Νέο φιάσκο Αγαπηδάκη με τον προσωπικό γιατρό

Νέο φιάσκο Αγαπηδάκη με τον προσωπικό γιατρό

Πρόχειρο, αντιεπιστημονικό και νομικά ασταθές το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας να βαφτίσει τους αγροτικούς γιατρούς προσωπικούς για να καλύψει τις ανάγκες

Παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό, η σκόνη δεν έχει κατακάτσει ακόμη. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και προστατευόμενη του Μεγάρου Μαξίμου –για άγνωστους λόγους– ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι είναι ανειδίκευτοι, σε προσωπικούς γιατρούς προκειμένου να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες των πολιτών. Και δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό. Δεσμεύτηκε ότι θα αμείβονται με 30.000 ευρώ καθαρά ετησίως εάν ακολουθήσουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής ή της παθολογίας, όταν το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε γιατρό με διευθυντική θέση στο ΕΣΥ και πείρα άνω των 30 ετών. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα δίνονται 100.000-150.000 ευρώ σε γιατρούς που θα επαναπατριστούν μόνο από την Κύπρο και τη Βρετανία, όταν στη χώρα μας το ιατρικό σώμα υποαμείβεται πλήρως.

Το πρόχειρο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο φαίνεται ότι είναι και νομικά ασταθές, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στους νοσοκομειακούς κύκλους αλλά και σε όλο τον ιατρικό κόσμο. Εναντίον της Αγαπηδάκη τάχτηκε ακόμη και ο «γαλάζιος» Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), έστω και διακριτικά για να μην προκαλέσει τη μήνη του πρωθυπουργού, όπως και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καθώς και όλοι οι φορείς και οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, παθολόγοι κ.ά.).

 

Απόλυτη άγνοια

Εντύπωση προκαλεί όμως και το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις Αγαπηδάκη έγιναν με απόλυτη άγνοια του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τυχαία ενημερώθηκε ότι έδινε συνέντευξη Τύπου εντός του κτιρίου όπου «συγκατοικούν, όπως, διαβεβαιώνουν διασταυρωμένες πηγές του Documento. Ο ίδιος ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, όπως λένε οι ίδιες πηγές, έσπευσε να ενημερώσει τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία Αγαπηδάκη για την οποία ο ίδιος δεν γνωρίζε τίποτε. Γεγονός που αποδεικνύει και τις κακές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, παρότι τους χωρίζει μόλις ένας όροφος.

Πάντως ακόμη και ο μη ενημερωμένος για τα ιατρικά θέματα Μιχ. Χρυσοχοΐδης έλεγε σε συνεργάτες του, αναφέρουν πληροφορίες, ότι το εγχείρημα Αγαπηδάκη δεν μπορεί να βγει στην πράξη. Οπως τόνιζε, εκτός του ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών όταν θα τους αναλάβουν γιατροί που μόλις έχουν πάρει το πτυχίο τους, προκαλεί και διχασμό στον ιατρικό κόσμο αλλά και προβλήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα στην κυβέρνηση.

Αλλωστε οι έντονες διαμαρτυρίες φτάνουν και στο δικό του γραφείο και είναι συνεχείς. Παρ’ όλα αυτά, η Ειρ. Αγαπηδάκη σπεύδει να υπερασπιστεί το σχέδιό της επικαλούμενη την ανάγκη που έχει η χώρα για να δημιουργηθούν νέοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες παρουσιάζουν έλλειψη. Ομως πίσω από το ατυχές μοντέλο του προσωπικού γιατρού που ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας φαίνεται ότι κρύβονται οι πιέσεις των… θεσμών να ολοκληρωθεί το μέτρο του προσωπικού γιατρού που είχε μείνει στη μέση από την υπουργική θητεία του Θάνου Πλεύρη. Η ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και η θέσπιση του προσωπικού γιατρού με πλήρη κάλυψη για όλο τον πληθυσμό αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει σιγά σιγά να ολοκληρωθεί.

 

Χωρίς εκπαίδευση

Η άρνηση της κυβέρνησης να πληρώσει με αξιοπρεπείς αμοιβές τους ιδιώτες γιατρούς τούς οδήγησε να γυρίσουν την πλάτη στον προσωπικό γιατρό. Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη δημιουργία του μόλις 1.230 ιδιώτες γιατροί συμμετέχουν στο εγχείρημα. Γι’ αυτό εξάλλου και βαφτίστηκαν υποχρεωτικά προσωπικοί γιατροί όλοι οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι που εργάζονται με μόνιμη σχέση στα κέντρα υγείας.

Πρόκειται για 2.218 γιατρούς του δημοσίου, οι οποίοι εκτός από τα τρέχοντα περιστατικά και τα επείγοντα είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν και τους ασθενείς που θέλοντας και μη έχουν εγγράψει στη λίστα τους. Μάλιστα, από τους 2.000 πολίτες που έχουν εγγράψει πληρώνονται μόνο για τους 500. Συνολικά υπάρχουν 3.448 προσωπικοί γιατροί τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Η Ειρ. Αγαπηδάκη ευαγγελίζεται ότι θα προσθέσει άλλους 1.250 αγροτικούς γιατρούς που θα γίνουν υποχρεωτικά προσωπικοί, οι οποίοι χωρίς καμία εκπαίδευση θα αναλάβουν την παρακολούθηση των πολιτών για ένα χρόνο. Ανεξαρτήτως βέβαια εάν ο ρόλος του προσωπικού/οικογενειακού γιατρού είναι να παρακολουθεί συστηματικά και με συνέπεια τους ασθενείς ώστε να τον εμπιστεύονται.

 

Στον αέρα 1.047 συμβάσεις στις κινητές μονάδες υγείας

Το σαθρό διακύβευμα της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σε δηλώσεις της τοποθετεί τις κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στο κέντρο της ανασύστασης του συστήματος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με μαζική απομάκρυνση. Και αυτό διότι 1.047 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ έχουν συμβάσεις που λήγουν στο τέλος Νοεμβρίου κι αν δεν ανανεωθούν, οι κινητές μονάδες θα μείνουν χωρίς προσωπικό.

Αντίστοιχα και οι τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ), τα λεγόμενα ιατρεία της γειτονιάς που είχαν δημιουργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για να προσφέρουν στις γειτονιές πρωτοβάθμια περίθαλψη, έχουν επίσης εγκαταλειφθεί. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχουν γιατροί που πέτυχαν στον διαγωνισμό και πρέπει να προσληφθούν αλλά παραμένουν σε αναμονή επειδή δεν έχουν δημιουργηθεί οι νέες μονάδες που προβλέπονται, όπως είχε δεσμευτεί η χώρα στα ευρωπαϊκά όργανα που χρηματοδοτούν το εγχείρημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter