Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Ο ΠτΔ επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas

Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Paris II Pantheon- Assas αναγορεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και σχολίασε πως το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει στον απαιτούμενο βαθμό η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παράγει, μεταξύ άλλων, ως συνέπεια και το ότι συνυπάρχουν, παραλλήλως, η ευρωπαϊκή έννομη τάξη και οι επιμέρους εθνικές έννομες τάξεις.

Αυτό αφήνει ανοιχτό το ζήτημα ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ των έννομων αυτών τάξεων, πράγμα που έχει αποφευχθεί κυρίως χάρις στην νομολογιακή υπευθυνότητα τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) όσο και των Εθνικών Ανώτατων Δικαστηρίων, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν για όσο χρόνο έχει την σημερινή της μορφή, μιά οδός υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της ιεράρχησης μεταξύ Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου και για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ τους ως προς το ποιο προέχει:

-Από την πλευρά του ΔΕΕ, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με τα εθνικά Συντάγματα ερμηνεία των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου.

- Και, από την πλευρά των εθνικών δικαστηρίων, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών συνταγματικών κανόνων είπε ο κ Παυλόπουλος .

Αυτή η «μέση οδός» μπορεί να διευκολύνει την αρμονική συμβίωση της ευρωπαϊκής έννομης τάξης με τις εθνικές έννομες τάξεις και, φυσικά, αντιστρόφως- ως την τελική, τουλάχιστον θεσμική, ευρωπαϊκή ενοποίηση τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.