Νέο δώρο στους κλινικάρχες: Μπορούν να αυξήσουν κατά 40% τις ΜΕΘ με το ίδιο προσωπικό

Νέο δώρο στους κλινικάρχες: Μπορούν να αυξήσουν κατά 40% τις ΜΕΘ με το ίδιο προσωπικό

Με ειδική ρύθμιση το υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα στους κλινικάρχες να αυξήσουν κατά 40% τον αριθμό των κλινών εντατικής θεραπείας με το ίδιο προσωπικό.

Η ρύθμιση θα μπορεί να γίνει με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η ΚΥΑ του υπουργείου Οικονομικών και Υγεία «για την υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού».

Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 με τίτλο «Ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ» αναφέρει:

Κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με το απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλότητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως.

Ο τομεάρχης Υγείας του Σύριζα Ανδρεάς Ξανθός μιλά για σκανδαλώδη και επικίνδυνη ρύθμιση για τις ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η κυβέρνηση «Ρίχνει τα στάνταρντ ασφάλειας στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, καθώς για τη λειτουργία κάθε επιπλέον κρεβατιού ΜΕΘ απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού). Ωστόσο, για τις «ανάγκες» της πανδημίας επιτρέπει στους επιχειρηματίες υγείας να αυξάνουν τα κρεβάτια ΜΕΘ, παρακάμπτοντας τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς νοσηλείας.

Ο κ Ξανθός δηλώνει ότι «προφανώς, μετά από πιέσεις των κλινικαρχών, η Κυβέρνηση υποκύπτει σε μία επικίνδυνη ρύθμιση για τους πολίτες που θα νοσηλευτούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αν είναι μία έκτακτη, αλλά αναγκαία ρύθμιση, γιατί δεν εφαρμόζεται και στα δημόσια νοσοκομεία; Αυτό είναι το μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στις περίφημες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα;

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως ευκαιρία επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά ως αφορμή ευνοϊκής μεταχείρισης του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα» καταλήγει.

«Χρυσοπληρώνουν τους ιδιωτές για την χρήση των ΜΕΘ τους δίνει την δυνατότητα να αυξήσουν την δυναμικότητα και είναι προκλητικό οτι δεν υπάρχει ούτε μια υποχρέωση των εργοδοτών να αυξησουν αντιστοιχα το προσωπικο το οποίο μετατρέπει σε εξοντωτική την εργασία άλλα είναι και επικίνδυνο για την ασφάλεια των νοσηλευόμενων, είπε στο documentonews.gr ο πρόεδρος του σωματείου προσωπικού ιδιωτικών κλινικών Δημήτρης Αλεξόπουλος.

https://www.facebook.com/andreasxanthos.gr/posts/160098372415041

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter