Νέες ταινίες: Ο βαθύς τρόμος στα «Στοιχειωμένα νερά»

Νέες ταινίες: Ο βαθύς τρόμος στα «Στοιχειωμένα νερά»

Το θρίλερ «Στοιχειωμένα νερά» με πρωταγωνίστρια την Κέρι Κόντον (υποψήφια για όσκαρ με «Τα πνεύματα του Ινισέριν») βασίζεται στη μικρού μήκους ταινία του 2014 «Night Swim» των Ροντ Μπλάκχερστ και Μπρους ΜακΓκουάιαρ.

Στοιχειωμένα νερά (Night Swim) (***)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2023 (98)
Σκηνοθεσία: Μπρους ΜακΓκουάιαρ Πρωταγωνιστούν: Γουάιατ Ράσελ, Κέρι Κόντον, Αμελί Χεφερί, Γκάβιν Γουόρεν

Πρώην πρωτοκλασάτος παίκτης του μπέιζμπολ που πάσχει από εκφυλιστική νόσο, μετακομίζει οικογενειακώς σε ειδυλλιακή κατοικία στα προάστια της λίμνης που βρίσκεται στην κομητεία Έσεξ. Η μεγάλη πισίνα που «κρύβεται» πίσω από το σπίτι, αποτελεί το κατάλληλο μέρος για να μπορέσει η τετραμελής οικογένεια να βρει λίγες στιγμές ξενοιασιάς και χαλάρωσης. Κι ενώ οι κατεστραμμένοι ιστοί του καταπονημένου κορμιού του πρώην αθλητή «αναγεννιούνται» με ασύλληπτα γοργούς ρυθμούς κάποια παράξενα φαινόμενα δοκιμάζουν τις αντοχές των δύο παιδιών.

Το 2014 το δίδυμο των άγνωστων Ροντ Μπλάκχερστ και Μπρους ΜακΓκουάιαρ υπέγραψε ένα θρίλερ μικρού μήκους διάρκειας μόλις 4 λεπτών με τίτλο «Night Swim». Σε αυτό μια γυναίκα απολαμβάνει το μπάνιο στην οικιακή πισίνα της ώσπου αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνη της εκεί όπως πίστευε αρχικά. Το φιλμάκι απέκτησε απόκτησε μεγάλη φήμη στους κύκλους των φαν του τρόμου και το 2018 ο πολύς Τζέιμς Γουάν («Το κάλεσμα», «Παγιδευμένη ψυχή», «Άναμπελ») αγόρασε τα δικαιώματα του με την προοπτική να το γυρίσει κάποια στιγμή σε ταινία μεγάλου μήκους. Τελικά έκρινε πως δεν υπήρχε καλύτερος να σκηνοθετήσει το νέο πρότζεκτ από το δίδυμο των δημιουργών του κι άναψε το πράσινο φως στη σεναριακή διασκευή από τους Μπλάκχερστ και ΜακΓκουάιαρ, με τον δεύτερος να κρατά το σκηνοθετικό τιμόνι. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον Γουάν πέρα ως πέρα καθώς το νέο «Night swim» δεν είναι μόνο μια βελτιωμένη βερσιόν της αρχικής ταινίας αλλά ένα εμφατικό, καλοφτιαγμένο και μελετημένο πέρα ως πέρα ατμοσφαιρικό θρίλερ που δεν γίνεται ποτέ προβλέψιμο ή ρουτινιάρικο. Ακόμη κι όταν στην κορύφωση της ιστορίας κάποια κλισέ δεν μπορούν να αποφευχθούν, το όλο θέμα της δοκιμασίας της συνοχής μιας τυπικής αμερικανικής οικογένειας – με το μπέιζμπολ να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των μελών της αλλά κι ένα άδικο μέτρο σύγκρισης για τον μικρό Έλιοτ που δεν «κατέχει» το σπορ- και η σύνδεση του μεταφυσικού τρόμου με τα ρεαλιστικά στεγανά της υπόθεσης, προσφέρουν μερικές θαυμάσιες κι απρόσμενες σκηνές τρόμου που θα σας κάνουν να νιώθετε άβολα στο κάθισμα σας. Τα «Στοιχειωμένα νερά» διαθέτουν άγρια γοητεία και δυνατές ανατριχίλες που αναδύονται από τις εσχατιές ενός απειλητικού ζόφου (που έχει ως αφετηρία τη σχέση του πολιτισμένου ανθρώπου με τη φύση και τις αρχαϊκές δοξασίες που την επισημοποιούν στο πέρασμα των αιώνων) μέσω μιας εμπνευσμένης και αποτελεσματικής σκηνοθεσίας που αξιοποιεί πέρα ως πέρα τις δυνατότητες- και φυσικά τους αλληγορικούς συμβολισμούς- του υγρού στοιχείου.

Οι Χωρικοί (The Peasants) (**1/2)

Δραματική πολωνικής παραγωγής 2023 (114)
Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα, Χιού Βέλχμαν Πρωταγωνιστούν: Καμίλα Ουρζεντόφσκα, Ρόμπερτ Γκουλάτζικ, Μιροσλάβ Μπάκα, Σόνια Μιετιελίκα

Στην Πολωνία των αρχών του 20ου αιώνα, μια νεαρή χωριατοπούλα αναγκάζεται να παντρευτεί ένα μεγαλύτερό της πλούσιο αγρότη, παρά τον έρωτά της για τον γιο του.

Το σκηνοθετικό δίδυμο που μας είχε χαρίσει το 2017 το «Loving Vincent» με θέμα τις τελευταίες μέρες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ ακολουθεί την ίδια, πιστή συνταγή ενός διαφορετικού animation. Η επιχρωματισμένη δράση με τις ζωγραφιές που αντικαθιστούν τους αυθεντικούς ηθοποιούς, προσφέρουν ακόμη μια οπτικά συναρπαστική ταινία από την οποία όμως λείπει η ψυχή καθώς και ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κι αν στην ταινία για τον Βαν Γκογκ υπήρχε ένα point γύρω από την μετατροπή της ιστορίας του διάσημου ζωγράφου σε ένα πειραγμένο animation, εδώ άραγε ποιους λόγους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη τεχνική;

Λίμνη Φάλκον (Falcon Lake) (***)

Αισθηματικό δράμα διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (100)
Σκηνοθεσία: Σαρλότ Λε Μπόν Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Ενγκελ, Σάρα Μοντπετίτ, Καρίν Γκοντιέ-Χάιντμαν, Μόνια Τσόκρι

Ο 14χρονος γάλλος Μπαστιάν κι η οικογένειά του φιλοξενούνται στο σπίτι μιας στενής τους φίλης που βρίσκεται στη λίμνη Φάλκον του Κεμπέκ και γνωρίζει την 16χρονη Κλοέ που του προκαλεί έντονο ερωτικό ενδιαφέρον.

Δύο αντίθετοι χαρακτήρες (η Κλοέ, εξωστρεφής και τολμηρή, βάζει συνεχώς δοκιμασίες στον λιγομίλητο και εσωστρεφή Μπαστιάν) κι ένα απλό, αβίαστο στόρι που ουσιαστικά αφορά τις συνθήκες γέννησης του πρώτου μεγάλου έρωτα, είναι τα κεντρικά στοιχεία δραματουργίας σε μια τυπική ιστορία ενηλικίωσης. Μια ενηλικίωσης που διανθίζεται από το μυστήριο που χαρίζει στην πλοκή το «φάντασμα» της ειδυλλιακής λίμνης αλλά και το τρυφερό χιούμορ που πηγάζει από τις αφοπλιστικές στιχομυθίες των δύο ηρώων.

Digimon Adventure 02: The Beginning (-)

Animation ιαπωνικής παραγωγής 2023 (80)
Σκηνοθεσία: Τομοχίσα Ταγκούτσι Ακούγονται οι: Σοφία Παναηλίδου, Υρώ Λούπη, Κατερίνα Γκίργκις, Αργύρης Παυλίδης, Χρήστος Δερβεντζής.

Το μυστικό πίσω από τα «Εκλεκτά παιδιά» αποκαλύπτεται, δέκα χρόνια μετά από τις περιπέτειες τους ανάμεσα στην Οντάιμπα και τον Ψηφιακό Κόσμο.

Ένα από τα πλέον φημισμένα anime των ’00s επιστρέφει στις αίθουσες με το συνέχεια της ιστορίας που είχε συστήσει στο κινηματογραφόφιλο κοινό τις περιπέτειες των Ντίτζιμον. Το έτος 2012 τα παιδιά με τις υπερφυσικές δυνάμεις έχουν πάρει πλέον διαφορετικούς δρόμους αλλά οι τύχες τους είναι δεμένες με τα ίδια άρρηκτα δεσμά. Μια μέρα, ένα γιγάντιο Ντιτζι-αβγό ξαφνικά εμφανίζεται στον ουρανό πάνω από τον Πύργο τού Τόκυου, προκαλώντας πανικό στον κόσμο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter