Νέο βιβλίο την Κυριακή με το Documento: Έτσι πολεμήσαμε στον Αγώνα

Νέο βιβλίο την Κυριακή με το Documento: Έτσι πολεμήσαμε στον Αγώνα

Οι μάχες της επανάστασης μέσα από τα απομνημονεύματα των αγωνιστών και τις ιστορικές πηγές του 19ου αιώνα

Η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης δεν είναι μόνο μια σειρά από αλληλοδιαδεχόμενα πολεμικά γεγονότα στη διάρκεια των οποίων οι «μοχθηροί και βάρβαροι» Οθωμανοί Τούρκοι της Βαλκανικής αλλά και Χαλδούπηδες, Τουρκαλβανοί και Αιγύπτιοι συγκρούονταν με τους ραγιάδες που εμφορούνταν από την ιδέα της λευτεριάς στα πεδία των μαχών. Η πολεμική ιστορία έχει τη δική της αξία, αναγνωρίζοντας ότι σε κάθε πεδίο μάχης συγκρούονται όχι μόνο υλικές, αλλά και πνευματικές και ηθικές δυνάμεις. Συγκρούονται κοσμοθεωρίες, στάσεις ζωής και αντιλήψεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινιάζουμε τη νέα σειρά βιβλίων «Έτσι πολεμήσαμε στον Αγώνα» με τις μάχες που έλαβαν χώρα το 1821-22. Η ιδιαιτερότητα της καινούργιας σειράς έγκειται στο γεγονός ότι η περιγραφή γίνεται είτε μέσα από τα απομνημονεύματα των αυτοπτών μαρτύρων είτε από αυτούς που ανέλαβαν να συνθέσουν το σώμα της εθνικής ιστοριογραφίας τον 19ο αιώνα. Θυμούνται και γράφουν, αφήνουν το προσωπικό τους στίγμα, γι’ αυτό υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις, πικρόχολοι σχολιασμοί και αρκετά ανοιχτά θέματα με φιλίες, συγκρούσεις ή αντιδικίες. Οι εμπειρίες τους, οι σκέψεις τους, τα λάθη τους και τα προτερήματά τους. Είναι ο δικός τους λόγος.

Με τα μάτια του 19ου αιώνα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να αφουγκραστούμε και να συναισθανθούμε τους ανθρώπους του παλιού καιρού για να αντιληφθούμε πώς οι ραγιάδες μετά τη μακραίωνη «κανονικότητα» της σκλαβιάς κατάφεραν να κατακτήσουν ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης και να δοθούν ψυχή τε και σώματι στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 με το Documento οι μάχες την περίοδο 1821-22 σε 164 σελίδες.

Προλογίζει ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter