Νέο πακέτο μέτρων από την κυβέρνηση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Νέο πακέτο μέτρων από την κυβέρνηση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Σε ανακοινώσεις με νέο πακέτο μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και Αδωνης Γεωργιάδης.

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι τα παρακάτω:

* Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η ενίσχυση των 800 ευρώ. Μπορούν να την λάβουν 1,8 εκατ. εργαζόμενοι ή το 81%. Καλύπτεται και η ασφαλιστική εισφορά για 45 ημέρες, ενώ δίνεται αναστολή πληρωμών φόρων για 4 μήνες και 25% έκπτωση αν πληρωθούν έγκαιρα.

* Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων. Συνολικά καλύπτονται από διαφορετικά σχήματα 800.000 επιχειρήσεις ή 76% του συνόλου. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Δίνεται 25% έκπτωση αν πληρωθούν εμπρόθεσμα. Αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα τότε το 25% του ΦΠΑ θα καλύψει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Προϋπόθεση να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Καλύπτονται 700.000 επαγγελματίες ή το 75% του συνόλου

* Θεσπίζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» για στήριξη μικρομεσαίων. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 1 δισ. ευρώ. Θα επιστραφεί μερικώς ή ολικώς αργότερα. Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας από το Taxis. Η ενισχυθεί θα προσδιορίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ως τις 10 Απριλίου. Ισχύει ρήτρα μη απολύσεων που ισχύει από σήμερα.

* Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Όσες δεν καλύπτονται από τα μέτρα πρέπει να το πληρώσουν πριν το Πάσχα. Όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασιακής σχέσης θα πάρουν το Δώρο για το συγκεκριμένο διάστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Δίνεται δώρο Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της υγείας και της Πολιτικής Προστασίας

Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

* Θα δοθεί στήριξη σε κλάδους πρωτογενή τομέα που πλήττονται από την κρίση. Διατίθεται αρχικά ποσό 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

* Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού κατά 5 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο Χρ. Σταϊκούρας οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων φτάνουν το €2,1 δισ., ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές σε €1,5 δισ. και τα μέτρα στήριξης σε €1,4 δισ. ευρώ. Σύνολο δηλαδή 5 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης έκανε λόγο για ρυθμίσεις σε ότι αφορά τις επιταγές προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το μέτρο για πάγωμα πληρωμών για 75 ημέρες. Ζήτησε δε από τους εκδότες των επιταγών που μπορούν να προχωρήσουν στις πληρωμές.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι εφόσον η κρίση συνεχιστεί τότε οι έξι επιστημονικοί κλάδοι θα λάβουν το Μάιο το επίδομα των 800 ευρώ που δικαιούνται οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές θα λάβουν για τον Απρίλιο 600 ευρώ με τη μορφή voucher μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα υπόλοιπα 100 ευρώ μέχρι τέλους Απριλίου.

«Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί τότε από το μήνα Μάιο οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν υπαχθεί οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ» δήλωσε ο Γ. Βρούτσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter