Νέο όχι από Γερμανία σε συγκέντρωση για το τουρκικό δημοψήφισμα

Νέο όχι από Γερμανία σε συγκέντρωση για το τουρκικό δημοψήφισμα

Συγκέντρωση υπέρ του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, AKP, στην οποία θα συμμετείχε και ο αντιπρόεδρός του, Μεχμέτ Μεχντί Εκέρ, απαγόρευσε o δήμος του Αννόβερο, μεσούσης της κρίσης στις σχέσεις Άγκυρας – Βερολίνου με αφορμή την απαγόρευση των τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία.

«Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι δεν επιθυμούμε τέτοιες προεκλογικές συγκεντρώσεις στην πόλη μας» ανέφερε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Σόστοκ και πρόσθεσε: «Ως δήμαρχος, αρνούμαι να μεταφερθεί στην πόλη μας μια εσωτερική διαμάχη της Τουρκίας», αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον δήμο, η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, οργάνωση που πρόσκειται στο AKP, είχε ζητήσει άδεια για συγκέντρωση «καθαρά τοπικού χαρακτήρα». Αποδείχθηκε ωστόσο ότι στην εκδήλωση επρόκειτο να μιλήσει ο κ. Εκέρ, με αποτέλεσμα ο δήμος να προχωρήσει στην απαγόρευσή της.

«Πράσινο φως» από Ρότερνταμ για διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των τούρκων

Την Πέμπτη πάντως, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αναδίπλωση, μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών, ο δήμος του Ρότερνταμ έδωσε την άδεια προκειμένου να γίνει στην πόλη μια διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της ολλανδικής αστυνομίας, επειδή το περασμένο Σαββατοκύριακο διέλυσε συγκέντρωση έξω από το προξενείο της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένους σκύλους και νερό υπό πίεση. «Η διαδήλωση γίνεται για τα δικαιώματα των Τούρκων», εξήγησε ο Λέναρτ ντε Γιονγκ, ένας εκπρόσωπος του δήμου. Σημειώνεται ότι το Ρότερνταμ φιλοξενεί μια σημαντική τουρκική κοινότητα.

Αφορμή για τη συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου ήταν η άρνηση της Ολλανδίας να δεχτεί στο έδαφός της δύο Τούρκους υπουργούς που επρόκειτο να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ των δύο χωρών ξέσπασε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία. 

Το περασμένο Σάββατο η Ολλανδία απέλασε την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία πήγε στο Ρότερνταμ, αφού προηγουμένως οι ολλανδικές αρχές είχαν απαγορεύσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πάει στην πόλη για να μιλήσει σε μια προεκλογική συγκέντρωση. Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά την επέμβαση της ολλανδικής αστυνομίας.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ – AFP)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter