Νέο ΚΕΕΛΠΝΟ οι προσλήψεις στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

Νέο ΚΕΕΛΠΝΟ οι προσλήψεις στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το δημοσίευμα του Documento στις 9 Ιανουαρίου για τις παράνομες προσλήψεις στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και για την κολεγιά Χατζηπέτρου – Πιτσίκα έπεσε σαν χειροβομβίδα στους διαδρόμους της οδού Μιχαλακοπούλου. Ανοιξαν στόματα. Τα στοιχεία βοούν. Εύκολα μπορούμε να μιλήσουμε για νέο ΚΕΕΛΠΝΟ και μάλιστα πάλι υπό την εποπτεία του Αδωνη Γεωργιάδη. Μέχρι και η υπόδικος σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αικατερίνη Πολύζου είχε προσληφθεί μέσω της ίδιας διαδικασίας προσλήψεων των Χατζηπέτρου – Πιτσίκα σε θέση ευθύνης. Είναι προφανές ότι ο Αδ. Γεωργιάδης στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης διαπράττει τις ίδιες έκνομες ενέργειες όπως στο «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτή η παρέα, στην οποία μετέχει και η προσληφθείσα στην ΕΑΤ Αικ. Πολύζου –σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξαναγκαστεί σε παραίτηση–, παραπέμπεται σε δύο δίκες με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για δεκάδες παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ – όπως αναγράφεται στα βουλεύματα, επέφεραν ζημία ύψους 1,6 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Προσλήψεις που σύμφωνα με τους δικαστές έγιναν στο «πλαίσιο ικανοποίησης αιτημάτων από πολιτικά γραφεία και ιδιώτες». Πολιτικά ρουσφέτια, δηλαδή…

Παραμάγαζο «γαλάζιων» προσλήψεων ύψους €39.900

Τα ίδια συμβαίνουν και στην ΕΑΤ. Η προστατευόμενη των Αδ. Γεωργιάδη και Χρήστου Σταϊκούρα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Αθηνά Χατζηπέτρου σε πλήρη συμπαιγνία με την επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ Ρεβέκκα Πιτσίκα προχωρούν όχι μόνο σε «γαλάζιες» αλλά και σε παράνομες προσλήψεις. Μάλιστα η κ. Πιτσίκα –προφανώς διαπνεόμενη από το πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού που επιτάσσει λιγότερο κράτος και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας– έλαβε «κρατικοδίαιτη» αμοιβή 39.900 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για να υποδείξει «γαλάζιες τοποθετήσεις». Τέτοιες είναι η πρόσληψη της κ. Σαραντοπούλου (που τυγχάνει σύζυγος του πρώην υπουργού Κώστα Μουσουρούλη), της στενής συνεργάτιδας του πρωθυπουργού και στελέχους της ΝΔ Βασιλικής Γεωργακοπούλου, η οποία ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της ως γενική διευθύντρια λειτουργίας, και αυτή του Βασίλειου Ζαρταλούδη, ο οποίος δηλώνει «πολιτικό στέλεχος & σύμβουλος ΝΔ» στο προφίλ του στο Twitter.

Από όλους ξεχωρίζουν δύο ονόματα: πρόκειται για τη Μαρία-Χριστίνα Δημητριάδη και τον Λάζαρο Εφραίμογλου. Εάν το επίθετο της κ. Δημητριάδη σας είναι γνωστό, είναι αναμενόμενο, αφού όπως πληροφορούμαστε πρόκειται για την ανιψιά του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Είναι η απόδειξη της στενής σύνδεσης της Αθ. Χατζηπέτρου με τη «Μαξίμου ΑΕ». Είναι ίσως ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σιωπά έναντι των σκαστών παρανομιών που έχει αποκαλύψει το Documento. Ο δε Λάζ. Εφραίμογλου είναι εγγονός του ιδρυτή του Ιδρύματος Mείζονος Eλληνισμού (ΙΜΕ) και παλαιού βουλευτή της ΝΔ Λάζαρου Εφραίμογλου.

Οπως πληροφορούμαστε, οι προαναφερόμενοι έχουν τουλάχιστον τα προσόντα για να καλύψουν κάποια θέση εργασίας, αφού κατέχουν πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής όπως επιβάλλει ο κανονισμός της ΕΑΤ – προφανώς η κομματική τους ιδιότητα δεν ελήφθη υπόψη στο περιβάλλον… αξιοκρατίας που έχουν στήσει οι Χατζηπέτρου – Πιτσίκα υπό την ανοχή των Αδ. Γεωργιάδη και Χρ. Σταϊκούρα.

Προσλήψεις με απολυτήριο λυκείου

Παρότι η προκήρυξη που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΑΤ αναγράφει ρητώς ότι ζητούνται άτομα με πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις προσλήψεις από τον Ιούνιο του 2021 έως τις 18 Ιανουαρίου 2022 ατόμων που κατέχουν ως τίτλο σπουδών το απολυτήριο λυκείου. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι τουλάχιστον δέκα οι παράτυπες προσλήψεις αποφοίτων λυκείου στην ΕΑΤ.

Η δημοσιογραφική σκαπάνη του Documento κατάφερε να βρει τέσσερις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που έχουν προσληφθεί χωρίς να έχουν τα τυπικά προσόντα της προκήρυξης (πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής). Το δίδυμο Χατζηπέτρου – Πιτσίκα, θεωρώντας προφανώς παραμάγαζό του την ΕΑΤ, απέτρεψε υποψηφίους να υποβάλουν βιογραφικό ως απόφοιτοι λυκείου διότι δεν προβλεπόταν στην προκήρυξη, ενώ εκ παραλλήλου προσλαμβάνει αποφοίτους λυκείου. Μάλιστα, γι’ αυτές τις «άριστες και παράνομες» υποδείξεις το κράτος πληρώνει την εταιρεία τής επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ και CEO της People for Business (PfB) Ρεβ. Πιτσίκα με το ποσό των 39.900 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Είναι προφανές ότι το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ και οι πρόσφατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για τους Αδ. Γεωργιάδη και Χρ. Σταϊκούρα –οι υπουργοί μετέχουν ως εκπρόσωποι του δημοσίου στη ΓΣ της κρατικής τράπεζας–, οι οποίοι έχουν αναθέσει στο δίδυμο Χατζηπέτρου – Πιτσίκα η μία να προτείνει και η άλλη να αποδέχεται παράνομες προσλήψεις. Μήπως συμβαίνει και το αντίθετο; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η Αθ. Χατζηπέτρου στέλνει «ραβασάκια» στην ανεξάρτητη εταιρεία της Ρεβ. Πιτσίκα, αναφέροντάς της ποιον να της προτείνει για συγκεκριμένες θέσεις. Τελικά γιατί πληρώνεται η επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ;

Η συμπαιγνία ΣΕΠΕ – Αναπτυξιακής Τράπεζας

Το να έχεις μια εταιρεία του δημοσίου στην οποία επιβάλλεται πρόστιμο από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας το λες μεγάλο ατόπημα. Από την άλλη, το να κουκουλώνουν οι επιθεωρητές εργασίας τέτοια παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από εταιρεία του δημοσίου χάριν της εκλεκτής του Μαξίμου μοιάζει με παράβαση καθήκοντος. Οταν όμως αναφερόμαστε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που διοικεί η Αθηνά Χατζηπέτρου και εποπτεύει ο Αδ. Γεωργιάδης φαίνεται σταγόνα στον ωκεανό των σκανδάλων του οργανισμού. Η παραβίαση αφορά τις άδειες προσωπικού του 2019, τις οποίες πολλοί εργαζόμενοι δεν έλαβαν στο σύνολό τους και τους οφείλεται η αντίστοιχη αποζημίωση.

Είναι τέτοια η πεισματική άρνηση της Αθ. Χατζηπέτρου να τηρήσει τα νόμιμα που έφτασε στο σημείο να μην επιδεικνύει το βιβλίο αδειών, συμπεριφερόμενη σαν τον πλέον παραβατικό εργοδότη. Το ζήτημα έγκειται στο από πού αντλεί αυτό το θράσος η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας. Οταν από την άλλη προσλαμβάνει την ανιψιά του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και κολλητούς φίλους του εποπτεύοντος υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, προφανώς δρα με αλαζονικό τρόπο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 κλιμάκιο του ΣΕΠΕ μετέβη για επιτόπιο έλεγχο. Μεταξύ άλλων ζήτησε το βιβλίο αδειών για να διαπιστώσει αν έχει τηρηθεί η νομοθεσία περί αδειών το 2019. Το βιβλίο δεν επιδείχθηκε. Οι επιθεωρητές ζήτησαν να τους προσκομιστεί εντός πέντε ημερών, ωστόσο 126 ημέρες μετά δεν είχε προσκομιστεί. Συνεπεία της πίεσης που ασκούσε ο Σύλλογος Προσωπικού, το ΣΕΠΕ αναγκάστηκε στις 8 Φεβρουαρίου να απαντήσει μέσω e-mail ότι «σε συνέχεια του ελέγχου δεν προσκομίστηκαν τα ζητηθέντα στοιχεία και επιβλήθηκαν στην επιχείρηση οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο που επέβαλε το ΣΕΠΕ ήταν 2.000 ευρώ (μειώνεται κατά 40% αν το καταβάλει εγκαίρως)!

Εδώ όμως εγείρονται ερωτήματα. Ετσι πράττουν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ Ανατολικού Τομέα όταν υπάρχουν καταγγελίες από ιδιωτικές επιχειρήσεις για μη χορήγηση αδειών και της αμοιβής που επιβάλλει ο ΑΝ 539/45; Δηλαδή οι εργοδότες μπορούν να κρύβουν το βιβλίο αδειών, να μην καταβάλλουν τα προβλεπόμενα και να τους καταλογίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ; Δεν θα έπρεπε οι επιθεωρητές να επιβάλουν πρόστιμο ανά υπάλληλο, όπως ορίζει ο νόμος; Τέλος, οι επιθεωρητές έστειλαν τον φάκελο στην εισαγγελία για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών δεδομένου ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών ενέχει και ποινικές κυρώσεις;

Τσουνάμι παραιτήσεων από τις θέσεις ευθύνης

Στην ΕΑΤ συμβαίνει κάτι αλλόκοτο. Υφίσταται τσουνάμι παραιτήσεων. Είναι απορίας άξιο πώς μια τέτοια τραπεζική επιχείρηση –ανώνυμη εταιρεία με το 100% των μετοχών να ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται στη ΓΣ από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη–έχει τόσες παραιτήσεις. Είναι σαφές ότι μια θέση απασχόλησης σε τέτοιον οργανισμό αποτελεί… όνειρο ζωής για κάθε μισθωτό. Οι διαδοχικές αποκαλύψεις του Documento για τα «έργα και ημέραι» της Αθ. Χατζηπέτρου έφεραν άρνηση των εργαζομένων που κατέχουν θέση ευθύνης να ακολουθήσουν αν μη τι άλλο «προβληματικές πρακτικές». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ήδη παραιτηθεί 14 υπάλληλοι· όλοι σε θέσεις που πρέπει να υπογράψουν αυτές τις παρανομίες που έχει αποκαλύψει το Documento. Πρόκειται για παρανομίες που αφορούν ποσά τα οποία φτάνουν τα 931 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται να δοθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα «δωράκια» στις τράπεζες. Πρόκειται για χρήματα που αν δοθούν, θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα φορτωθούν στο δημόσιο χρέος. Πρόκειται, επιπροσθέτως, για χρήματα από παράνομες απευθείας αναθέσεις σε φίλους της «Μαξίμου ΑΕ» και του κρατικοδίαιτου κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, αλλά και για παράνομες προσλήψεις, ακόμη και παράνομες τοποθετήσεις αποφοίτων λυκείου σε διευθυντικές θέσεις.

Εάν κάποιος δει τις θέσεις που κατείχαν οι παραιτηθέντες, εύκολα διαπιστώνει ότι πρόκειται για υπαλλήλους που καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους. Τι είναι αυτό που τους ωθεί να παραιτηθούν αν όχι η άρνηση να υπομείνουν τις συνέπειες εάν βάλουν την υπογραφή τους; Ποιος όμως τους ασκεί τέτοια πίεση που προτιμούν το φευγιό από μια θέση εργασίας, την οποία αν μη τι άλλο ονειρεύονται χιλιάδες μισθωτοί καριέρας; Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο έχουν αποχωρήσει από θέσεις ευθύνης εννέα μισθωτοί. Το εντυπωσιακό είναι ότι άπαντες έχουν προσληφθεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα από τον περασμένο Ιούνιο. Ουδείς εξ αυτών παρέμεινε στη θέση του περισσότερο από πέντε μήνες. Τι τους τρομάζει; Αυτό που εντυπωσιάζει πάντως είναι ότι υπάρχει στέλεχος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού το οποίο παραιτήθηκε σε 14 ημέρες από την πρόσληψή του, ενώ ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού αποχώρησε 21 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter