Nέο αντικυβερνητικό μέτωπο κατά του ακροδεξιού Ορμπάν με φόντο λιτότητα και πληθωρισμό

Nέο αντικυβερνητικό μέτωπο κατά του ακροδεξιού Ορμπάν με φόντο λιτότητα και πληθωρισμό
AP Photo/Anna Szilagyi

Να αντιμετωπίσει ένα μαζικό κύμα διαμαρτυρίας καλείται ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, καθώς χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων δάσκαλοι και φοιτητές διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης ζητώντας την παραίτηση του εθνικιστή ηγέτη, ενώ παράλληλα απαιτούν υψηλότερους μισθούς για τους εκπαιδευτικούς και περιορισμό του ολοένα αυξανόμενου πληθωρισμού.

Οι διαβεβαιώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού ότι θα  διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα, καθώς και ένα ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, ακόμη και όταν η ΕΕ διολισθαίνει σε μια «οικονομική κρίση» έγιναν δεκτές με μια ακόμη αντικυβερνητική διαδήλωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, με τους πολίτες να καθιστούν σαφή την απογοήτευσή τους από την κυβερνητική πολιτική των πενιχρών μισθών, την ώρα που ο πληθωρισμός, ο οποίος ξεπέρασε το 20% τον Σεπτέμβριο και εξακολουθεί να αυξάνεται, γίνεται αφόρητος.

«Το 1956 μάθαμε ότι η ενότητα είναι απαραίτητη σε δύσκολους καιρούς… θα διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα, όλοι θα έχουν δουλειά, μπορούμε να υπερασπιστούμε το σύστημα των ανώτατων ορίων στους λογαριασμούς ενέργειας και οι οικογένειες δεν θα μείνουν μόνες τους» ισχυρίστηκε νωρίτερα την Κυριακή ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι  υπάρχει «οικονομική κρίση και οικονομική ύφεση στην ΕΕ». Σημειώνεται ότι υπό την πίεση των διαδηλώσεων, ο εθνικιστής πρωθυπουργός επέλεξε να μην συγκεντρώσει τους οπαδούς του στη Βουδαπέστη, όπως κάνει παραδοσιακά την ημέρα της ουγγρικής εθνικής εορτής, κατά την οποία τιμάται η εξέγερση της Ουγγαρίας εναντίον της ΕΣΣΔ το 1956.

Στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας, ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι «πυροβολούν» τη χώρα με κυρώσεις. «Ας μην ανησυχούμε για εκείνους που πυροβολούν την Ουγγαρία κρυμμένοι στις σκιές, κάπου από τα παρατηρητήρια των Βρυξελλών. Θα καταλήξουν εκεί που κατέληξαν οι προκάτοχοί τους» ανέφερε, σύμφωνα με δημοσίευμα του france24, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διαλυθεί όπως το σοβιετικό μπλοκ,

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter