Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» για το σκάνδαλο υποκλοπών μετά τις αποκαλύψεις του Documento: Να ερευνηθεί τυχόν χρήση παράνομου λογισμικού

Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» για το σκάνδαλο υποκλοπών μετά τις αποκαλύψεις του Documento: Να ερευνηθεί τυχόν χρήση παράνομου λογισμικού

Επικαλούμενη τις ολοένα και περισσότερες «ενδείξεις που συγκεντρώνονται», για το ενδεχόμενο το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus να έχει χρησιμοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες, μετά τις αποκαλύψεις του Documento, η επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) προτρέπει πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του λογισμικού εντός τριών μηνών και να ερευνήσουν ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης του λογισμικού.

Σε έκθεση του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Πίτερ Όμτζιχτ, αναφέρεται η περίπτωση της επιβεβαιωμένης χρήσης του λογισμικού Predator εναντίον ενός ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που προσπάθησαν να απευθυνθούν για να μάθουν περισσότερα για την υπόθεσή τους απευθυνόμενοι στις αρμόδιες αρχές, ενώ σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις σε Μέσα έδειξαν ότι και άλλα άτομα αποτέλεσαν στόχο παρακολούθησης, μεταξύ των οποίων και πολιτικοί υψηλού προφίλ. «Το κατασκοπευτικό λογισμικό φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά περίπτωση και για πολιτικά και οικονομικά οφέλη», υπογραμμίζει η έκθεση. Σημειώνεται επίσης ότι Κύπρος και Βουλγαρία έχουν λειτουργήσει σαν «εξαγωγικοί κόμβοι» κατασκοπευτικών λογισμικών.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι το Νοέμβριο του 2022, τα ελληνικά Μέσα αποκάλυψαν μια λίστα με 33 ονόματα που στοχοποιήθηκαν από το λογισμικό Predator, μεταξύ των οποίων και μέλη της τότε κυβέρνησης αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφέρεται επίσης ότι το Φεβρουάριο του 2023, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επιβεβαίωσε την αποστολή 300 μηνυμάτων σχετικά με το Predator σε περίπου 100 συσκευές. Ένας εκ των επιβεβαιωμένων στόχων είναι και ο Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνει η έκθεση, καθώς και η Άρτεμις Σίφορντ, η ελληνοαμερικανίδα υπάλληλος της Meta (μητρική εταιρεία του Facebook) που είχε γράψει για μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από έναν πολιτικό.

Η έκθεση σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) παρακολουθούσε (μέσω συμβατικών υποκλοπών) τον Κουκάκη και τον Ανδρουλάκη, αλλά αρνήθηκε ότι είχε αγοράσει το Predator ή ότι το χρησιμοποίησε εναντίον τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter