλιγκαν, Γκρεγκ Χίλντρεθ

Το καλλιτεχνικό έργο αλλά και οι σκιές στην προσωπική ζωή του διεθνούς φήμης αμερικανού μουσικοσυνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Λέοναρντ Μπερνστάιν που μεγαλούργησε στα 50ς και 60ς.

Φτιαγμένο με «οσκαρικές» προδιαγραφές το φιλμ του Μπράντλεϊ Κούπερ για την θυελλώδη προσωπικότητα του Λέοναρντ Μπερνστάιν, πετυχαίνει μόνο εν μέρει να δικαιώσει τις μεγαλεπήβολες φιλοδοξίες του. Άρτιο τεχνικά, με ενδιαφέρουσες σκηνοθετικές ιδέες και πειστικές ερμηνείες – ειδικά από την εξαιρετική Κάρι Μάλιγκαν στο ρόλο της συζύγου του συνθέτη. Όμως δεν περνά απαρατήρητη η φτωχή από πλευράς Κούπερ σεναριακή ανάγνωση της επεισοδιακής ζωής του ανθρώπου που άλλαξε μια για πάντα το μιούζικαλ χάρη στα εμβληματικά έργα του κι έδωσε άλλη πνοή στην συναισθηματική «ερμηνεία» του διευθυντή ορχήστρας από το πόντιουμ.

Ο τελευταίος στρατιώτης (The Last Rifleman) (**)

Δραματική βρετανικής παραγωγής 2023 (99)
Σκηνοθεσία: Τέρι Λόουν Πρωταγωνιστούν: Πιρς Μπρόσναν, Ντέσμοντ Ίστγουντ, Κλεμάνς Ποεζί, Γιούργκεν Πρόχνοου

Ένας 93χρονος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ζει σε οίκο ευγηρίας, το σκάει προκειμένου να παρευρεθεί στον εορτασμό για την 75η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Όμως το ταξίδι που επιχειρεί μόνο εύκολο δεν είναι.

Ένα γλυκό και αφοπλιστικά συγκινητικό road movie είναι η δημιουργία του Τέρι Λόουν («Mickybo and me») που ποντάρει στην αφτιασίδωτη γοητεία του Πιρς Μπρόσναν και το ανθρωποκεντρικό σενάριο του Κέβιν Φιτζπάτρικ που έχει τις κατάλληλες στάσεις χαρμολύπης στην επεισοδιακή περιπέτεια του ήρωα. Ο πάλαι ποτέ Τζέιμς Μποντ χτίζει με ισόποσες δόσεις παιχνιδιάρικης διάθεσης και δραματικού οίστρου το ρόλο του.

 

Ένα ταξίδι για πάπιες (Migration) (**1/2)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2023 (90)
Σκηνοθεσία: Μπενζαμέν Ρενέρ Με τις φωνές των: Φοίβου Ριμένα, Στεφανίας Φιλιάδη , Μάριου Χρυσομάλλη

Μια οικογένεια από πάπιες που ζει όλα της τα χρόνια σε μια λίμνη αποφασίζει να μεταναστεύσει για την Τζαμάικα, παρά τις ενστάσεις του μονίμως επιφυλακτικού πατέρα.

Μια κεφάτη και διασκεδαστική δημιουργία που θα απολαύσουν εξίσου μικροί και μεγάλοι θεατές, είναι η νέα δημιουργία του στούντιο Illumination, που μας έχει δώσει τα «Minions» αλλά και το φετινό εμπορικό χιτ «Super Mario Bros: Η ταινία». Η ζωηρή περιπέτεια των παπιών ενισχύεται από απρόσμενα επεισόδια (η τρομακτική συνάντηση με το ζευγάρι των πελαργών, το σοκ της πρώτης επαφής με την επικίνδυνη Νέα Υόρκη κ.α.) καθώς κι από τα ευτράπελα που δημιουργούνται από τις μεταξύ τους κόντρες λόγω των διαφορετικών χαρακτήρων που έχουν τα πέντε μέλη της οικογένειας.

Gaza (**1/2)

Ντοκιμαντέρ διεθνούς συμπαραγωγής 2019 (92)
Παραγωγή: Μπρένταν Τζ. Μπερν, Κρίστιαν Μπιτζ, Γκάρι Κιν, Αντριου ΜακΚόνελ, Πολ Καντιέ Σκηνοθεσία- σενάριο: Γκαρι Κιν, Αντριου ΜακΚόνελ

Δύο έφηβοι στη Γάζα ζουν την καθημερινότητά τους. Στο αυτοσχέδιο σπίτι του Αχμέτ ζει η μεγαλύτερη οικογένεια της πόλης με 14 γιους, 22 κόρες, έναν πατέρα και τρεις συζύγους, ενώ λίγο πιο μακριά, στο πολυτελές διαμέρισμα της Κάρμα μαθαίνουμε μια διαφορετική ιστορία.

Η επίσημη υποβολή της Ιρλανδίας για το διεθνές όσκαρ του 2019 έχει επιπλέον αξία σήμερα λόγω της αμείωτης σύγχρονης πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ. Μια πολιορκία πάντως που όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στο φιλμ είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα για την πολύπαθη πόλη, από την στιγμή που η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία. Απλές, καθημερινές και ενίοτε artistic εικόνες (η θάλασσα κυρίαρχο στοιχείο) σε ένα στρατευμένο σινεμά που μπορεί να μην πρωτοτυπεί αλλά έχει τεράστιο ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter