Νεκρός φυσητήρας εντοπίστηκε σε παραλία της Ηλείας

Πηγή: apokalypseis.com/

Μεγάλο κητώδες εκβράστηκε χθες το πρωί στην παραλία Σπιάντζας του Πύργου Ηλείας . Το κητώδες που εντοπίστηκε αρχικά από τους κατοίκους και στην συνέχεια από τους άνδρες του Λιμεναρχείου Κατακόλου , είναι σε προχωρημένη αποσύνθεση, σε σημείο που να είναι πια μια σχεδόν άμορφη μάζα κι έτσι ο θάνατός του εκτιμάται ότι συνέβη πριν από πολλές εβδομάδες.

Όπως εξήγησε στο www.apokalypseis.com ο Αλέξανδρος Φρατζής , επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος < http://www.pelagosinstitute.gr/ > , με βάση τις πιθανότητες και τις προηγούμενες μακροχρόνιες μελέτες των επιστημόνων πρόκειται μάλλον για Φυσητήρα (Physeter macrocephalus), που αποτελεί «Κινδυνεύον είδος» σύμφωνα με την Κόκκινη Βίβλο της IUCN. Ο φυσητήρας (ο γνωστός Moby Dick) ήταν σχετικά άφθονος μέχρι πριν λίγα χρόνια κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, όμως τα τελευταία τρία χρόνια οι παρατηρήσεις του έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ πιο σπάνιες. Κινδυνεύει άμεσα κυρίως από τις συγκρούσεις με μεγάλα διερχόμενα πλοία. Στο παρελθόν, έχουν συμβεί πολλά περιστατικά εκβρασμού φυσητήρων κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου (από την Κεφαλλονιά και την Ζάκυνθο μέχρι την Πύλο, τα Κύθηρα, την δυτική και νοτιο-δυτική Κρήτη), που είχαν σημάδια από προπέλα μεγάλου πλοίου, που προκάλεσε τον θάνατό τους.

» Πιθανότατα και το συγκεκριμένο περιστατικό να οφείλεται στην ίδια αιτία, όμως η κατάσταση προχωρημένης σήψης δεν επιτρέπει κάποιο βέβαιο συμπέρασμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η Ελληνική Τάφρος έχει χαρακτηριστεί επίσημα περιοχή παγκόσμιας σημασίας για τα θαλάσσια θηλαστικά (ΙΜΜΑ, Important Marine Mammal Area), λόγω της σημαντική παρουσίας φυσητήρων, ενώ καταβάλονται μεγάλες προσπάθειες από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, το WWF Ελλάς και την IFAW, για να ληφθούν μέτρα μετακίνησης του διαδρόμου διέλευσης των πλοίων μακρύτερα από τις ακτές και τις περιοχές των φυσητήρων, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.» – ανέφερε ο κ. Φρατζής.-

Πηγή: apokalypseis.com

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.