Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ελευθερία του Τύπου

Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ελευθερία του Τύπου

Σε ένα αιχμηρό σχόλιο για την επιτροπή Λογοκρισίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση προχώρησε υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου (ECPMF), Γκουρκάν Οτζτουράν.

Στην ανάρτησή του, την οποία μάλιστα συνοδεύει με άρθρο του Documentonews.gr σχετικά με την επιτροπή λογοκρισίας που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Γκουρκάν Οτζτουράν αναφέρει:

«Αναρωτιέμαι σοβαρά αν η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση έχουν κάποιον μυστικό διαγωνισμό για να δουν ποιος μπορεί να κάνει περισσότερο κακό στην ελευθερία του Τύπου στις χώρες τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει με έναν νέο νόμο Επιτροπή Λογοκρισίας κατά των διαδικτυακών ΜΜΕ.

Αυτή η νέα επιτροπή λογοκρισίας στην Ελλάδα θα έχει την ευθύνη της επιτήρησης της συμμόρφωσης των διαδικτυακών ΜΜΕ στη δημοσιογραφική δεοντολογία και θα έχει τη δύναμη να αποκλείει Μέσα από το να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση για έως και δύο χρόνια.»

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται και στο άρθρο του documentonews.gr που αναδημοσιεύει ο Οτζτουράν, στο νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει ή ακριβέστερα απορυθμίζει εργασιακά ζητήματα και άλλα ζητήματα του Τύπου, περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο συστήνεται επιτροπή η οποία θα ελέγχει τη δεοντολογία εφημερίδων και ιστοσελίδων και θα αποφασίζει αν θα μπορούν να λάβουν κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται περί της τελευταίας, από τις πολλές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φιμώσει τον Τύπο, προσδίδοντας μάλιστα σε αυτή της την πρακτική επίφαση νομιμότητας.

Η επιτροπή την οποία πρόκειται να συστήσει η κυβέρνηση, θα ελέγχει αν κάποια εφημερίδα ή κάποιο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης τηρεί τη δεοντολογία και εφόσον κρίνει ότι δεν το κάνει, θα τη διαγράφει από το Μητρώο Έντυπου Τύπου και για τουλάχιστον δύο χρόνια θα της στερεί πλήρως την πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση. Πέραν του προφανούς σκανδάλου, δηλαδή του γεγονότος ότι μια επιτροπή ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, και όχι τα αρμόδια δημοσιογραφικά όργανα και οι ενώσεις, θα κρίνουν ποιος τηρεί και ποιος όχι τη δεοντολογία, ένα ακόμη ζήτημα καταδεικνύει τις προθέσεις των κυβερνώντων έναντι του Τύπου και αποκαλύπτει την επιθυμία τους να φιμώσουν οριστικά και αμετάκλητα οποιονδήποτε τους ασκεί έλεγχο και κριτική.

Ποιοι αναλαμβάνουν ρόλο λογοκριτή

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η εν λόγω επιτροπή θα έχει πρόεδρο κάποιον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Μπότση. Ενός ιδρύματος δηλαδή, βασική δραστηριότητα του οποίου είναι να μοιράζει ετησίως βραβεία δημοσιογραφίας, με άγνωστα κριτήρια, ακόμη και προς δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν διαγραφεί ακόμη και από το συνδικαλιστικό σωματείο τους για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση βράβευσης του Νίκου Ευαγγελάτου, για την οποία αντέδρασε και η ΕΣΗΕΑ διερωτώμενη σε ανακοίνωσή της «πώς είναι δυνατόν να τιμηθεί με το βραβείο του Ιδρύματος δημοσιογράφος, στον οποίο έχουν επιβληθεί ποινές διαγραφής έξι φορές για σοβαρές παραβάσεις της δεοντολογίας από τα Πειθαρχικά Συμβούλια». Θα παριστάνει δηλαδή τον ελεγκτή και θα εξετάζει αν τηρείται η δεοντολογία, ο εκπρόσωπος ενός ιδρύματος, που ελάχιστη σημασία δίνει σ’ αυτήν.

Επιπλέον όμως, στην επιτροπή θα συμμετέχουν και τρεις εκπρόσωποι ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης. Ένας ιδιοκτήτης ενημερωτικής ιστοσελίδας, ένας ιδιοκτήτης εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας και ένας ιδιοκτήτης εφημερίδας της περιφέρειας. Δηλαδή, θα παρέχεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ενός εντύπου το οποίο εκ των πραγμάτων είναι ανταγωνιστικό έναντι των υπολοίπων, να κρίνει αν κάποια άλλη εφημερίδα ή ιστοσελίδα, παραβιάζει τη δεοντολογία και αν εξ αυτού του λόγου, πρέπει να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των Μέσων στα οποία θα διανέμεται η κρατική διαφήμιση. Εκτός των παραπάνω, στην επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης δύο εκπρόσωποι δημοσιογραφικών συνδικαλιστικών ενώσεων (της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ), δύο καθηγητές πανεπιστημίου με αντικείμενο τη δημοσιογραφία και την επικοινωνία, οι οποίοι είναι άγνωστο με τι κριτήρια θα επιλέγονται και ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήνει επιτροπή λογοκρισίας του Τύπου στα πρότυπα της χούντας

Πηγή: koutipandoras.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter