Εγκλημα στο Στεφανοβίκειο: Με βλάβες τα πολεμικά ελικόπτερα μετά τη «βουτιά» στα λασπόνερα – Νέο φωτογραφικό ντοκουμέντο

Εγκλημα στο Στεφανοβίκειο: Με βλάβες τα πολεμικά ελικόπτερα μετά τη «βουτιά» στα λασπόνερα – Νέο φωτογραφικό ντοκουμέντο

Μετά τις μεγάλες αποκαλύψεις του Documento που δείχνουν δεκάδες ελικόπτερα να έχουν βυθιστεί στο νερό στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όλο και περισσότερες εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτοντας το μέγεθος της εγκληματικής αδιαφορίας της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Η στρατιωτική ηγεσία, αντί να αντιδράσει όπως θα άρμοζε, δηλαδή με άμεσες παραιτήσεις για το φιάσκο στο Στεφανοβίκειο, αποφάσισε καθ’ όλη τη χθεσινή ημέρα να επιδοθεί στο να εκδίδει ανακοινώσεις, σε μια προσπάθεια να χρεώσει τις ανεπάρκειές της στην ερευνητική δημοσιογραφία και ειδικά στο Documento.

Διαβάστε επίσης – Αντί να παραιτηθούν μετά τον εξευτελισμό, βγάζουν ανακοινώσεις με ψέματα

Μάλιστα, η δημοσίευση της φωτογραφίας του ελικοπτέρου Απάτσι να βρίσκεται και αυτό μέσα στα νερά, ανάγκασε το ΓΕΣ σε αναδίπλωση, παραδεχόμενο ότι δεν ήταν όλα τα ελικόπτερα παροπλισμένα, όπως υποστήριζε στην πρώτη ανακοίνωσή του και ότι η φωτογραφία του Απάτσι ελήφθη καθώς μεταφερόταν σε στεγνό έδαφος. Μάλιστα, σε μια κίνηση που προκαλεί θυμηδία, το ΓΕΣ δημοσίευσε φωτογραφίες από τα ελικόπτερα να βρίσκονται σε στεγνό έδαφος τονίζοντας ότι είναι ασφαλή.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν εξηγούν, εφόσον είναι ασφαλή και… στεγνά τα ελικόπτερα γιατί έγινε εκκένωση της βάσης του Στεφανοβικείου το Σάββατο το βράδυ με τα ελικόπτερα να μετακινούνται, ακόμη και οδικώς, στη βάση της Νέας Αγχιάλου.

Οι νέες φωτογραφίες που βλέπουν πάντως το φως της δημοσιότητας αποτελούν «γροθιά», καθώς δείχνουν ότι η πλημμύρα δεν περιορίστηκε στην πίστα της Βάσης, αλλά έφτασε ακόμη και μέσα στα υπόστεγα επισκευής των Απάτσι. Η εικόνα ενός πανάκριβου τέτοιου πολεμικού όπλου να βρίσκεται αποσυναρμολογημένο στο υπόστεγο, απολύτως εκτεθειμένο στις δυσμενείς συνθήκες και με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει συνεχώς προς το κόκπιτ, προκαλεί έντονο προβληματισμό και εύλογες ανησυχίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πολύτιμο αμυντικό υλικό της χώρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικών με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή η εφημερίδα τα ελικόπτερα Απάτσι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές τόσο μηχανολογικά, αλλά ιδιαίτερα στα ηλεκτρονικά συστήματα. Κρίνοντας από τις δημοσιευμένες εικόνες αναφέρουν ότι ελικόπτερα έχουν πάρει λασπόνερα στο πίσω μέρος του πυροβόλου που βρίσκονται οι μηχανισμοί γέμισης, επικρουστήρα και κλείστρου.

Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από το εγχειρίδιο χρήσης του πανάκριβου αυτού ελικοπτέρου, μέρος του οποίου είναι διαθέσιμο από ανοιχτές πηγές στο διαδίκτυο. Από το σχεδιάγραμμα αλλά και από το σχετικό manual προκύπτει ότι στο μέρος του ελικοπτέρου που έχει βουλιάξει στο νερό υπάρχουν συστήματα όπως το VHS, το UHF, ADF, ο πομπός και ο δέκτης του ραντάρ υψομέτρου, το ραντάρ Ντόπλερ και άλλα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι το γεγονός ότι το ύψος της στάθμης των νερών στην πίστα του Στεφανοβικείου, σε συνδυασμό με το ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα έχουν κλίση όταν σταθμεύουν, υποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα σε πολλά από αυτά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eπαναλαμβάνουμε το μεγάλο ερώτημα των ημερών: Θα υπάρξει παραίτηση για το φιάσκο στο Στεφανοβίκειο που οδήγησε και στη μεγάλη καθυστέρηση της ενεργής εμπλοκής του Στρατού στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter