Νέο «φιάσκο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Κόβονται δημόσια έργα 12 δισ. ευρώ

Νέο «φιάσκο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Κόβονται δημόσια έργα 12 δισ. ευρώ

Έργα ύψους 12 δις ευρώ θα κόψει η η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μετά από υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ο φάκελος της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση όπως φαίνεται κρίθηκε -το λιγότερο- «ελλιπής». 

Ο πρωθυπουργός και οι επί των οικονομικών υπουργοί του υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι με τα χρήματα που κατάφεραν να «αποσπάσουν» από τις Βρυξέλλες, είτε σε επιχορηγήσεις, είτε σε δάνεια μέσω του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης, θα καταφέρουν να φέρουν την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται, με όρους, οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ». 

Κάτι που αποδείχθηκε παντελώς αναληθές, καθώς η Κομισιόν είχε διαμηνύσει εξαρχής στους κυβερνητικούς παράγοντες ότι οι όροι και η διαδικασία θα είναι πολύ πιο σκληροί από το ΕΣΠΑ. 

Διαβάστε επίσης: Αναζητώντας τα δισ. του Ταμείου Aνάκαμψης

Ο «ολοκληρωμένος φάκελος» που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, ήταν το λιγότερο ελλιπής και χωρίς τα επαρκή στοιχεία. Τα στελέχη της Κομισιόν αμφισβητούσαν εξαρχής τις συγκεκριμένες πρακτικές, καθώς οι ελληνικές υπηρεσίες πιστές στις παλαιότερες πρακτικές τους είχαν στείλει μόνο τα αρχικά σχέδια, ενώ είχαν μεταθέσει τις λεπτομέρειες για αργότερα.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω πρακτικών είναι δημόσια έργα ύψους 12 δις ευρώ να «κόβονται» από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μετά από υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα σοβαρότερα προβλήματα έχουν ανακύψει με τα οδικά έργα που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα, τα οποία από την Κοινότητα θεωρούνται δημόσιες επενδύσεις και δεν έγιναν δεκτά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter