Νέο άδειασμα της Αμερικανικής πρεσβείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Νέο άδειασμα της Αμερικανικής πρεσβείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επιμένει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμπλέκουν την αμερικανική πρεσβεία στο θέμα της Novartis επιχειρώντας να βάλουν στο στόμα του Αμερικανού πρέσβη (μετά τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Πάιατ) ότι η έρευνα του FBI δεν έχει «πέσει» πάνω σε ονόματα Ελλήνων πολιτικιών.

Με σημερινή της ανακοίνωση η Πειραιώς σημειώνει ότι στη συνάντηση ο κ. Geoffrey R. Pyatt «άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για τη Novartis και είπε, επί λέξει, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός. Του τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με Έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίασης της ελληνικής έννομης τάξης».

Ωστόσο η Αμερικανική πρεσβεία είχε διαφορετική γνώμη και με μία λιτή ανακοίνωση σημειώνει ότι «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων».

Ουδέν σχόλιο λοιπόν από τους Αμερικανούς, παρά την επιμονή του κ. Μητσοτάκη να εμφανίζει τον κ. Πάιατ λαλίστατο στην προσωπική τους συνάντηση και μάλιστα με δικής του πρωτοβουλία. 

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Alpha, και σχολιάζοντας την επιμονή της ΝΔ και του προέδρου της, υπογράμμισε πως η έρευνα των αμερικανικών Αρχών ξεκίνησε στο πλαίσιο ελέγχου των πολυεθνικών εταιρειών και τη συμμετοχή αυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Όπως είπε, το FBI ελέγχει το κατά ποσό πολυεθνικές εταιρείες αναπτύσσουν πολιτικές διαφθοράς, «δεν ελέγχουν πολιτικά πρόσωπα». Υπογράμμισε, δε, πως δεν μπορεί μια ξένη κυβέρνηση να στοχεύει σε πολίτες και υπενθύμισε ότι με την ίδια διαδικασία οι αμερικανικές Αρχές ξεκίνησαν την έρευνα για τη Siemens και κατόπιν προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων και στελεχών της εταιρείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η ανακοίνωση της ΝΔ για τον κ. Πάιτ, εντάσσεται στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις, κάτι το οποίο -όπως εκτίμησε ο υπουργός- δεν θα καταφέρει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter