Νέο ναυάγιο με μετανάστες στο Αγαθονήσι: 16 νεκροί, ανάμεσά τους 7 παιδιά

Νέο ναυάγιο με μετανάστες στο Αγαθονήσι: 16 νεκροί, ανάμεσά τους 7 παιδιά

Πολύνεκρη τραγωδία με μετανάστες και πρόσφυγες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Πόρου, νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, όταν ξύλινο σκάφος στο οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επέβαιναν 21 άτομα βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες αιτίες.

Τουλάχιστον 16 νεκροί μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά – έξι ανήλικα και ένα βρέφος-  έχουν ανασυρθεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή Πόρου, νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου,.

Σε παραλία του Αγαθονησίου κατάφεραν να βγουν σώοι στη στεριά δύο γυναίκες και ένας άνδρας.

Στην επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου συμμετέχουν σκάφη του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της frontex και παραπλέοντα πλοία.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να συνεχιστεί αύριο καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι που κατά τόπους θα φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

O Δημήτρης Βίτσας

Την οδύνη του για το τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Η δήλωση του:

«Η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από «πολιτικές» κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων. Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε με όλα τα μέσα στην έρευνα και διάσωση. Όμως είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».

Ανακοίνωση από ΝΔ

«Το τραγικό αυτό δυστύχημα επιβεβαιώνει ότι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι ακόμη εδώ. Όπως, επίσης, ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία την οποία έχει υπογράψει, επιτρέποντας σε διακινητές προσφύγων και μεταναστών να δρουν ανενόχλητοι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, η οποία επισημαίνει: 

«Αναγνωρίζουμε προφανώς ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι σύνθετο και δυσεπίλυτο. Έχουμε, όμως, όλοι, την ηθική υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι το 2018 άνθρωποι δεν θα πνίγονται στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter