Νεκρός και ο βασικός µάρτυρας για το «Noor 1»

Νεκρός και ο βασικός µάρτυρας για το «Noor 1»

Και ένατος αιφνίδιος όσο και µυστηριώδης θάνατος βασικού µάρτυρα στην υπόθεση του «Noor1», ο οποίος, αν και συνδεόταν στενά µε πρωταγωνιστές της δυσώδους ιστορίας, δεν ερευνήθηκε ποτέ όπως έπρεπε από τις αρχές.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Documento, οι σηµαντικοί µάρτυρες της υπόθεσης που µας «αποχαιρέτησαν»… αιφνιδίως δεν είναι οκτώ, όπως γράφεται.

Στη µακάβρια λίστα έχει προστεθεί και ο αµφιλεγόµενος επιχειρηµατίας Κωνσταντίνος Καζινάκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ένα µυστήριο τροχαίο στο Οντάριο του Καναδά τον Ιούνιο του 2018.

Ο Κων. Καζινάκης δεν ήταν τυχαίος µάρτυρας. Είχε διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στην υπόθεση, τον οποίο αποκαλύπτουµε σήµερα µε κάθε λεπτοµέρεια, καθώς δροµολόγησε εξελίξεις στη χώρα µας µετά τον εντοπισµό του θανατηφόρου φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ελευσίνα. Είχε δώσει µάλιστα και κατάθεση στο στάδιο των ανακρίσεων αλλά δεν εµφανίστηκε ποτέ να εξεταστεί στη δίκη που ακολούθησε.

Είναι ο άνθρωπος που εµφανίστηκε ως διά µαγείας για να βοηθήσει τις αρχές ως διαµεσολαβητής να ανακρίνουν τον αποκαλούµενο «κάπτεν Τζορτζ» του ναρκόπλοιου Γιώργο Μπουρδούβαλη, τον οποίο προσφέρθηκε να φέρει ο ίδιος από το εξωτερικό, αλλά υπήρξε και συνεργάτης µε τον ισοβίτη του «Noor 1» Μάκη Γιαννουσάκη, στου οποίου την εταιρεία έστελνε εµβάσµατα.

Παρά το γεγονός όµως ότι ο Κων. Καζινάκης έδωσε κατάθεση στην ανάκριση, δεν εµφανίστηκε ποτέ να καταθέσει στη δίκη, ενώ όταν τον έψαξε η οικονοµική αστυνοµία, αν και δήλωσε πως θα έρθει στην Ελλάδα να καταθέσει, δεν εµφανίστηκε ποτέ.

Λίγο καιρό αργότερα σκοτώθηκε σε τροχαίο στον Καναδά, το οποίο η τοπική αστυνοµία χαρακτήρισε… µυστήριο.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης:

Η µεν αποδεικτική διαδικασία για τους κατηγορούµενους της πρώτης δικογραφίας βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο και στη δίκη σε δεύτερο βαθµό καθώς οσονούπω ξεκινούν οι απολογίες. Σηµαντική στιγµή της ήταν η κατάθεση-φωτιά για τον «αφανή εταίρο» της υπόθεσης –όπως χαρακτηρίστηκε–, πρώην παράγοντα της ΠΑΕ Ολυµπιακός Αιµίλιο Κοτσώνη.

Η ανάκριση όµως µε τους τέσσερις κατηγορούµενους, τον εφοπλιστή, µεγαλοεκδότη, καναλάρχη και αφεντικό του Ολυµπιακού Ευάγγελο Μαρινάκη και τους τρεις συνεργάτες του Νίκο Συντιχάκη, Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και Ηλία Τσακίρη δεν λέει να πάρει µπρος. Η τελευταία µάλιστα εξέλιξη µε την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο τρίτος κατά σειρά ορισθείς ανακριτής Ιωάννης Πετρόπουλος προκάλεσε για άλλη µια φορά εύλογα ερωτήµατα για τα κριτήρια µε τα οποία γίνεται η επιλογή των δικαστών στη συγκεκριµένη υπόθεση µετά την άσκηση των ποινικών διώξεων από την Ειρήνη Τζίβα.

Τι ακριβώς εννοούµε θα το καταλάβετε στη συνέχεια όταν διαβάσετε το αναλυτικό ρεπορτάζ για τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ι. Πετρόπουλο, τον ρόλο του πατέρα του Κωνσταντίνου Πετρόπουλου ως ποδοσφαιρικού εισαγγελέα και τις σχέσεις του µε τον Ολυµπιακό, τη σχέση του αδερφού του, ∆ηµήτρη, µε τη Ν∆, καθώς και τι ήταν αυτό που πραγµατικά τον ανάγκασε να υποβάλει την αίτηση εξαίρεσης, αν και εκεί κάτω στον Πειραιά κανείς δεν θέλει να φύγει η υπόθεση από τα χέρια του. Είναι τυχαίο ότι ηµέρες προτού υποβάλει δήλωση εξαίρεσης το Documento δεχόταν και ερευνούσε καταγγελίες που αφορούσαν το οικογενειακό περιβάλλον του κ. ανακριτή;

Εν κατακλείδι λοιπόν και µέχρι στιγµής, την υπόθεση αυτή χαρακτηρίζουν:

«Αφνίδιοι» θάνατοι µαρτύρων και δυσεξήγητα τροχαία, µια βόµβα σε σπίτι δικαστή και τηλεφωνικές απειλές σε βάρος άλλου, «διαρρήκτες» που έφτασαν µέχρι την πόρτα της εισαγγελέα Ειρ. Τζίβα αλλά και απόπειρες τροµοκράτησης και αποδόµησης της έρευνάς της µε απαξιωτικά δηµοσιεύµατα και στοχευµένα πειθαρχικά, παραιτήσεις ανακριτών έως και… µεταναστεύσεις στο µακρινό Μόντρεαλ, τοποθετήσεις άλλων που κουβαλούν «οικογενειακά βαρίδια» και προφανώς δεν έπρεπε να γίνουν!

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς: Υπόθεση «Noor 1», κανονική… Κολοµβία;

Ο µυστηριώδης θάνατος του Κων. Καζινάκη

Βασικό ρόλο στην υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1» φαίνεται ότι είχε ο επιχειρηµατίας Κωνσταντίνος Καζινάκης. Ο ένατος κατά σειρά νεκρός είχε επαφές µε τρεις επίσης βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης και σήµερα καταδικασµένους σε πρώτο βαθµό. Πρόκειται για τους καταδικασµένους σε ισόβια Γιώργο Μπουρδούβαλη και Μάκη Γιαννουσάκη αλλά και τον καταδικασµένο σε οκτώ χρόνια Βασίλη Κουρούβανη. Επιπλέον ο Κων. Καζινάκης ήταν το πρόσωπο που το καλοκαίρι του 2014 µεσολάβησε ώστε να έρθει στην Ελλάδα ο Γ. Μπουρδούβαλης. Είναι άγνωστο γιατί δέχτηκε να µεσολαβήσει ώστε να έρθει από το Ντουµπάι ο Μπουρδούβαλης, τον οποίο µάλιστα συνόδευσε ο ίδιος ο Κων. Καζινάκης στον Πειραιά.

Επιχειρηµατίας µε υπόθεση λαθρεµπορίας

Το µόνο σίγουρο είναι ότι ο Κων. Καζινάκης, ενώ είχε δώσει κατάθεση για την υπόθεση και ήταν µεταξύ των µαρτύρων στην πρώτη δίκη του «Noor 1», δεν εµφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο. Οπως δεν εµφανίστηκε ποτέ και ενώπιον της οικονοµικής αστυνοµίας όταν του ζητήθηκε επίσης να καταθέσει.

Τον Ιούνιο του 2014 και ενώ οι έρευνες των διωκτικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά µε την υπόθεση µεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης µε το πλοίο «Noor 1», πέφτουν πάνω στο όνοµα του επιχειρηµατία Κων. Καζινάκη.

Ο Καζινάκης εµφανιζόταν να έχει συνεργασία στο Ντουµπάι µε τον µετέπειτα καταδικασµένο σε ισόβια Γ. Μπουρδούβαλη, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν ο ναυλωτής του ναρκόπλοιου. Ο Μπουρδούβαλης ήταν επίσης υπεύθυνος ναυλώσεων και συγκρότησης πληρωµάτων στην εταιρεία Horizon, γνωστός και ως «κάπτεν Τζορτζ» από τη δικογραφία, κάτι που ο ίδιος στην απολογία του είχε αρνηθεί.

Η Horizon αγόραζε πετρέλαιο από τον Μ. Γιαννουσάκη, τον οποίο Γ. Μπουρδούβαλης είχε γνωρίσει στο Ντουµπάι. Επίσης ο Μπουρδούβαλης είχε αναφέρει στην απολογία του ότι του είχαν τηλεφωνήσει από την Ελλάδα ο γνωστός του Αιµίλιος Κοτσώνης (πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυµπιακός) και ο Παντελής Καλαφάτης (ιδιοκτήτης του πλοίου) και του ζήτησαν να βοηθήσει να βρεθούν ναύλοι για το «Noor 1». «Τον Καλαφάτη τον συνάντησα για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου του ’14 µέσω του Κοτσώνη. Ηρθε στο γραφείο µου, αφού πρώτα µου είχε τηλεφωνήσει ο Κοτσώνης και µου είχε ζητήσει να του δώσω 5.000 ευρώ. Συγκεκριµένα µου είπε ότι ο Καλαφάτης έχει ένα πλοίο κι αν γίνεται να το ναυλώσει η εταιρεία µας κι εγώ να του δώσω 5.000 ευρώ δανεικά. Ακριβώς αυτό µου είπε ο κ. Κοτσώνης και µάλιστα ανέφερε ότι εγγυάται ο ίδιος».

Οι αρχές προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή και να εντοπίσουν τον Μπουρδούβαλη. Ανώτατος αξιωµατικός που συµµετείχε στην έρευνα ανέφερε τον Καζινάκη ως το πρόσωπο το οποίο θα µπορούσε να µεσολαβήσει για να έρθει ο Μπουρδούβαλης στην Ελλάδα. Πράγµατι τον Αύγουστο του 2014 ο Μπουρδούβαλης φτάνει στον Πειραιά συνοδευόµενος από τον Κων. Καζινάκη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του Documentο, κατάθεση για την υπόθεση είχε δώσει και ο Καζινάκης. Μάλιστα στην πρώτη δίκη για το «Noor 1» ήταν µεταξύ των προσώπων που είχαν κληθεί να καταθέσουν ως µάρτυρες, αλλά δεν εµφανίστηκε ποτέ –άγνωστο γιατί– στο δικαστήριο. Η µεσολάβηση του Καζινάκη τη δεδοµένη χρονική στιγµή εγείρει πολλά ερωτήµατα τόσο για τη σκοπιµότητά της όσο και κάτω υπό ποιες συνθήκες συνέβη.

Η επιβεβαίωση στη δίκη

Η σχέση Μπουρδούβαλη – Καζινάκη επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης. Ο καταδικασµένος σε οκτώ χρόνια Βασίλης Κουρούβανης κατά τη διάρκεια της απολογίας τον Απρίλιο του 2016 είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος µέσω της εταιρείας ΧΡΥΣΟΪΛ θα ήταν µεσάζοντας µεταξύ της εταιρείας Fairwinds (συµφερόντων Καζινάκη), της G-Τankers (Γιαννουσάκης) και της Horizon (Μπουρδούβαλης) για τη µεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη προς το Ρίο και στη συνέχεια σε διάφορα σηµεία της Μεσογείου. Στην ουσία ο Κουρούβανης επιβεβαίωσε την εµπλοκή του Καζινάκη και τη γνωριµία του επιχειρηµατία µε άλλους πρωταγωνιστές και σήµερα καταδικασµένους για την υπόθεση.

Χρηµατοδότης της εταιρείας του Γιαννουσάκη

Ο Κων. Καζινάκης είχε όµως, όπως προκύπτει από την κατάθεση που έδωσε τον Σεπτέµβριο του 2017 ο Γ. Κουρούβανης, σχέση οικονοµική και µε τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη. Το Φεβρουάριο του 2014 η εταιρεία Fairbanks Petroleum, Baar, συµφερόντων Καζινάκη φέρεται να απέστειλε έµβασµα 46.708,55 ευρώ στην εταιρεία G-Tankers Petroleum FZE συµφερόντων Γιαννουσάκη. Σκοπός της αποστολής του εµβάσµατος ήταν η ίδρυση εταιρείας µε έδρα στη Σάρζα ή στο Ουµ Αλ Κουίν. Επίσης σε δεύτερη κατάθεση γίνεται αναφορά σε τιµολόγιο που επιβεβαιώνει τις σχέσεις Κουρούβανη, Καζινάκη και Γιαννουσάκη και αναφέρεται επίσης σε τιµολόγιο έκδοσης από την G-Tankers Petroleum FZE προς τη Fairbanks Petroleum AG ύψους 35.000 ευρώ.

Το «µυστήριο» τροχαίο στον Καναδά

Τον Ιούνιο του 2018 ο Κων. Καζινάκης σκοτώθηκε σε τροχαίο στον Καναδά. Στο αυτοκίνητο µάρκας Mercedes εκτός του Καζινάκη επέβαινε και ο αδερφός του πρώην υπουργού Μεταφορών του Καναδά Στίβεν Ντελ Ντούκα. Οι δύο άντρες ταξίδευαν σε αγροτική περιοχή όπου κάποια τµήµατα του δρόµου ήταν στενά. Ξαφνικά για άγνωστους λόγους το αυτοκίνητο βγήκε εκτός πορείας και προσέκρουσε σε δέντρα. Ο θάνατος και των δύο ήταν ακαριαίος. Ο ίδιος ο επιθεωρητής της τοπικής αστυνοµίας Ντέιβ Μίτσελ χαρακτήρισε το δυστύχηµα «µυστήριο».

«Είναι λίγο µυστήριο πώς αυτό το όχηµα έφυγε από τον δρόµο» είχε αναφέρει σε δηλώσεις του.

Το λαθρεµπόριο χρυσού και η Χέρτα Βερολίνου

Ο Καζινάκης είχε απασχολήσει το 2013 τη δηµοσιότητα και το Σ∆ΟΕ και για υπόθεση εµπορίας χρυσού. Ερευνούνταν λαθραίες εξαγωγές προς τη Γερµανία, στις οποίες συµµετείχε ο Καζινάκης, από ενεχυροδανειστήρια της πλατείας Συντάγµατος. Ο ίδιος άλλωστε είχε ιδρύσει το 2011 την εταιρεία Fairbanks Hellas EΠΕ. Μέτοχος σε αυτή ήταν ο Κων. Καζινάκης και η γερµανική εταιρεία Fairbanks GmbH – Doie Edelmetalltzentrale, επίσης συµφερόντων Καζινάκη. ∆ηµοσιεύµατα του γερµανικού Τύπου τον είχαν συνδέσει µε χρηµατοδότηση της ποδοσφαιρικής οµάδας Χέρτα Βερολίνου.

Οι οκτώ συν ένας νεκροί µέχρι τώρα

Ο θάνατος του Καζινάκη είναι από το 2014 µέχρι και σήµερα ο ένατος κατά σειρά, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Noor 1». Οι νεκροί ήταν πρόσωπα δηλαδή που σχετίζονταν είτε άµεσα είτε έµµεσα µε την υπόθεση του ναρκόπλοιου, µε ορισµένα από αυτά να έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές και να έχουν αναγνωρίσει τον ρόλο εµπλεκόµενων προσώπων.

Ηταν 26 Σεπτεµβρίου 2014 όταν στο προάστιο Τσενκµετζέ της Κωνσταντινούπολης δολοφονήθηκαν η 19χρονη Αρζού Σεντί και ο 23χρονος οδηγός της. Επρόκειτο για την κόρη του Τούρκου καταδικασµένου εµπόρου ναρκωτικών και λαθρέµπορου Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι.

Στις 26 ∆εκεµβρίου 2014 δολοφονούνται επίσης στο Τσενκµετζέ της Κωνσταντινούπολης οι Χατζί Οσµάν Σεζέν και Χιχµέτ Αχτεµάρ, φερόµενοι ως δράστες της δολοφονίας.

Μία ηµέρα µετά δολοφονείται στο Αµστερνταµ ο 50χρονος Ολλανδός ύποπτος για εµπλοκή στην υπόθεση του «Noor 1» αλλά και σε άλλες υποθέσεις ναρκωτικών Οκάν Φιντάν.

Ακολουθεί τον Μάρτιο του 2015 η δολοφονία του ιρανικής καταγωγής Αχµέντ Σαχίντ. Ενα πρόσωπο το οποίο όταν οι ελληνικές αρχές έκαναν έφοδο στην αποθήκη µε τα ναρκωτικά στο Κορωπί είχε καταφέρει να διαφύγει στο εξωτερικό.

Λίγους µήνες µετά χάνει τη ζωή του ο 41χρονος Σερχάν Μπασκάλ, ο φερόµενος ως ένας από τους εγκέφαλους της εισαγωγής των 2,1 τόνων ηρωίνης. Κρατείτο στον Κορυδαλλό όταν ξαφνικά ένιωσε αδιαθεσία και µεταφέρθηκε µε συµπτώµατα δύσπνοιας αρχικά στο νοσοκοµείο των φυλακών και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό, όπου κατέληξε.

Τον Απρίλιο του 2016 πέθανε ο Ινδός µηχανικός του «Noor 1» Σιράσταβα Ντεµπράτ Kουµάτ. O 32άχρονος ήταν κρατούµενος στο Αστυνοµικό Τµήµα ∆ραπετσώνας όταν ξαφνικά ένιωσε αδιαθεσία. Τρεις ώρες µετά µεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκοµείο µε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου και κατέληξε από έµφραγµα.

«Μεγάλη ταχύτητα σε στενό δρόµο»

Το Documento επικοινώνησε µε τη δηµοσιογράφο Λίζα Κουίν, η οποία είχε γράψει το ρεπορτάζ για τον θάνατο του Καζινάκη και του αδερφού του πρώην υπουργού Μεταφορών του Οντάριο Στίβεν Ντελ Ντούκα. Η ίδια δήλωσε ότι ίσως ο λόγος που χαρακτήρισαν το τροχαίο «µυστήριο» είχε να κάνει µε το γεγονός ότι το αυτοκίνητο είχε αναπτύξει µεγάλη ταχύτητα σε έναν στενό δρόµο της περιοχής που ουσιαστικά δεν προσφέρεται για γρήγορη οδήγηση. «Η αστυνοµία ερευνούσε τι συνέβη και το αυτοκίνητο βγήκε εκτός δρόµου. Η δήλωση της αστυνοµίας ίσως είχε να κάνει µε το γεγονός ότι το αυτοκίνητο είχε αναπτύξει µεγάλη ταχύτητα σε έναν δρόµο που ήταν στενός». Ερωτηθείσα εάν γνώριζε τον Καζινάκη και τις επιχειρηµατικές του δραστηριότητες η Λ. Κουίν ανέφερε ότι δεν τον γνώριζε, όπως επίσης και ότι δεν ήξερε ότι εµπλεκόταν ως µάρτυρας σε υπόθεση ναρκωτικών στην Ελλάδα.

Ο Κωνταντίνος Καζινάκης είχε δώσει κατάθεση στο στάδιο των ανακρίσεων µετά τον εντοπισµό του θανατηφόρου φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ελευσίνα αλλά δεν εµφανίστηκε ποτέ να εξεταστεί στη δίκη που ακολούθησε. Ο θάνατός του τον Ιούνιο του 2018 στο Οντάριο του Καναδά απασχόλησε τον τοπικό Τύπο, καθώς συνεπιβάτης του στο τροχαίο που χαρακτηρίστηκε «µυστήριο» ήταν ο αδερφός του πρώην υπουργού Μεταφορών του Οντάριο 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter