Νεφελούδης: Ό,τι έχουμε πει για τα εργασιακά θέματα είναι σε διαδικασία υλοποίησης

Νεφελούδης: Ό,τι έχουμε πει για τα εργασιακά θέματα είναι σε διαδικασία υλοποίησης

«Στο πεδίο του χώρου της εργασίας θα είμαστε αυτοί, που θα κριθούμε με βάση τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2014», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.

«Ό,τι περίπου είχαμε πει σαν υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά θέματα είναι σε διαδικασία υλοποίησης», διευκρίνισε – μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ – προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για σειρά από παρεμβάσεις στον χώρο των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. «Βασικός μας εχθρός», υπογράμμισε, «είναι η αντιμετώπιση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, το πακέτο που αφορά τη μαύρη εργασία, την ενίσχυση της αξιοπρέπειας στην εργασία και με το νομοσχέδιο που έγινε νόμος τις προηγούμενες ημέρες κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα για το σύνθημα “η νομιμότητα συμφέρει”».

«Αν κάποιος απασχολεί έναν άνθρωπο αδήλωτο και “τσιμπηθεί” από το ΣΕΠΕ που κάνει συστηματικούς και αμείλικτους ελέγχους στις επιχειρήσεις, θα κληθεί να πληρώσει αμελλητί 10.550 ευρώ, ενώ αν δεν τον έχει αδήλωτο δεν θα πληρώσει τίποτε. Αν επαναληφθεί αυτή η διαδικασία της παραβατικότητας θα διπλασιαστεί το πρόστιμο και επίσης θα έχει πρόβλημα σε σχέση με τη συναλλαγή του με το δημόσιο για επιδοτήσεις, γιατί εμείς το κόψαμε αυτό […] Δεν συμφέρει να έχει νόμιμο τον εργαζόμενο; Δεν συμφέρει να απαλλαγεί και από τη διαδικασία του προστίμου ενδεχομένως και από ένα μεγάλο μέρος του, δηλώνοντας έστω και τώρα τον εργαζόμενο;», εξήγησε ο κ. Νεφελούδης.

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διπραγματεύσεων και τον κατώτατο μισθό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας διευκρίνισε: «Έχουμε απτά αποτελέσματα σε σχέση με το πώς έχει επηρεάσει τον εργασιακό χώρο -και εν μέρει τον εργοδοτικό- η υπόθεση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιχειρησιακές, ομοιοεπαγγελματικές ή κλαδικές, που είναι κατά πολύ πάνω από τα 586 ευρώ και αρκετά πάνω από τα 751 ευρώ. Αυτό διαμορφώνει ένα κλίμα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Εμείς συμφωνήσαμε ήδη και στον μηχανισμό με τον οποίο θα επεκτείνεται μία κλαδική σύμβαση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter