Νεκτάριος Σαντορινιός: Δεσμοί αίματος ΝΔ – ακροδεξιάς

Νεκτάριος Σαντορινιός: Δεσμοί αίματος ΝΔ – ακροδεξιάς

Με αφορμή την έκθεση του ΕΜΠ για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισημαίνει στο Documento πως η συγκυρία του ναυαγίου προκαλεί ερωτήματα. Χαρακτηρίζει τα ιδιωτικά κανάλια γήπεδο της αντιπολίτευσης και κάνει λόγο για δεσμούς αίματος ανάμεσα σε ΝΔ και Χρυσή Αυγή.

Συνέντευξη στον Άγγελο Προβολισιάνο

Η επιδότηση της μεταφοράς των καυσίμων στα νησιά τι ποσοστό μείωσης θα επιφέρει στις τιμές και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή;

Σκοπεύουμε εντός του Οκτωβρίου να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο, το οποίο είναι ο τρίτος πυλώνας του μεταφορικού ισοδυνάμου. Να θυμίσω ότι πρώτος πυλώνας είναι η επιδότηση των εισιτηρίων των νησιωτών, δεύτερος η επιδότηση του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και τρίτος η επιδότηση των καυσίμων με ένα σταθερό ποσό στην αντλία. Με βάση τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, η τιμή των καυσίμων στα νησιά κατά μέγιστο βαθμό δεν θα ξεπερνά τα 10 λεπτά σε σχέση με τον μέσο όρο της Αττικής για όλες τις χρονικές περιόδους. Αυτό σημαίνει σημαντική ελάφρυνση για το κόστος των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών στο κόστος της βενζίνης.

Ως προς τον πρώτο πυλώνα, πώς βαίνει η εφαρμογή του μέτρου;

Περίπου 30.000 νησιώτες έχουν πάρει το μοναδικό αριθμό νησιώτη και πάνω από 20.000 εισιτήρια έχουν επιλεγεί για να πληρωθούν. Συγκεκριμένα, έχουν πληρωθεί οι δύο πρώτες δόσεις και στο τέλος του μήνα θα πληρωθεί και η τρίτη δόση, που σημαίνει ότι ήδη λειτουργεί αρκετά καλά. Εχουμε δει κάποια θέματα, μικρά, όπως κάποιες διαφορές στην τιμή που θα έπρεπε να είναι κάπως μεγαλύτερες. Αυτά θα τα διορθώσουμε με νέα κοινή υπουργική απόφαση. Σκεφτόμαστε σύντομα να καλύψουμε και το κόστος της διαφοράς για αποστάσεις μεγαλύτερες των 120 ναυτικών μιλίων, που σημαίνει περίπου έξι με επτά ώρες απόσταση. Οπότε, εκεί πέρα θα δικαιολογείται και κρεβάτι στο πλοίο. Αρα, με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και το όφελος για τους νησιώτες.

Η έκθεση του ΕΜΠ για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Αν και εφόσον επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο τι παρεπόμενα έχει;

Την έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν την έχουμε παραγγείλει εμείς, την έχει παραγγείλει η εισαγγελία, επομένως δεν μας έχει δοθεί. Δεν μπορώ να μιλήσω για κανένα από αυτά τα σενάρια αν δεν τη δω και προφανώς αυτό θα γίνει μετά την επεξεργασία της από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Επομένως, θα έλεγα πως καλό θα ήταν να δούμε πρώτα το πόρισμα της εισαγγελίας και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα. Βέβαια, ο χρόνος στον οποίο έγινε τότε το ναυάγιο δημιουργεί κάποια ερωτήματα. Να θυμίσω πως ήταν δύο ώρες μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αλλά κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για τέτοια πράγματα.

Ποιο το σχόλιο σας για το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ και για την πρόθεση του Αδ. Γεωργιάδη να μην πληρώνουν οι νεοδημοκράτες το τέλος για τη δημόσια τηλεόραση;

Το μένος της ΝΔ για την ΕΡΤ δεν είναι πρόσφατο. Το είδαμε τη στιγμή που έκλεισαν την ΕΡΤ και έκαναν τη ΝΕΡΙΤ. Καταλαβαίνουμε ότι τους ενοχλεί μια δημόσια φωνή ενημέρωσης. Καταλαβαίνουμε ότι δεν αντέχουν σε καθαρό παιχνίδι διαλόγου και επομένως έψαχναν μια αφορμή για να φύγουν. Ο κ. Γεωργιάδης δεν θέλει να υπάρχει ΕΡΤ, όπως και όλη η ΝΔ. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη, θα συνεχίσει να υπάρχει η ΕΡΤ και όχι για να εκφράζει κυβερνητικές θέσεις, αλλά για να δίνει βήμα στον δημόσιο διάλογο, χωρίς ταμπέλες και προϋποθέσεις.

Πολλοί όμως λένε ότι κάνατε το ίδιο με τον Σκάι.

Είναι τελείως διαφορετικό θέμα, το οποίο έχει να κάνει με την καπηλεία ενός τραγικού γεγονότος, της φωτιάς στο Μάτι. Να θυμίσω ότι το εμπάργκο έγινε διότι έθετε σε κίνδυνο όλη την επιχείρηση βάζοντας ζητήματα απομάκρυνσης των αρχηγών των σωμάτων τη στιγμή της μάχης. Θα μου πείτε έγινε αργότερα, αλλά αυτό έγινε μετά τη λήξη της κρίσης γιατί τη στιγμή της μάχης δεν περισσεύει κανένας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανάρτησε: «κρίμα γιατί μου άρεσαν τα εκτός έδρας». Είναι τα ιδιωτικά κανάλια προνομιακό έδαφος για την αξιωματική αντιπολίτευση;

Νομίζω ότι αυτό είναι προφανές, είναι καθαρά η «έδρα» τους. Γιατί τα ιδιωτικά κανάλια είναι αυτά που καθημερινά προσπαθούν να πείσουν για το αφήγημα της ΝΔ αλλά και συνολικά της αντιπολίτευσης. Και θέλουν να πλήξουν το έργο που πραγματικά γίνεται από την κυβέρνηση. Τώρα, αν ο κ. Κυρανάκης αισθάνεται τη δημόσια τηλεόραση ως «εκτός έδρας», αυτό δείχνει και την αντίληψη που έχει συνολικά η ΝΔ για τον δημόσιο βίο της χώρας και για το δημόσιο ευρύτερα.

Με την κριτική του κ. Καψώχα στον κ. Μητσοτάκη συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Πιστεύω ότι ο κ. Καψώχας εκφράστηκε ίσως υπερβολικά. Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ακραία νεοφιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος αυτήν τη στιγμή δοκιμάζει ένα περίεργο ταίριασμα με την ακροδεξιά που έχει μέσα στον πολιτικό χώρο του. Αυτό το πάντρεμα ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού είναι άκρως επικίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, ίσως ήταν υπερβολική η κρίση του κ. Καψώχα, όμως ήταν στα πλαίσια της ελεύθερης έκφρασης των δημοσιογράφων.

Στον απόηχο της ΔΕΘ, αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης έχει γίνει η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από την τοπική αυτοδιοίκηση. Εκτός από αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είστε και βουλευτής Δωδεκανήσου. Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτής της αλλαγής για τους νησιωτικούς δήμους;

Είναι η αντίληψη συνολικά της ΝΔ και της Δεξιάς. Τα πολλά στους πολλούς και τα λίγα στους λίγους. Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα υποκαταστήσει τα σταθερά έσοδα των δήμων με τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Σκεφτείτε όμως ότι στις πλούσιες περιοχές τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι σημαντικά, ενώ στις φτωχές περιοχές τα έσοδα είναι πολύ μικρά. Αρα ο δήμαρχος μιας φτωχής περιοχής έχει δύο επιλογές: ή να αυξήσει δυσανάλογα την εισφορά ή να αναπτύσσει τον δήμο του με λιγότερα χρήματα. Οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και ταυτόχρονα αυτό μπορεί να οδηγήσει και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου.

Σε ποια κατηγορία κατατάσσονται οι νησιωτικοί δήμοι;

Οι περισσότεροι δήμοι στα νησιά κατατάσσονται στη δεύτερη κατηγορία, αλλά ακόμη και οι δήμοι που έχουν υψηλές αντικειμενικές αξίες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Εκεί είναι πολύ δύσκολο να εισπράξεις από επιχειρηματίες που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Επίσης αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας εισπρακτικός μηχανισμός ο οποίος καταφέρνει να εισπράττει, με όσα μειονεκτήματα μπορεί να έχει. Φανταστείτε αυτός ο μηχανισμός να πάει σε υποστελεχωμένους δήμους, που στην πλειονότητά τους στα μικρά νησιά έχουν από κανέναν έως έναν υπάλληλο. Με ποιο τρόπο θα καταφέρει να εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ αυτός ο δήμος;

Οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού ξεκινούν τέλη Σεπτεμβρίου. Τι θα σηματοδοτήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον κόσμο της εργασίας και κυρίως για τους νέους κάτω των 25;

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είδαμε τρία σημαντικά πράγματα για τον κόσμο της εργασίας. Το ένα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Το δεύτερο είναι η επανέναρξη του διαλόγου για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και το τρίτο είναι η αποκατάσταση μιας ρατσιστικής ρύθμισης για τους νέους, του υποκατώτατου μισθού, επιδοτώντας παράλληλα τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Θεωρούμε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτό που προστατεύει τον εργαζόμενο. Επομένως θέλουμε την ανάπτυξη που έρχεται –και το δείχνουν αυτό οι οικονομικοί δείκτες– να τη μοιράσουμε δίκαια.

Πάμε στο μακεδονικό. Πιστεύετε ότι θα υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή;

Νομίζω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσει η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Τότε πιστεύω μεγάλη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή θα θέλει να κυρώσει αυτήν τη συμφωνία. Εδώ πρέπει όλοι, ατομικά και συλλογικά, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας αν θέλουμε η χώρα μας να γίνει διαβαλκανικό κέντρο και αν θέλουμε η βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει την πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Κύριε υπουργέ, το τελευταίο διάστημα απευθύνονται προσκλήσεις διαλόγου προς το ΚΙΝΑΛ και είναι απορίας άξιο πώς θα προκύψει συνεργασία όταν στον κεντροαριστερό φορέα υπάρχει ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Βενιζέλος…

Οι προσκλήσεις είναι ουσιαστικές στον χώρο της κεντροαριστεράς διότι πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν και να αντιμετωπίσουν μια επάνοδο της Δεξιάς. Επομένως, το ανάχωμα σε αυτή την επιστροφή πρέπει να γίνει από το σύνολο του προοδευτικού χώρου χωρίς εξαιρέσεις. Το γεγονός ότι κάποιος βρίσκεται σε έναν πολιτικό χώρο δεν σημαίνει ότι ασπάζεται αυτή την αντίληψη και ιδιαίτερα οι δύο που αναφέρατε. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος δεν νομίζω ότι ανήκουν στον προοδευτικό χώρο σήμερα.

Η κ. Γεννηματά ανήκει σε αυτό τον χώρο;

Η κ. Γεννηματά νομίζω βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα. Ανάμεσα στους βαρόνους και στη σοσιαλδημοκρατία. Πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει πάρει θέση. Η κεντροαριστερά και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν θα της επιτρέψουν για πολύ καιρό ακόμη να παίζει τον Πόντιο Πιλάτο.

Η ΝΔ φέρνει και πάλι στη Βουλή το ζήτημα της εγκληματικότητας, καταθέτοντας επίκαιρη επερώτηση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις γνωστές επισημάνσεις για Ρουβίκωνα, πανεπιστήμια, Εξάρχεια κ.ο.κ., δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στις φασιστικές επιθέσεις της ΧΑ. Πρόκειται για παράλειψη ή αποσιώπηση;

Είναι προφανές ότι το κόμμα του οποίου αρκετά στελέχη μας είχαν μιλήσει για την «καθαρή Χρυσή Αυγή», το κόμμα το οποίο διαθέτει ακροδεξιά στελέχη και ανθρώπους που διαδέχθηκαν τον Μιχαλολιάκο στην ηγεσία της ΕΠΕΝ δεν μπορεί να μιλήσει για την ακροδεξιά και φασιστική απειλή. Προφανώς οι δεσμοί αίματος συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter