Νέες ταινίες: Ο Λούκα Γκουαντανίνο κάνει σερβίς στον έρωτα

Νέες ταινίες: Ο Λούκα Γκουαντανίνο κάνει σερβίς στον έρωτα

Οι «Αντίπαλοι» του Λούκα Γκουαντανίνο αφηγούνται την ιστορία ενός αθλητικού ερωτικού τριγώνου, με το χαρακτήρα της Ζεντάγια να αποτελείτο μήλο της έριδος ανάμεσα στους δύο κολλητούς φίλους αλλά και ανταγωνιστές στο γήπεδο του τένις Μάικ Φέιστ και Τζος Ο’ Κόνορ.

Οι αντίπαλοι (Challengers) (***)

Ερωτικό δράμα διεθνούς συμπαραγωγής 2024 (131)

Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Μάικ Φέιστ , Τζος Ο’ Κόνορ

Η Τάσι είναι μια δημοφιλής νεαρή πρωταθλήτρια του τένις που την διεκδικούν ερωτικά οι δύο κολλητοί φίλοι κι επίσης τενίστες Πάτρικ και Αρτ. Η Τάσι τα φτιάχνει κάποια στιγμή με τον Πάτρικ, ενώ με τον Αρτ διατηρεί δεσμό φιλίας παρότι υποπτεύεται πως κι εκείνος είναι ερωτευμένος μαζί της. Κάποια στιγμή η φιλικά τριπλέτα δοκιμάζεται έντονα με αφορμή ένα απρόσμενο συμβάν.

Ο νέος ύμνος προς τον έρωτα που διατυπώνει ο ιταλός Λούκα Γκουαντανίνο μετά από τα άκρως πετυχημένα «Να με φωνάζεις με το όνομά σου», «Κάτω από τον ήλιο» και «Bones and All» βασίζεται σε ένα εμπνευσμένο σενάριο του Τζάστιν Κουρίτζκις, συζύγου της σκηνοθέτριας Σελίν Σονγκ («Περασμένες ζωές») με θέμα τις περίπλοκες σχέσεις ενός ιψενικού τριγώνου.

Το πρώτο πράγμα που επισημαίνει η ταινία είναι η αυστηρή προσήλωση του επαγγελματία αθλητή σε ένα απάνθρωπο σχεδόν πρόγραμμα που απαιτεί διαρκείς θυσίες με έπαθλο τον πρωταθλητισμό. Ουσιαστικά μέσα από ένα πλέγμα ηθικών, ψυχολογικών αλλά και υπαρξιακών διλημμάτων, ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει το μάταιο μιας τέτοιας επιλογής. Ταυτόχρονα αναζητά τις συγγενικές σχέσεις μεταξύ του αδάμαστου ερωτικού στοιχείου με την μανία για νίκη στα αθλητικά τερέν. Πίσω από τη βιτρίνα της ψυχρής αθλητικής επιτυχίας και του ακαταμάχητου σεξ απίλ που συνοδεύουν τις ζωές των τριών λαμπερών ηρώων του, ο Γκουαντανίνο αναζητά τις δραματικές εκείνες ιστορίες που δηλώνουν την ματαιότητα, το αδιέξοδο και ίσως το κενό («το μόνο που έχω μάθει στη ζωή μου είναι να χτυπάει το μπαλάκι του τένις» λέει κάποια στιγμή ο Αρτ) μιας ζωής έντονα αποπροσανατολισμένης.

Το πνευματώδες φλερτ με τους ψαγμένους διαλόγους, ο ανταγωνισμός μέσα και έξω από το αθλητικό τερέν (καταπληκτικά γυρισμένες οι σκηνές των αγώνων τένις), η ανάγκη ερωτικής κυριαρχίας και η αμείωτη ένταση (ένας ερωτικός ηλεκτρισμός νιώθεις να διαπερνά την σπονδυλική στήλη του φιλμ) προσδίδουν στους «Αντιπάλους» χαρακτηριστικά ενός άψογου θεάματος, το οποίο δίνει την ευκαιρία στον Γκουαντανίνο να παραδώσει εκ νέου τα διαπιστευτήρια ενός οραματιστή δημιουργού.

Μην ανοίγεις την πόρτα (**1/2)

Θρίλερ ελληνικής παραγωγής 2024 (95)

Σκηνοθεσία: Σάκης και Αλέξανδρος Κάρπας (Unboxholics) Πρωταγωνιστούν: Σάκης Κάρπας, Φωτεινή Λεβογιάννη

Κάποια κρύα νύχτα μια πανικόβλητη γυναίκα ζητάει τη βοήθεια ενός άντρα που ζει μόνος σε μια καλύβα μέσα στο δάσος.

Έπειτα από 12 χρόνια σταθερής παρουσίας στο διαδίκτυο (τέσσερις πρωτότυπες μικρού μήκους ταινίες τρόμου, καθώς και το “Κουκλοθέατρο”, μια διαδραστική horror σειρά πέντε επεισοδίων) οι Unboxholics πραγματοποιούν το επιδέξιο πέρασμα τους στη μεγάλη οθόνη με ένα καλοφτιαγμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ που αξιοποιεί αποτελεσματικά τους κώδικες του είδους. Άψογη χρήση του ήχου και του φωτισμού, τρομακτικά jump scares, ψευδοντοκιμαντερίστικη γραφή (αύρα από «Blaire witch project») ανατριχιαστική ατμόσφαιρα αλλά κι ένα οριακά εύκολο φινάλε σχηματίζουν το παζλ του πολλά υποσχόμενου ντεμπούτου για τα αδέλφια Κάρπα.

Ο τελευταίος ήρωας (Shooting Blanks) (*1/2)

Κωμωδία διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (83)

Σκηνοθεσία: Ζίγκα Βιρτς Πρωταγωνιστούν: Πριμόζ Πιρνάτ, Eύα Τζεσένοβετς, Aγγελική Παπούλια, Μπίνε Μάτο

Μια γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ ετοιμάζεται να ανοίξει κατάστημα σε σλοβενικό χωριό. Κάποιοι ντόπιοι αντιδρούν, επειδή στο σχέδιο προβλέπεται η αποκαθήλωση της προτομής ενός τοπικού θρύλου που είχε πάρει μέρος στην αντίσταση κατά του ναζισμού.

Η Αγγελική Παπούλια ως σκληρή φαινομενικά αλλά στην ουσία βαθιά τραυματισμένη γυναίκα, κλέβει την παράσταση χάρη στο ακαταμάχητο εδώ κωμικό προφίλ της, υποδυόμενη την ασυμβίβαστη εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας. Όμως το σενάριο είναι τόσο σχηματικό που δεν μπορεί να αξιοποιήσει κατάλληλα την ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα που αναλώνεται μεταξύ μιας ανούσιας φάρσας και μιας μονοδιάστατης καταγγελίας.

Ζωντανό πνεύμα (Alma Viva) (**1/2)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (88)

Σκηνοθεσία: Κριστέλ Άλβες Μέιρα Πρωταγωνιστούν: Λούα Μισέλ, Ανα Παδράο, Ζακλίν Κοράδο, Καθρίν Σαλέ, Ντουάρτε Πίνα

Όπως κάθε καλοκαίρι, η μικρή Σαλομέ περνά τις διακοπές στο χωριό της γιαγιάς της που βρίσκεται στα πορτογαλικά βουνά. Όταν η τελευταία πεθαίνει ξαφνικά, οι συγγενείς της και οι κάτοικοι του χωριού, επιδίδονται σε ένα εντυπωσιακό «ξεκατίνιασμα».

Σκηνοθετικό ντεμπούτο για ένα ιδιοσυγκρασιακό φεστιβαλικό δράμα (πρεμιέρα στο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) που υπό το πρίσμα της ζωηρής φαντασίας της αθώας πρωταγωνίστριας φλερτάρει υποδειγματικά – και ενίοτε απολαυστικά- με το μεταφυσικό θρίλερ. Ειδικά από τη στιγμή που η Σαλαμέ «στοιχειώνεται» από το πνεύμα της γιαγιάς της, η ταινία αποκτά τη φορεσιά ενός δηκτικού φεμινιστικού λόγου (οι γυναίκες της οικογένειας της ηρωίδας κατηγορούνται ως μάγισσες) που χρησιμοποιεί την δύναμη του μαγικού ρεαλισμού, προκειμένου να αναδυθεί η διπλή ιστορία ενηλικίωσης και αντιμετώπισης πένθους.

O Μύλος κι ο Σταυρός (The Mill and the Cross) (**)

Δραματική σουηδοπολωνικής συμπαραγωγής 2010 (92)

Σκηνοθεσία: Λεχ Μαγιέφσκι Πρωταγωνιστούν: Ρούτγκερ Χάουερ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Μάικλ Γιορκ

Ο Φλαμανδός ζωγράφος Πίτερ Μπρίγκελ, ετοιμάζεται να δημιουργήσει τον νέο του πίνακα που αναπαριστά 500 ανθρώπινες φιγούρες που πλαισιώνουν τη διαδρομή του Χριστού προς τον Γολγοθά. Ομως ο καλλιτέχνης δεν θέλει να κάνει έναν απλό θρησκευτικό πίνακα.

Η υπερφιλόδοξη σκέψη του Λεχ Μαγιέφσκι να φτιάξει ένα συναρπαστικά οπτικό φιλμ με βάση το «ζωντάνεμα» του κλασικό πίνακα του Πίτερ Μπρίγκελ βρίσκει εμπόδια στην διατύπωση μιας μυθιστορηματικής ιστορίας που θα είναι συμβατή με το πνεύμα του έργου που έφτιαξε στην Φλάνδρα του 1564 ο σπουδαίος ζωγράφος. Αν και το φιλμ έχει σοβαρά προβλήματα ρυθμού και αφήγησης, είναι μια ενδιαφέρουσα ματιά πάνω στο ζήτημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter