Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

ΟΠΕΚ: Συνεργασία με στόχο την σταθερότητα στην αγορά

Πλατφόρμα συνεργασίας για τον ΟΠΕΚ και τους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του, επιχειρεί να δημιουργήσει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών προκειμένου να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην αγορά, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μοχάμεντ Μπαρκίντο.

Η δραματική μείωση της τιμής του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 έχει οδηγήσει σε τεράστια συρρίκνωση των επενδύσεων στον κλάδο που «ξεπερνά τα 300 δισεκ. δολάρια το 2015 και το 2016», δήλωσε ο Μπαρκίντο σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ αποφάσισαν ότι είναι ώρα για δράση, δήλωσε ο Μπαρκίντο.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο ΟΠΕΚ και οι παραγωγοί εκτός του οργανισμού, με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησαν στη Βιέννη να μειώσουν την παραγωγή κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου και για μια περίοδο έξι μηνών. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε άμεσα τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό ανάμεσα σε εμάς και σε χώρες εκτός του ΟΠΕΚ. Άρα το επίπεδο δέσμευσης που είδαμε στη Βιέννη ήταν άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Μπαρκίντο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ είπε ότι επιθυμεί να ενδυναμωθεί ο διάλογος μεταξύ του ΟΠΕΚ και των ΗΠΑ, που αποτελούν σημαντικό εισαγωγέα του πετρελαίου που παράγει το καρτέλ και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.