Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Ποιες είναι οι προτάσεις

Νέο όνομα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ΠΓΔΜ

Πληροφορίες που δημοσιεύονται κυρίως στον Ελληνικό Τύπο θέλουν να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αθήνας και Σκοπίων ένα έκτο όνομα.

Πρόκειται για το «Republika Ilindenska Makedonija», δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» με στόχο αυτή η ονομασία να ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Την νέα πρόταση κατέθεσε -συμφώνα με πληροφορίες - ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια.

Τα άλλα πέντε είναι:

- «Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»

-«Republika Severna Makedonija/Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

- «Republika Gorna Makedonija/Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας»

- «Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη»

- «Republika Makedonija (Skopje)/Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»

Η λέξη «Ilinden» στα ελληνικά σημαίνει η «Ημέρα του Προφήτη Ηλία» και πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία το 1903 σημειώθηκε η εξέγερση κατά του οθωμανικού ζυγού στην κωμόπολη Κρούσεβο της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, η ημέρα αυτή (2 Αυγούστου με το Ιουλιανό ημερολόγιο) αποτελεί εθνική εορτή στην χώρα.

Το όνομα αυτό – όπως αναφέρεται – θα μπορούσε να προκριθεί και από τα πλέον «δύστροπα» κόμματα στην πΓΔΜ, ωστόσο και οι δύο πλευρές κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.