Νέο κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και υλικά οικοδομής από Φεβρουάριο

Νέο κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και υλικά οικοδομής από Φεβρουάριο

Νέα έκρηξη τιμών σε τρόφιμα, νωπά προϊόντα, υλικά κατασκευών και άλλα βιομηχανικά αγαθά έρχεται εντός του Φεβρουαρίου, όπως την προμηνύουν αφενός οι τιμές χονδρικής των βιομηχανικών προϊόντων που παρουσίασαν αύξηση κατά 30%, αφετέρου οι υψηλές τιμές των νωπών προϊόντων που εμφανίστηκαν σε λαϊκές αγορές και μανάβικα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά το πέρασμα της χιονοθύελλας «Ελπίδα».

Υπενθυμίζεται ότι με το άνοιγμα της αγοράς στην χιονόπληκτη Αττική στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, διαπιστώθηκε ότι πέρα από τις ελλείψεις σε πολλά προϊόντα – η οποία οφείλονταν σε αδυναμία ανεφοδιασμού, που αναμένεται να ξεπεραστεί σταδιακά από σήμερα Δευτέρα – παρατηρήθηκαν μεγάλες αυξήσεις τιμών στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητάς τους, αν και ό,τι ήταν προς πώληση αντιπροσώπευε αποθέματα που είχαν αγοραστεί προ της κακοκαιρίας και με παλιές τιμές.

Για καιρό θα παραμείνουν οι υψηλές τιμές σε φρούτα και λαχανικά

Αυτές οι ανατιμήσεις λοιπόν, που έφταναν έως και το 50%, εκτιμάται ότι για το μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου θα έχουν επίμονο και μόνιμο χαρακτήρα, επειδή ο χιονιάς έχει καταστρέψει καλλιέργειες και θερμοκήπια, ιδίως στην Αττική και την Κρήτη, στην παραγωγή των οποίων όμως βασίζεται σε μεγάλο βαθμό ο εφοδιασμός του Λεκανοπεδίου, ενώ δεν αποκλείεται να προσλάβουν και ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια, στο βαθμό που όπως τόνισε ο πρόεδρος των Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος, υπάρχουν γενικά αυξημένα κόστη στην παραγωγή – τριπλάσιο κόστος για ρεύμα και λιπάσματα και αύξηση 50% για το πετρέλαιο κίνησης.

Στο 30% η αύξηση του δείκτη τιμών της βιομηχανίας

Μεγάλες ωστόσο είναι οι ανατιμήσεις που αναμένονται μέσα στο Φεβρουάριο και στα λοιπά τρόφιμα, τα βιομηχανικά προϊόντα και τα οικοδομικά υλικά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), παρουσίασε τον Δεκέμβριο 2021 αύξηση κατά 29.4% έναντι του προηγούμενου έτους η οποία όχι μόνον είναι μεγάλη αλλά έχει και στοιχεία επιτάχυνσης, αν ληφθεί υπόψη ότι οι τιμές χονδρικής του Δεκεμβρίου 2021 παρουσίασαν αύξηση κατά 5.7% σε σχέση με το Νοέμβριο 2021, δηλαδή αύξηση που έφτασε το 5.7% μέσα σε ένα μήνα.
Από τις ανατιμήσεις που επιβαρύνουν την ελληνική βιομηχανία και αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων ξεχωρίζει βέβαια ως κύριος συντελεστής, η αλματώδης έκρηξη τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, οι οποίες εκτοξεύτηκαν κατά 75,5% σε ετήσια βάση, αυξάνοντας δραματικά το ενεργειακό κόστος όλων των ελλήνων παραγωγών.

Διπλό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία

Οι αυξήσεις αυτές στα κόστη και κατά συνέπεια στις τιμές των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων δημιουργούν διπλό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία, αφενός γιατί μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων έναντι των ξένων, αφετέρου γιατί απορροφούν περισσότερο χρήμα από τους σφιχτούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς των κακοπληρωμένων ελληνικών νοικοκυριών, ειδικά στο βαθμό που οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στα προϊόντα που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι μεγαλύτερες (30.4%) από τις ανατιμήσεις στα προϊόντα που πάνε για εξαγωγές (26%). Η διαφορά αυτή φέρεται να οφείλεται εν μέρει στα διαφορετικά περιεχόμενο του «καλαθιού» των προς εξαγωγή προϊόντων και του καλαθιού των προϊόντων που προορίζονται για την εσωτερική αγορά, αλλά και στο γεγονός ότι οι βιομηχανίες τιμολογούν διαφορετικά για το εξωτερικό και διαφορετικά για το εσωτερικό, προφανώς σε βάρος των ελλήνων καταναλωτών.

Να σημειώσουμε ότι οι νέες αυξημένες τιμές χονδρικής περνούν στο ράφι των σούπερ μάρκετ και των άλλων καταστημάτων λιανικής από όπου αγοράζουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα βασικής κατανάλωσης τα νοικοκυριά με διάφορες ταχύτητες. Π.χ. στα γαλακτοκομικά αναμένεται να περάσουν μέσα σε λίγες μέρες και πάντως εντός του Φεβρουαρίου, ενώ σε άλλα προϊόντα π.χ. τα προϊόντα οικιακής καθαριότητας και προσωπικής περιποίησης η σχετική διαδικασία μπορεί να πάρει έως και 3 μήνες.

Μείζον πρόβλημα οι αυξήσεις για την οικοδομή

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι μείζον πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της οικοδομής, λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων των μετάλλων και των προϊόντων ξύλου πάνω από 15%, των ηλεκτρολογικών κατά 10% (αλλά και των καυσίμων, που αποτελούν πρόβλημα για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες) τινάζοντας τους προϋπολογισμούς των οικοδομικών εργασιών είτε αφορούν κατασκευή κτιρίων είτε επισκευές είτε προγράμματα ανακαίνισης όπως το «εξοικονομώ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter