«Όχι» σε πολιτικό γάμο ομοφυλοφίλων λέει εισηγητής του Αρείου Πάγου

«Όχι» σε πολιτικό γάμο ομοφυλοφίλων λέει εισηγητής του Αρείου Πάγου

Ανυπόστατος είναι ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων σύμφωνα με την εισήγηση αρεοπαγίτη στο Α1 Πολιτικό Τμήμα του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, όπου συζητήθηκε η αναίρεση κατά εφετειακής απόφασης που έχει ασκήσει ομόφυλο ζευγάρι ανδρών.

Ο εισηγητής επισήμανε ότι κατόπιν όλων αυτών είναι αναγκαία η θέσπιση με ρητή νομοθετική διάταξη του γάμου μεταξύ ομοφύλων. Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

«Δεν νοείται πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων» είπε χαρακτηριστικά ο αρεοπαγίτης εισηγητής που πρότεινε να μην αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου που έκρινε μη νόμιμο (ανυπόστατο) τον γάμο μεταξύ των δυο ομοφυλόφιλων ανδρών.

Όπως υποστήριξε, από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και από την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτός ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τονίζοντας ότι:

• υπό το νομικό καθεστώς του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.), θεωρείται αυτονόητη η διαφορετικότητα των φύλλων των νεονύμφων και ο Α.Κ. αντιλαμβάνεται το γάμο μόνο μεταξύ ετεροφύλων. Η δε αναφορά των διατάξεων του Α.Κ. πλέον, σε «συζύγους» και «μελονύμφους», ουδόλως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε για να καταδείξει ότι εφεξής «αναγνωρίζει» πολιτικό γάμο και μεταξύ ομοφύλων, αλλά μάλλον ότι υιοθετήθηκε αυτή η φρασεολογία για λόγους νομοτεχνικούς,

• από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΑ), δεν συνάγεται καταλυτικό επιχείρημα υπέρ της αναγνώρισης πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, αφού και εκεί διακρίνονται τα δύο φύλα.

Τέλος, ο εισηγητής επισήμανε ότι κατόπιν όλων αυτών είναι αναγκαία η θέσπιση με ρητή νομοθετική διάταξη του γάμου μεταξύ ομοφύλων. Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter